Kouzelný sob

Kouzelný sob
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527432/bmid_kouzelny-sob-65697befd847b.jpg 4 6 6

Netradiční adventní kalendář s vánočním příběhem o 24 kapitolách Na farmě na konci města žije malý Elliot s rodiči, kteří chovají soby. Chlapec už se nemůže dočkat prosince – na vánoční prázdniny za ním přijede jeho sestřenice Flóra! Jakmile však dorazí, začnou se dít podivné věci. Proč se kolem farmy najednou potuluje jakási podivná bytost? Odkud se vzal zraněný sob, jehož srst tak září? Elliot s Flórou se pouštějí do napínavého pátrání, během nějž zažijí spoustu dobrodružství a poznají pravé kouzlo Vánoc. Rozevřete každý den jednu zapečetěnou obálku s novou kapitolou!... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: , Alicanto (Egmont ČR)

Le Renne Mystérieux

Litocha
03.07.2024 2 z 5

Velké zklamání. Knížku jsem vybrala synovi k prosincovým narozeninám hlavně na základě vzhledu a nápadu (každá kapitola je po straně spojená a je potřeba si ji „rozbalit“) . A ty jsou na ní bohužel nejlepší. Vizuálně je kniha opravdu hezká. Pěkné ilustrace, obrázek s kmeny stromů, kterým začíná každá zapečetěná kapitola, velké písmo vhodné pro začínající čtenáře.

Ale ouha, samotný text pokulhává. Začíná sice slibně, vezme nás k rodině chovající soby, což je jednak neobvyklé, jednak dodává jinak modernímu světu (děti hrají online počítačové hry, sestřenice přiletí na Vánoce letadlem z Afriky, kde žije...) nádech starosvětskosti (ta je ještě umocněna vánočními tradicemi). Bohužel se to propojení ale úplně nedaří.

Příběh je dost slabý, nějakou invenci aby v něm člověk pohledal a kvůli nutnosti rozdělit ho na čtyřiadvacet stejných kapitol je natahovaný. Měla jsem pocit, že čtu pořád dokola. Děj by se dal shrnout několika větami. Navíc čtenář už od začátku velice dobře tuší, o co jde, pak se kolem toho patnáct kapitol krouží, aby si na konci s velkými fanfárami potvrdil... že to bylo přesně tak, jak čekal. Postavy proto vyznívají poněkud natvrdle, často ke všemu jednají nesmyslně. Děti mi chvílemi byly až protivné.

Dost mi vadil i překlad. Jednak je nekonzistentní, co se týká použitých jazykových prostředků (vypravěč je kluk, který na jedné straně řekne, že je jeho sestřenice hustá, ale na druhé straně používá výrazy jako pohroužit se, nemohu a ukazuji), jednak mi vadilo neustálé skákání z minulého do přítomného času a v tom přítomném mi nesedělo použití dokonavých a nedokonavých sloves .

Ani u syna knížka moc nezabodovala. Kvůli některým složitějším výrazům se mu docela obtížně četla (četli jsme společně, každý kousek a možná i to škobrtavé čtení negativně ovlivnilo můj postoj, třeba by to bylo trochu lepší, kdybych mu knížku jen předčítala). Nakonec jsme ji během adventu ani nedočetli a vrátili jsme se k ní o několik měsíců později. Je trošku smutné, že nejvíce potěšení mu přineslo roztrhávání kapitol, poté jeho nadšení citelně opadalo.

Autorovy knížky

Natacha Godeau