Království meče
František Niedl
Rytíři z Vřesova série
Wolfram Katzinger z Olšové, někdejší johanita, jehož jediným majetkem je jeho meč, vynikající kůň, statečnost a umění boje, stojí věrně ve službách krále Jana. Beneš z Vřesova pokračuje dál ve stavbě svého hrádku Vřesova, jelikož jenom pevné zdi, prozíravost a snad i močály svírající Vltavu na pomezí z Bavorskem ho mohou uchránit před opakujícími se nájezdy bavorského šlechtice, který je v Čechách znám spíše pod přezdívkou Hanz Křivák. Jako Rožmberkův man, kterého si mladý vladař i přes vzájemnou rozepři velice cení, musí Vřesov opouštět a účastnit se bojů jak s vnitřními, tak s vnějšími nepřáteli na obranu krále. Nebo proti němu? To podle toho, na které straně Rožmberk zrovna stojí.... celý text
Opět příjemné čtení, přesto... Existuje ještě redaktor nebo někdo, kdo ty knihy před tiskem čte? Spousta chyb a opět nesmysl - co dělal Fratello na Vřesově? Str. 213 během útoku na Vřesov Beneš říká, že na Fratella nemá nikdo sahat, přitom to je Wolframův kůň.
Očekávala jsem, že z Petra bude opět stavitel Pavel a při dalším vydání chybu ve třetím díle opraví, ale nee. Tak holt máme o dalšího Petra navíc.
Autor by také mohl upustit od neustálého připomínání předchozího děje. Čtu sérii hned za sebou a dost to otravuje (to se týká i Tase a Lukáše).
Tyhle dvě věci mě prostě štvou.
Výborné čtení, napínavý příběh, dobové reálie, Jan Lucemburský... A stále skvělý Wolfram. Jdu na další díl, konec knihy slibuje tuhý boj o České království.
Další díl série Rytíři z Vřesova. Oddanost je služba a čest v době rytířské byla cenná hodnota, to pro ty, kdo nevládli mocenskými ambicemi. Ti druzí si čest odkládali bokem až jak to v bitvách dopadne po rozdělení kořisti a brebend.
Citace:" (při zatýkání) Tak kolik? Deset, padesát, sto .. dvě stě hřiven? "
"Nic. Já přece všechno mám. Dokonce víc, než bych si mohl přát a než potřebují. Vše, co bych měl navíc, by mě připravovalo o mou svobodu. A ty tvé hřivny by mě připravily o čest."
Poznání neznámého - Týřov,Vřesová, dnes již zříceniny, Lahneck - úctyhodné hradní sídlo.
Jen animace kreseb by ze zřícenin dokázala opět zpodobnit stavby v těchto příbězích, což by byla fajnovost.
Další díl v mých F.
Benešův hrad Vřesov je dostavěný, chov koní založený. Wolfram se oženil. Zdálo by se, že vše je růžové. Ale to ne, naši rytíři stále bojují a nasazují život za krále Jana.
Krásné osobní příběhy na pozadí středověké historické skutečnosti. Vše se v této sérii propojuje a proplétá. Moc si užívám stavbu Vřesova a řešení finančních i rodinných problémů, jak Beneše, tak Wolframa, ale i ostatních aktérů. A celkem nečekaně si užívám i mocenských bojů tehdejších českých pánů, včetně krále. Velice si vážím vypravěčského umění pana Niedla.
Opět velmi dobrý díl. Beneš si užívá stavby svého hradu, ale znovu naráží na klasický problém té doby - na nákladnost stavby a nedostatek peněz. Musí proto přijmout další úkoly pro Rožmberka. Zároveň návrat jeho sestry s Krumlouva a její rychlé nastěhování k němu společně s Anežkou není úplně potěšující. Wolfram pomáhá králi Janovi, jak nejlépe umí a zároveň stíhá podlehnout ženě svého srdce...
Stále se opakuji v hodnocení knih tohoto autora, super poutavé čtení. Děkuji a hurá do Rozervaného království.
Wolfram bojuje, Beneš z Olšové bojuje a král Jan má problémy s domácí šlechtou a Jindřich z Lipé kontroluje chod státní pokladny. Tento díl opět utekl jako voda a soubojů, bitev a podobného si opět užijeme dosytosti. Král Jan je postavou, kterou zde mám velmi oblíbenou, stejně jako Wolframa ale i Beneše, ale to už jsem psal ke komentáři u předchozích dílů. Už se těším co bude následovat!
Další díl z časů vlády krále Jana se dobře čte. Jen mi už malinko přijde přitažená poctivost Wolframa Katzingera z Olšové, zatím na něm není ani špetka něčeho "lidsky zkaženého".....tak uvidíme, zda se dočkám v dalších dílech. Jinak super čtení, nic složitého, pro relax a odpočinek ideální.
Zajímavé, ale bohužel proti vynikajícímu 3.dílu už jen zase zjednodušené dobrodružné vyprávění jako 1. a 2.díl. Čte se to hezky, ale mozek moc nezaměstnáte.
Zase skvělý, příběh se dál vyvíjí skvělým tempem.
Prokreslení postav prostě skvělé, to samé v situacích (práce na Benešově hrádku-to je prostě něco co mě nepustí), obyčejný život obyčejných lidí té doby, ale nejen jich.
Král Jan už má více rozumu a není tak manipulovatelný což se mi zamlouvá daleko více, o Benešovi a Wolframovi nemá cenu snad ani psát-pár správných chlapů u kterých má člověk radost, že se jim autor věnuje rovnoměrně/ defacto střídá jejich příběhy.
Prostě super zas za plnej!!
Výborné pokračování strhujícího příběhu z doby krále Jana Lucemburského, Petra Voka z Rožmberka, ale především Wolframa Katzingera a pana Beneše. Vydáme se s nimi na válečné tažení, ale i na svatbu, která je překvapivá, ale ne neočekávaná. Ponořte se do vyprávění, nebudete litovat a já jdu na již 5. díl, ale naštěstí ne poslední.
Opět nádherně odvyprávěný kousek naší historie. Celý příběh se mi líbil, naši hrdinové prožívají své obyčejné životy, bojují bitvy a tak nějak ten děj rychle utekl, že jsem se nestačil ani rozkoukat a už byl konec. Takže, už se těším na další pokračování Rytířů z Vřesova.
Prostě musím upozornit na nesrovnalosti. Při druhém přepadení nového Vřesova (str. 213) řeší úkryt Fratella, který je ale s Wolframem v Porýní. Nebo stavitel Vřesova se jmenuje Pavel a na konci minulého dílu je z něj Petr. I přesto pět hvězdiček. Série drží můj rekord v rychlosti přečtení, prostě nešlo se odtrhnout.
Není to špatné ... jen já nevím, je to jakoby řemeslo - další výrobek, krásný ano, krásný... ale...
Opět spokojenost. Kromě bojů a intrik tu máme i osobní vztahy (Wolfram a Eleanora, Beneš a Anežka), příběh svižně ubíhá, občas nějaký vtipný dialog. Úplně jsem viděla jak Vřesov pomalu roste před očima. Zajímá mě co autor dál vymyslí přímo tam - kde má větší prostor pro fantazii.
14. století rytíři Rožmberkové historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Další pokračování rytířů je celkem napínavé a dobře udělané a tak se těším na další díl,který letos vyjde.