Královna ničeho
Holly Black
Krutý princ / Férska sága série
< 3. díl
On bude zkázou koruny a ničitelem trůnu. Série Krutý princ vrcholí. Moc je mnohem jednodušší získat než si ji udržet. Jude se tuhle lekci naučila, když se vzdala kontroly nad podlým králem Cardanem výměnou za neomezené pravomoci. Teď je z ní vyhoštěná královna Říše víl, skončila v lidském světě bezmocná a trpící Cardanovou zradou, ale odhodlaná získat zpátky všechno, o co ji připravil. A příležitost se brzy naskytne v podobě sestry-dvojčete Taryn, jejíž smrtelný život je v nebezpečí. Pokud chce svou sestru zachránit, musí se Jude vrátit mezi víly, riskovat život a vyrovnat se se svými přetrvávajícími city ke Cardanovi. Ale v Elfhame je všechno jinak. Říše stojí na pokraji války, a jakmile Jude vklouzne hluboko za nepřátelskou linii, pohltí ji krvavá politika. A když je probuzena nebezpečná kletba a po celé zemi se šíří panika, musí si vybrat mezi svou ctižádostivostí a lidskostí…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
The Queen of Nothing, 2019
No, ako začať túto recenziu. Asi som očakávala trošku viac. Postavy boli úžasné ako vždy. Cardan mi neprišiel taký krutý a viac som si ho obľúbila. Konečne sme sa dočkali aj romantických scén. Ale radšej by som sa vyjadrila k veciam, ktoré ma sklamali. Oceňujem, že začiatok nebol pomalý a rýchlo sme sa dostali do Férie. Od začiatku sa v knihe niečo deje, ale prišlo mi, že kniha bola strašne krátka a vďaka tomu boli nové zápletky odfláknuto napísané. Niektoré dejové línie ako napríklad "záverečná bitka" sa dali lepšie rozpísať. Myslela som si, že tu budú zase krvavé scény a veľké odhalenia, ale to som bohužiaľ nedostala. Koniec mal Happy end a to ma asi aj trošku sklamalo, lebo som myslela, že v poslednej kapitole to všetko "vybuchne". Celkovo mal podľa môjho názoru tento diel o dosť väčší potenciál, ktorý autorka nevyužila. Avšak musím opäť pochváliť celý svet, ktorý som si veľmi užila, boli úžasné poslednýkrát vstúpiť do tohto magického sveta a stretnúť sa s postavami. Autorka krásne písala a kniha sa úžasne čítala. 4/5✨
Treti dil me bavil asi nejvic ze vsech dilu, nebylo tak tolik politiky a melo to spad. Vysvetlilo se i hodne nedoresenych zahad a odhalil se asi ten nejvetsi krivak. Skoda jen, ze nebyl nejaky epilog, ktery by ukazal postavy treba za deset let :)
První a druhý díl jsem četla poměrně dávno, takže prvních 200 stran bylo pomalé vzpomínání na děj z předešlých dílů, ale potom se to rozjelo a bylo to moc fajn. Konec byl možná moc uspěchaný, ale alespoň to nebylo zdlouhavé a přemrštěné. Někdy dám rereading a přečtu všechny díly za sebou. Shrnutí: Pěkné zakončení série
Těšila jsem se asi až přespříliš na třetí díl této série. Nebo nebyla vhodná chvíle. Doufala jsem, že autorka nějak zakončí příběh, ale legenda a nesmyslné plazení hada po paláci a řešení okolo mě opravdu neuspokojilo. Bylo tam hodně nesrovnalostí a autorka si krášlila věci podle toho jak se jí zrovna hodily. Uvidíme, třeba si dám rereading s čistou hlavou a názor se změní. Zatím tedy slabé ukončení.
