Království
Jo Nesbø
Kráľovstvo (SK) série
1. díl >
Audiokniha Království – thriller Joa Nesboho čte Filip Švarc. DVA BRATŘI. JEDNO KRÁLOVSTVÍ. NESPOČET TAJEMSTVÍ Do zapadlé vsi v norských horách se z ciziny vrací zdejší rodák Carl Opgard se svou barbadoskou manželkou Shannon a přiváží s sebou návrh na výstavbu luxusního wellness hotelu. Jeho bratr Roy, který ve vsi provozuje benzínovou pumpu, se těší, že v malém hospodářství, kde po smrti rodičů oba vyrůstali, bude konečně živěji. Jenže Carl s sebou přináší také velké problémy a jako vždy spoléhá na t... celý text
(SPOILER) Posloucháno ve slovenštině jako audiokniha a dvěma slovy famózní zážitek. Tohle je totiž úplně jiný Nesbo, ale přitom pořád stejně geniální. Ačkoli... já většinou ke konci knihy v šoku přemýšlím nad tím, jestli je Nesbo víc geniální, nebo spíš úplně chladnokrevný blázen. Ten člověk totiž nemá slitování. V jakékoli knize, do které se pustím, si totiž můžu být jistá, že když si během čtení někoho opravdu oblíbím, konce knihy se nedožije. A vždycky mě to rozhodí úplně stejně, protože vždycky doufám, že tentokrát to určitě bude jinak, že třeba nějaký mikro happy end... ne?... tak nic. Nesbo prostě.
O dost jiný Nesbo, ale přesto tleskám a dávám 5 *. Třebaže to není detektivka, je to napínavé a čtivé. Příběh, kde nevíte, jestli a komu máte fandit nebo komu přát špatný konec. Příběh plný lásky, nenávisti, zodpovědnosti, pocitu viny a činů, které v důsledku toho všeho sahají hodně daleko za hranice běžného života. Celé to umocňuje vyprávění v ich-formě a jelikož pan Nesbo je opravdovým mistrem, úplně s hlavní postavou soucítíte, no tedy skoro úplně... Čtení jsem si fakt užívala, každé slovo, každý odstavec, každá kapitola stojí za to.
Nejdrive mi trvalo se do deje zacist. Prislo mi, ze to ma pomaly začátek. Pak ale dostal dej spad.
Vubec nevim, co si o hlavnoch postavách, bratrech, mam myslet. Jestli je mam rada nebo je lituju nebo ze je falt rada nemam. Nepřišla jsem na to za celou dobu knizky. Jediny, kdo mi nesedl a vedela jsem to od zacatku, byla Shannon.
Kdybyste mi nerekli, kdo je autorem, vůbec bych to nepoznala. Samozrejme zde bylo opet plno vrazd, ktere prosly vlastne celkem snadno (az neuveritelne, jak jsme u Nesba zvykli).
Dost milý překvapení, trochu jiného rázu než Holeovky. Touto hlubokou psychologickou sondou si u mě Nesbo dost šplhnul.
Není to takový ten klasický Nesbo. Tak do str.130 jsem přemýšlela, jestli číst dál. Pak mě ale začínaly zajímat souvislosti. Chvíli jsem jim přála ať je nezavřoua a pak ať zase určitě ano. Vypadalo to na jiný konec. Nazvala bych to Psychohnus. Ale dala bych 4,5 hvězdy.
Také bych pár stran ubral, hlavně v první polovině. Ale dostalo mě to. Inteligentní psychologický román, který vás jen tak nepustí.
Není to Nesbo, jak ho známe. Kniha je napsaná výborně, ale je to spíš psychologický román a to není úplně můj šálek kávy. Doufám, že se vrátí zpět k psaní detektivek.
Tato kniha byla Nesbovina jiného typu, než knihy s HH.Musím říct, že jsem mile překvapena.Sice se knížka na Nesba dost dlouho "rozjíždí", ale mysl čtenáře je i tak ve střehu!Doporučuji.
Když je člověk zvyklý na sérii s HH, asi se mu, jako mně, bude do knihy trochu hůř "začítat". Prvními stránkami jsem se prokousával, zvykal si na ich formu a záměrně "jednoduché" vyjadřování vypravěče. Pak se s tím člověk ale srovná, děj se rozjede, komplikuje se a napínavé rychlé scény střídají poklidně plynoucí, rozjímající, odhalující temné lidské stránky a pocity. Co hodně oceňuji je i to, že jde pouze o záporné postavy, kdy musím řešit, jestli je mít rád nebo jestli jde o bestie, které je třeba nenávidět. A na závěr trošku mimo - je hodně zajímavé, jak jsou nůžky hodnocení této knihy rozevřené. Průměr nikde. Buď všechno nebo nic :)
Tak prehnane dlouhou a roztahanou knizku jsem uz dlouho necetla. Pribeh klidne mohl mit o 200 stran mene, spousta veci by mi vubec nechybela.
Bylo to zajimave, obcas i napinave, ale ten konec. Sakra, to vazne?
Pro mě pecka... sympaťák Roy mě prostě dostal. Doufám, že bude dalších takových knížek přibývat, po Harrym se mi vůbec nestýskalo!
Původně jsem byla nadšená “ich” formou, ale děj se vlekl... a závěr mě zklamal. Vůbec nerozumím kladným hodnocením. Už. Nikdy. Více.
Poutavě napsáno. Zpráva o loajalitě až za hrob... těch druhých. A Roy je přímý následovník antihrdinů Pojistky smrti či Loučení s Lenoxem.
Asi do 180. stránky poměrně nuda, ale pak se děj “rozjede” a vy nebudete chtít jist ani spát :-)
Jsem milovnice knih s Harrym a všechny vybočující knihy mě spíš štvaly, ale Království bylo výborné. Psychologický rozbor do poslední buňky - vražda jako něco samozřejmého - drásající konec...
Norsko sexuální násilí zneužívání norská literatura sourozenci rodinné vztahy psychologické romány domácí násilí severská krimi hoteliérství, hotelnictví
Kniha mi připomínala jiná autorova díla z jeho série Krev na sněhu. Nesbo prostě umí psát, zahackuje si vás a dějem knihy nepustí. Zkrátka musíte vědět, jak to dopadne. A vědět to hned. I když to tušíte. A tušíte to správně. Hlavní "hrdina" se vreje po kůži, i když pro ni můžete mít jen slova opovržení. Chápete jej i nenavidite. Atmosféru, postavy a děj opět vykreslil Nesbo jako velký král světové literatury. Ale přesto mi tu něco chybí ve srovnání s jeho dřívější tvorbou. Výrazný moment překvapení, síly zvrat. Přesto 90 %