Královské paměti Jiřího z Poděbrad

Královské paměti Jiřího z Poděbrad
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528538/bmid_kralovske-pameti-jiriho-z-podebrad-6580589b6c763.jpg 4 7 7

Královské paměti Jiřího z Poděbrad jsou historickým románem, který se opírá o historická data i události, ale zároveň se pohybuje na poli fikce. Jiří z Poděbrad žádné paměti nikdy nesepsal. Je ale docela dobře možné, že kdyby tak učinil, vypadaly by právě takto. Vracel by se k zásadním okamžikům ve svém neobyčejném životě, k proslulé bitvě u Lipan či obléhání hradu Sion, vzpomínal by na šťastné i tragické chvíle v soukromém životě, popsal by své první nejisté krůčky na poli polity i cestu ke královské koruně. V románu Josefa Bernarda Prokopa Jiříkovo vyprávění navíc doplňují královna Johana a královský šašek, rytíř Jan z Pálče, řečený Pálček. Výsledkem je poutavá intepretace historie a živý obraz mimořádného panovníka, o kterém zpravidla víme jen to, že se mu říká „husitský král“.... celý text

Ronnie68
24.07.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila... je rozdělena do celkem 9 vzpomínek a Králová doslovu ... největší část paměti zahrnuje dobu před korunovací Jiřího na českého krále ... četla se úplně sama

soukroma
01.07.2024 3 z 5

O Jiříkovi se vždycky ráda něco dozvím, protože na českém trůně to byl bezesporu výjimečný zjev. O jeho panování máme sice kusé informace ze školních dob, ale o jeho rodině pramálo, navíc ta doba byla nesmírně turbulentní, komplikovaná nesrozumitelná, husitská.
Ale - tahle kniha mi nepřinesla nic. Hned úvod nebyl příliš slibný, se třemi potenciálními pisateli a Guttenbergem žádajícím panovníka o paměti k vytištění. Druhá manželka Johana a šašek Paleček (nepříjemně - možná správně, ale běžně nepoužívaně - zde označovaný soustavně jako z Pálče) se stále motali kolem této současnosti, o minulosti nebylo řeči (taky neměli moc co přidat, Johana snad až na konec trochu na uzavření Jiříkova panování a života, ale málo čitelně).
Kamenem úrazu ale byl většinový obsah: byť samozřejmě fiktivní, nebyly to žádné paměti. Nikdo by si ty své přece nikdy nepsal jako prakticky soustavné dialogy. Myšlenky, rozhodování, vjemy, dojmy, setkání, okolí, ambice, přátelé, nepřátelé, lásky, děti, strach, nejistota, nedůvěra, tohle patří do pamětí a ne plytké rozhovory Jiříka s ostatními, které si píše zpětně Jiřík sám (jak na divadle...). Možná pro školou povinné jako čtivé podnícení zájmu o jeho panování, ale historický román to tedy vskutku není. 55%

ondras666
25.06.2024 5 z 5

Moc krásně napsaná kniha o životě Jiřího z Poděbrad z pohledu jeho, jeho ženy a dvorního šaška.
Dozvěděl jsem se některé informace, které jsem nevěděl a zároveň se bavil. Povedené.

nero 13
25.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Královské paměti Jiřího z Poděbrad je zajímavě pojatý historický román, kdy je vyprávění o určitých událostech ze života krále Jiřího jím samým, vždy doplněno i pohledem jeho druhé manželky Johany z Rožmitálu a také pohledem rytíře Jana z Pálče, kterého lidé asi znají spíše jako bratra Palečka, zastávajícího úlohu dvorního šaška.
Většina knihy je věnována období od mládí krále Jiřího až po jeho korunovaci, a bylo to období opravdu bouřlivé, už ve 14 letech se zúčastnil na vítězné straně bitvy u Lipan a jelikož jeho otec Viktorín který byl jedním z Husitských hejtmanů zemřel už když mu bylo pouhých sedm, musel se ujmout správy svých panství už velmi mlád, ale tato zkušenost a to že se ho jako duševní rádce ujal Hynce Ptáček z Pirkštejna, mu pomohla k tomu že se po smrti pana z Pirkštejna stal ve dvaceti čtyřech letech hlavou Kališnické strany, poté Zemským správcem, a nakonec i jediným Českým králem z voleným z domácí šlechty.
Jiří z Poděbrad a Kunštátu, byl vlastně naším nejčeštějším králem, protože Přemyslovci jako vládnoucí rodina byly tak promícháni s jinými sousedními panovnickými rodinami, že se o nich geneticky nedá mluvit jako o stoprocentních Češích, a ostatní naši králové už vůbec pocházeli původem z cizích dynastií.