Jedno temné okno
Rachel Gillig
Král pastýř série
1. díl
Elspeth potřebuje na pomoc netvora. Ale problém je, že oním netvorem je možná ona sama. Elspeth Brslenové nebude stačit jenom štěstí. Aby přežila v tajuplném království jménem Kiks, bude muset požádat o pomoc netvora, kterému říká Noční běs. Běs je náladový a nevyzpytatelný duch pocházející z pradávných časů, jenž se usídlil v Elspethině mysli. Chrání ji a zároveň střeží všechna její tajemství. Ale žádná pomoc není zadarmo, zvlášť když jsou ve hře kouzla a čáry. Když Elspeth jednou na lesní cestě potká záhadného lupiče, její život se od základu změní. Najednou se ocitne ve světě plném stínů a klamu a připojí se k nebezpečné výpravě, jejímž cílem je osvobodit Kiks od černé magie, která ho pohltila. A ten lupič? Z toho se vyklube králův synovec, velitel těch nejnebezpečnějších mužů v Kiksu… a velezrádce. Společně musí získat dvanáct magických karet prozřetelnosti, které jsou jediným lékem proti magii, která království sužuje, ale zatímco začíná jít opravdu o hodně a Elspeth a její nový přítel jsou si čím dál tím blíž, hrdinka musí čelit té nejtěžší překážce: Noční běs totiž začíná pomalu ovládat její mysl a není vůbec jisté, že se jí podaří ho zastavit.... celý text
Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2024 , King CoolOriginální název:
One Dark Window, 2022
(SPOILER)
Už když jsem na Pinterestu objevila ty úchvatné temné a zádumčivé ilustrace k pro mě dosud neznámé fantasy, věděla jsem, že to budu milovat.
Elspeth a Běs jsou dokonalá dvojice hlavních hrdinů, dialogy odehrávající se v jejich sdílené mysli patří mezi ty nej scény.. Romance s Ravynem ve stylu slow burn, úžasná podzimní atmosféra plná temných lesů a nebezpečné mlhy, pomalu se rozplétající záhady, magie karet a Elspeth propadající se pomalu do šílenství. Ideální fantasy na listopad.
“Ty dva osud svedl k sobě, ty dva osud spojil. Tu dívku a krále… z nich netvora stvořil.
Rozhodně jedna z nejlepších fantasy, co jsem kdy četla. Propracované postavy, magie, příběh. Zápletka plná napětí a zvratů a překvapení. Originální námět a jedinečný magický systém s úžasnou historií.
Do toho úžasně zpracovaná chemie hlavních postav. Vedlejší postavy mají šmrnc.
Nemám tušení, jak bude pokračovat druhý díl a jsem zničena z toho, že nevím, jak dlouho na něj budu čekat, možná to zkusím v angličtině, ač neznám názvy stromů.
Ten konec mě dostal, vůbec jsem ho nečekala. Je vidět, že se autorka nebojí zasáhnout čtenáře a já jí za to děkuji.