Na tuhle knížku jsem se těšila a kupovala jsem ji hned jak vyšla. Měla jsem od ní docela velká očekávání, koneckonců Krutý princ i Podlý král byli super, tak by měla být i tahle knížka. A musím říct, že super byla. Četla se úplně jedním dechem, hotová jsem s ní byla za jeden den. Už u minulých dílů jsem psala, že se mi líbí spojení našeho světa s tím nadpřirozeným a hlavně vílí intriky. Těch tady také nebylo málo a hodně věcí mě docela překvapilo, když na ně došlo.
Jediné, co se mi už tolik nezdálo, byl vztah Jude a Cardana, přišel mi tady najednou z ničeho nic moc růžový a přeslazený. A pak ještě úplný konec mi připadal lehce uspěchaný a useklý. Ale jinak byla celá knížka top a já se k ní (a k celé sérii) rozhodně někdy vrátím.
(SPOILER) Na tuto knihu jsem se opravdu těšila a byla jsem zvědavá, jak se vše vyvrbí a dopadne. Za mě dokonalá série, kterou jsem si zamilovala již na začátku. Jsem milovník Happyendů, takže konec byl dokonalý. Cardan je prostě úžasnej.. :)
Komentáře píšu samozřejmě abych předala svůj názor, ale taky abych si urovnala myšlenky. A u této knihy to opravdu potřebuju...
4,/5⭐
Neskutečně jsem se na tuto knihu těšila. Ale zárověň jsem byla hrozně nervní a bála jsem se.
Do prvních dvou dílů jsem se zamilovala!
Děj: v prvním díle jsem vytkla pomalý začátek, ale tady...Páni, autorka se okamžitě pustila do děje bez žádného zdržování... Samotný děj a nápad byl brilantní, nemám, co vytknout...
Postavy:
Jude - tato hlavní hrdinka mi vůbec nevadila - v žádném díle! Je velice silná, chytrá a jde si tvrdě za svým...Jak se ale ukázalo v předešlém díle, její slabostí je chtíč po moci.
Cardan - do této velice kontroverzní postavy jsem se zamilovala hned na začátku! Od začátku sršel vtipem, ale zároveň je i inteligentní a pohledný. Hlavně u něho jsem postřehla velký rozvoj osobnosti v průběhu série.
No, a Taryn mi v tomto díle konečně přestala vadit, což mě potěšilo.
Samozřejmě by mi vůbec nevadilo víc "JudeCardan" chvil.
SPOILER
Jediné, co mě mrzí je, že autorka nějak nevyřešila smrtelnost Jude, že třeba dokud bude královnou nemůže zemřít. Ale to je jen maličkost.
Dle mého názoru byl třetí díl lepší než první a nastejno s druhým.
Sečteno podtrženo, tahle série, je moje srdcovka a Cardan bude ještě hodně dlouho zastávat místo asi mého nejoblíbenějšího Bad Boye v knihách.
Jsem trochu rozpačitá. Opět hodně čtivé, ten svět miluju, miluju Cardana atd. Ale já nevím ten konec mě trochu zklamal. Asi moc "hepyjend", čekala jsem trochu více, moje chyba.
Na knihu jsem netrpělivě čekala už od té doby, co jsem přečetla druhý díl. Protože konec byl tak strašně zrazující, že jsem byla zvědavá jak se s tím Jude popere a jak bude vypadat její návrat. Hrozně dlouho jsem se těšila kdy už se objeví Cardan, a když už se objevil tak se nic nevyřešilo a zase zmizel. Líbilo se mi, kolik pocitů se u mě v průběhu čtení vystřídalo. Chtělo se mi chvílemi brečet i smát. Celá série byla za mě super a doufám, že se třeba někdy do Země víl ještě "podívám".
Skvělý díl plný tajemství a zvratů a určitě se povedl. Od začátku jsem Cardanovi fandila.
Myslím, že jsem se na tento díl až moc těšila. Prostě mi tam něco chybělo... asi víc Jude a Cardana:-/ Ale jinak celkově sérii hodnotím kladně a rozhodně doporučuji přečíst;-)
Zakončení série bylo super. Strašně se mi líbí vývoj Cardanovy postavy. Celkově to byla jedna z nejlepších sérii, co jsem kdy četla.
