Královská dcera z Erinu
Barbara Bartos-Höppner
Moderní zpracování staré keltské báje o věrné lásce královské dcery a mladého válečníka.
Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 1976 , Albatros (ČR)Originální název:
Die Königstochter aus Erinn, 1971
Děj by se dal shrnout jako "chceš lásku bez rozumu? Dobře, máš ji mít." Nejoblíbenější dětská četba mé spolužačky, poetická, krásná, smutná.
Irská legenda, kterou jsem četla v13 letech a moc ráda jsem po ní sáhla i v letech, kdy mi je podstatně více. Krásný, milý příběh lásky , který rozněžní den. Doporučuji.
Moc pěkná knížka, i když mohla být delší. Některé kapitoly mají odstup mnoha let,
kdy se mohlo jistě něco udát, i například vedlejším postavám.
Konec není pohádkový, což to trochu kazí.
Krásný a hluboký příběh opravdové lásky. Škoda, že se knížka nedočkala nového vydání. Jak ráda bych ji koupila jedné mladičké slečně.
Nádherně převyprávěná irská legenda. Knížku jsem si oblíbila v pubertě a líbí se mi i po mnoha letech. A nadšená je z ní i moje dcerka
Také patřím mezi ty, co knihu četli v dětství ( přesně si pamatuji , jak mi ji u pololetního vysvědčení naši dávali a já v lednovém večeru s pocitem "dobře odvedené práce" v posteli usínala s touto přenádhernou knihou ) a po přečtení se kniha musela stát součástí mé knihovny. Do dneška ji umím převyprávět ( to jen jako dodatečná informace pro ty, kdo se mě večer zeptají- jo a kdys ji tak asi četla?A to si ji opravdu pamatuješ? :-))) ), zaujal mě hlavně úžasný vztah královští rodiče a dcera Grainne , vztah mezi Grainne a její jakoby chůvou Finngualou, která se objevila odnikud v den jejího narození a tak vztah královské princezny k milovanému koni Labutkrásce - prostě čtení pro holky v - ...nácti letech, jak vyšité. Romantika, velká láska , trochu reality, protože ne všechno má vždy tak dobrý konec, kdy se obejdeme bez slziček...
Jeden z nejkrásnějších příběhů, které lidská kultura má. Navíc autorka ho převyprávěla velmi citlivě, s obrovským zanícením. Proto je Královská dcera z Erinu dokonalá.
První knížka, která mě ovlivnila na celý život. A nejen proto, že je o věrné lásce, která prošla mnohými strázněmi.
Autorčino "jsou dobré dny a špatné dny. obojí pominou..." je jedna ze základních životních lekcí.
Knížka na mě hodně zapůsobila jen se pořád nemůžu rozhodnout jestli spíše pozitivně nebo naopak.... Každopádně se mi kniha líbila až na konec a pasáž kde se do sebe zamilovali. Taky přece nejdu jen tak po ulici a neřeknu nějakému klukovi co se mi líbí :,, Aáá, miluju tě. Vezmeš si mě?" Ne vážně, neříkám, že neexistuje láska na první pohled, ale tohle už mi přišlo trochu moc ... :) Ale jinak rozhodně doporučím přečíst :)
Kromě knihy "Hra na Betsy Bowovou" je tohle zpracování staré irské legendy jedna z knih v dospívání, která mi utkvěla dodnes (tj. téměř 30 let) v paměti. Možná někdy znovu přečtu. Kromě výše zmiňovaných dvou už jen "Láska a válka" z edice Antické prozy.
Krásně zpracovaný příběh z pahorkatin Irska :) Spíš pohádkově vyprávění, ale to ničemu nevadí. Ráda se k ní zase někdy vrátím :)
Stará irská báje plná lásky, jak si ji představuje mladá princezna a obětuje pro ni všechno, jen aby byla s tím, koho miluje.
Tato knížka patří stále mezi mé nejoblíbenější a snad tam i zůstane.:)
Moje zamilovaná knížka z dětství, kterou miluji dodneška. Dojemný a zároveň krutý příběh s pohádkovými motivy. Ani na okamžik jsem nepochybovala, že se příběh přesně takhle (nebo alespoň hodně podobně) odehrál i ve skutečnosti.
Jako děvčátko mi ji mamka koupila v antikvariátu. Nikdy nesahla vedle, ani s touhle. Příběh královské dcery z Erinu mě svou poetickou atmosférou hodně zasáhl a nezapomněla jsem na něj nikdy. Teď ho cpu vlastní dceři :)