Královna ničeho přehled
Holly Black
Krutý princ série
On bude zkázou koruny a ničitelem trůnu. Série Krutý princ vrcholí. Moc je mnohem jednodušší získat než si ji udržet. Jude se tuhle lekci naučila, když se vzdala kontroly nad podlým králem Cardanem výměnou za neomezené pravomoci. Teď je z ní vyhoštěná královna Říše víl, skončila v lidském světě bezmocná a trpící Cardanovou zradou, ale odhodlaná získat zpátky všechno, o co ji připravil. A příležitost se brzy naskytne v podobě sestry-dvojčete Taryn, jejíž smrtelný život je v nebezpečí. Pokud chce svou sestru zachránit, musí se Jude vrátit mezi víly, riskovat život a vyrovnat se se svými přetrvávajícími city ke Cardanovi. Ale v Elfhame je všechno jinak. Říše stojí na pokraji války, a jakmile Jude vklouzne hluboko za nepřátelskou linii, pohltí ji krvavá politika. A když je probuzena nebezpečná kletba a po celé zemi se šíří panika, musí si vybrat mezi svou ctižádostivostí a lidskostí…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
The Queen of Nothing, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Královna ničeho. Přihlašte se a napište ho.
Bylo to super celá série padla za pár dní, je to na mě teda už moc YA ale fajn jsme si početla. Určitě bych ocenila víc vztahových scén ale po předchozích dílech mi bylo jasné že se nedočkám. A tak zazvonil zvonec a pohádky byl konec.
V nejlepším se má přestat. To rozhodně platí o této sérii a jsem ráda, že autorka (prozatím) nepokračuje a příběh končí zde. Byla to pěkná jízda, kterou jsem si moc užila. Po dlouhé době se mi velmi zalíbil kouzelný svět, který je zde vylíčen líbivě a poutavě. Čtení rozhodně nepovažuji za promarněný čas, avšak neřekla bych, že se k sérii vrátím znovu.
Neklidná růže a další knižní novinky (38. týden)
13.09.2024
Knižní novinky (30. týden)
19.07.2020
Knižní novinky (28. týden)
05.07.2020
„Celý život jsem své srdce střežil. Střežil jsem ho tak, až jsem se začal chovat, jako bych žádné neměl. Doteď je to omšelé, zpustošené místo, prožrané od červů. Ale patří tobě. - Cardan“
„Slíbila jsem si, že když nemůžu být lepší, než jsou mí nepřátelé, proměním se v něco horšího. - Jude“
„Ať se mě všichni bojí, abych se už já nikdy bát nemusela. - Jude“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Královna ničeho v seznamech
v Přečtených | 1 927x |
v Mé knihovně | 645x |
pohádky pro dívky romantika dobrodružství víly, rusalky pro dospívající mládež (young adult) Enemies to loversAutorovy další knížky
2018 | Krutý princ |
2019 | Podlý král |
2015 | Železná zkouška |
2020 | Královna ničeho |
2017 | Nejchladnější dívka ve Městě chladu |
Tak jsem dočetla poslední díl a mám docela smíšené pocity! Ne že by kniha byla špatná - to vůbec ne, pořád je to super čtení. Ale oproti prvním dvěma dílům mi přišla trochu... řekněme předvídatelnější?
Co mě trochu zaskočilo, bylo, jak moc "pohádkově" to celé působí. Jasně, celá série se odehrává ve světě víl, ale předchozí díly měly takovou tu temnější, drsnější atmosféru. Tady mi to místy připadalo až moc učesané, i když ta typická nebezpečná krása světa víl tam pořád je.
A Jude? Páni! Vždycky jsme věděli, že je ambiciózní a že pro moc udělá leccos, ale v téhle knize mi u některých jejích úvah běhal mráz po zádech. Jsou momenty, kdy jsem si říkala "Jude, holka, tohle už je moc i na tebe!" Trochu jsem se bála, kam až bude ochotná zajít.
Co se týče zvratů v ději - byly fajn, ale po těch šílených překvapeních z prvních dvou knih už mě tolik nevykolejily. Možná jsem už byla připravená na všechno? Nebo jsem se naučila líp číst mezi řádky? Každopádně mi chyběl ten wow moment, který byl tak typický pro předchozí díly.
Ale i přes tyhle drobné výhrady musím říct, že je to pořád skvělé čtení! Kniha má spád, emotivní scény vás dostanou a postavy jsou pořád stejně komplexní a zajímavé. Holly Black umí psát tak, že se od knihy prostě neodtrhnete.
A když se podívám na sérii jako celek? Je to parádní jízda! Každá kniha přináší něco jiného - první vás vtáhne do světa víl, druhá vás dostane intrikami a třetí... no, ta možná není tak překvapivá jako předchozí díly, ale uzavírá příběh způsobem, který dává smysl.
Celkově? I když je Královna ničeho podle mě nejslabší díl série, pořád je to kniha, která strčí do kapsy spoustu jiné fantasy. Je to důstojné zakončení série, která nabízí všechno - intriky, romantiku, nebezpečí a hlavně postavy, na které jen tak nezapomenete.