Král vlků
Ernest Thompson Seton

Sedmý svazek díla slavného amerického přírodovědce, malíře, spisovatele a zálesáka Ernesta Thompsona Setona Král vlků u nás v úplnosti vychází poprvé. Je to soubor povídek, kde hrdiny jsou především zvířata - vlci, psi, veverky, mývalové, medvědi a jiné "děti divočiny". Seton popsal jejich dramatické životní příběhy v době, kdy už byl nejen světově proslulým autorem knih o přírodě, ale také uznávaným vědcem. Jako všechny své knihy i Krále vlků Seotn doprovodil vlastními kresbami a zachoval tu svou originální grafickou úpravu. Podobně jako jiné Setonovi knihy i Král vlků má jednu velkou přednost - tyto povídky budou se zájmem číst všechny věkové generace. Děti, studenti, jejich rodiče i prarodiče. A takovým čtenářským rozpětím se může chlubit málokterý světový autor.... celý text

Začnu zeširoka, protože se nejdřív musím vrátit k Pavlu Hoškovi a jeho Evangeliu, o němž jsem psal nedávno; totiž díky Pavlovi jsem objevil tvorbu páně Setona, u něhož jsem do té doby měl zařazené jen Dva divochy. Chyba lávky! Povídkové celky, které vyšly u nakladatelství LEPREZ v rámci Sebraných spisů, jako Blesk (svazek 2), Zvířata hrdinové (svazek 3) a Král vlků (svazek 7) jsou fantastickými průniky do života zvířat. Proto uvedu tento komentář u všech tří knih.
Ernest měl opravdu výjimečný pozorovací talent a díky Bohu byl nadán i literárně, a tak zaznamenal neuvěřitelné osudy poštovního holuba, divoké kočky, zajíce, psů, medvědů, jelenů, vlků a dokonce i potkana.
Všechny texty jsou nesmírně čtivé, dech beroucí a poučné. A drsné jako příroda sama.
K našemu rodinnému srdci nejvíce přirostl Pírko, šedý veverčák, povídka, kde je mnohé ze Setonovy lesní moudrosti.
Scéna, kdy Pírko pozoruje Zrzouna (ten se mimochodem stane i hrdinou samostatné povídky, kde se opět věnuje své vášni pro červené houbičky), jak vláčí červenou muchomůrku dokládá výše řečené o pozorovacím a literárním talentu.
Ale i ostatní povídky nezůstávají pozadu a odhalují bohatý zvířecí život, jeho veselá i temná zákoutí.
Mimochodem psát povídky o krvelačných vlcích, řekl bych, ve vší úctě, jde samo, ale napsat poutavou povídku o pouštním klokánkovy nebo poněkud alternativně pojatý noční výjev s mývaly, tam spočívá Setonova velikost, zde zhodnocuje hodiny strávené v divoké přírodě.
Takže, Pavle, opět díky!
UPDATE 20. 10. 2020: Jak rychle jsem si na tuhle knihu vzpomněl, když jsem se dozvěděl, že smečka 11 vlků útočila na české ovce!

Od chvíle, kdy jsem přečetl Bílého tesáka od Londona, jsem miloval knihy o zvířatech (a o psech a vlcích zvláště). Seton umí tyto knihy z přírody psát skvěle. Jeho Krále vlků jsem jako kluk zhltal před více než 30 lety, ale stále mám tuto knihu v hlavě a doufám, že se k ní zase někdy dostanu.
Setonovy příběhy o zvířatech jsou někdy až drsné, ale myslím, že také velmi pravdivé - tak jako je pravdivá sama příroda. Je v nich mnoho moudrosti - občas v těchto příbězích hledám i analogii v chování člověka, ať už k přírodě nebo k sobě samému.
Určitě doporučuji nejen mladým čtenářům, ale i těm dospělým.
20.7.2015 - po 30 letech jsem si knihu opět přečetl a opět jsem podlehl zvláštnímu kouzlu Setonova vypravěčství. Jeho povídky dokáží laskat po duši i mrazit a po přečtení už přírodu navždy vnímáte trochu jinak.

Klasický Seton, někdy v minulém 20. století jsem četl asi 3x. Ikdyž je to čtení spíše pro dospívající, vím, že důvodem pro to, aby tato kniha zmizela z mé knihovny, může být snad jen nevítaná návštěva lupiče-knihomola či požár domu.
1973 | ![]() |
1970 | ![]() |
1990 | ![]() |
1974 | ![]() |
1968 | ![]() |
Popis zvířat je strhující a snad nejlepší, s jakým jsem se kdy setkal. Při čtení se mi rozběhla fantazie na plné obrátky a text se mi v hlavě bez námahy formoval ve fantastické výjevy. Někdy nejenže máte pocit, že jste tam a sledujete divoké zvíře vy sami, ale možná se i cítíte být tím zvířetem.. a chápete jej. O to více bolí, že mnoho příběhů je drsných, s mnohdy až krutým koncem. Kniha je dvojsečná (stejně jako láska a pravda a právě proto tak autentická), o co více budete díky knize zvířata milovat, o to více to bude bolet.