Růže bez trnů
Jean Plaidy (p)
Královny Anglie série
< 11. díl
Další část volného románového cyklu o královnách Anglie. Tentokrát příběh Kateřiny Howardové. Kateřina ze zchudlého rodu je vytržena z rodného domu a mládí tráví u své babičky, kde zjišťuje, že puritánství její ochránkyně není sdíleno jejími volnomyšlenkářskými přítelkyněmi s nimiž je vychovávána. Stává se dvorní dámou na dvoře Jindřicha VIII. Pohybuje se v okolí své lásky Thomase Culpeppera. Ale Kateřina padne do oka stárnoucímu nešťastně ženatému králi. I její život postihne neblahý zvrat...... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2004 , BaronetOriginální název:
The rose without a thorn, 1993
Krásně napsaná kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Osudy Jindřichových manželek ve mě stále vzbuzují velký zájem, protože věřím, že je pořád co nového objevovat, a u Kateřiny Howardové to platí několikanásobně, protože o ní není úplně jednoduché cokoliv zjistit.
Tato knížka se krásně četla, děj plynul a my s Kateřinou mohli projít podstatnou část jejího života. Zajímalo by mě, jaká opravdu byla, protože každý autor ji popisuje jinak, v této knize Kateřina působila opravdu hodně naivně, a někdy až hloupě. Často se vrací k osudu své sestřenice Anny Boleynové, a bohužel dopadla úplně stejně.
Za mě je knížka určitě super, čte se jedním dechem, a o různé zvraty zde není nouze. Takže pokud se zajímáte o Tudorovce, a o Kateřinu Howardovou, tak s chutí do čtení, opravdu to stojí za to. Ze začátku si člověk řekne, jak byla mladá a naivní, udělala ve svém krátkém životě mnoho chyb, ale vždy je mi moc líto, jak tato dívka dopadla.
Tudorovskou Anglii zbožňuji, stejně jako beletrii z této doby. A když sáhnete po kvalitě, jako je Jean Plaidy, ocitnete se tam, stejně jako jsem se tam s touto autorkou ocitla já. Příběh naivní Kateřiny Howardové, která se nepoučila z chyb své sestřenice Anny Boleynové, a taky tak dopadla.
Hezky napsaný příběh o Kateřině Howardové, páté manželce JIndřicha VIII. Drží se poměrně přesně faktů a dobře se čte. Prima knížka pro ty, které zajímá tudorovská Anglie, ale nechtějí číst historické faktografie.
Skvělá kniha popisující život Kateřiny od dětství až po smrt. Hezky napsané, jen jsem to čekala mnohem odvážnější a uvolněnější než to bylo ( Brandy Purdy se ve své paní Boleynové ničeho nebála). Překvapilo i to, že zde objevily poslední slova Thomase Culpepera.
Velice čtivá kniha, která nevypráví jen o životě Kateřiny ale i o Henryho předešlých manželkách a jejich panování a vztahu k němu. Doporučuji všem milovníkům historie a rodu Tudorovců.
Anglie 16. století Jindřich VIII. Tudor, král, 1491-1547 Tudorovci královny Kateřina Howardová, královna, 1520-1542
1995 | Podzimní úplněk |
2004 | Dáma v Toweru |
1997 | Zázrak v opatství |
1994 | Královna Kateřina: Prokletý rod Medici |
1994 | Travička Kateřina: Prokletý rod Medici |
Typická kniha této autorky, patří mezi její lepší. Známý a ničím překvapivý příběh Kateřina Howardové, čtivý, jednoduchý, příjemně plynoucí. Ti, co mají rádi tento druh knih, si četbu užijí.