Přečteno za dva dny a to jen proto, že jsem musela do práce :) Závěr trilogie se mi líbil, i když mi přišel trochu "uspěchaný". Nenudila jsem se, Cardana jsem si zamilovala ještě více.
Absolutně zbožňuju celou trilogii a navzdory mým obávám byl za mě poslední asi nejlepší. Zhltla jsem ho za jedno odpoledne. Byly chvíle, kdy jsem měla chuť do něčeho praštit, plakat, ale i se smát a tančit štěstím. Miluju to a určitě se na ni co nejdříve vrhněte ❤️.
Jako v jeden moment ke konci jsem myslela, ze tu knizku podpalim, znicim, vyhodim z okna, nastesti ten pocit trval asi jen dve strany :D ale Cardan mi bude hrozne chybet, Jude teda tolik ne, ale Cardan urcite!!!
(SPOILER)
Nebylo to špatné, ale bohužel logika zde dostala zabrat. Objevilo se zde několik detailů, které naprosto protiřečili dílům předchozím. Například Olšový král Severin sice měl v předchozích knihách na svém dvoře dvojčata, ale byly to kluk a holka a pokud si dobře vzpomínám, tak projevoval své sympatie více mužskému pohlaví- najednou jsou z obou dvojčat holky a jedno z nich má za manželku. Dále mě zarazila sex scéna, která je vylíčena tak, že Jude je ještě panna a přitom ve druhém díle jsme se dočkali opravdu žhavé intimní chvilky mezi Cardanem a Jude a pochybuju že vedle sebe jen nevinně leželi.
Naopak co se mi od předchozích dílů líbilo, byla absence idiotského výrazu skřítčice- namísto toho byly použity výrazy jako goblin, karkulinka atd.
Jinak samotný svět krutých víl byl úchvatný, Cardan jako vždy neodolatelný (škoda že scén s ním bylo tak málo) a Jude prostě byla stará dobrá pletichářská královna/špionka. Celkově tedy hodnotím kladně, ale bohužel za ty nelogické kopance si plný počet nezaslouží.
(SPOILER)
Mě tento díl bavil a jen si říkám jaká je škoda, že Holly Black nepíše větší bichličky :) Mnohem raději bych se do tohoto příběhu ponořila víc...Cardan jako postava je fascinující a i po dočtení mám pocit, že to bylo prostě málo a já chci vědět víc...
A chci vědět, co bylo v těch dopisech :)
Mě se líbila celá série, naprosto všechny díly jsem hltala. Jude mám moc ráda a svět víl, byť je krutý, mě úplně pohltil.
pohádky pro dívky romantika dobrodružství víly, rusalky pro dospívající mládež (young adult) Enemies to lovers
2018 | Krutý princ |
2019 | Podlý král |
2015 | Železná zkouška |
2020 | Královna ničeho |
2017 | Nejchladnější dívka ve Městě chladu |
Na zakončení série jsme se moc těšila. Obecně knihy od Holly Black miluji. Moc mě mrzí, že nevyšly v češtině všechny její série, a to především pokračování Daně peklu. Její svět je propojený, postavy se objevují ve více knihách, takže je pak škoda nesledovat celou linii daného světa. Trochu mě zaskočil happyend jako z pohádky. K Holly Black mi totiž úplně nesedí. Nepřišel mi snad úplně odfláknutý, ale přece jen mu trochu chybělo. Z této série jsem si užila nejvíce asi první díl a jako top od autorky pro mě zůstává Daň peklu, kterou jsem jako jednu z mála knih četla vícekrát. Snad se někdy dočkáme vydání zbývajících dvou dílů. Možná by to chtělo petici :-), protože neukončené příběhy jsou prostě zlo :-D.