Krása nesmírná
Irina Karnauchovová (p)
Kdo by neznal z vyprávění Babu Jagu, Kostěje Nesrmtelného, krásnou Vasilisu, Finista, jasného sokola, žabku carevnu, či zdánlivě hloupé Ivany? Ruské lidové pohádky s plnokrevnými postavami boháčů a chuďasů, s osobitými čarodějnými bytostmi, s národními zvyky jsou jedním ze základních kamenů slovanských pohádek a patří do světového literárního fondu. Potěší všechny milovníky pohádkových příběhů.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1952 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
Ненаглядная красота (Něnagljadnaja krasota), 1949
Knihu u nas v rodine dedime. Je naprosto uzasna. Jednoducha ale pribehy maji dusi. Jedna z mala u ktere pravidelne jedu Rereading, ale kniha uz je v horsim stavu, tak si ji clovek spise prohlizi v knihovne a vzpomina. ????
Krásné ruské pohádky, které jsem si jako malá četla stále dokola. Velmi pěkně popsané příběhy, vyprávění, Kostěj Nesmrtelný. Jiné pohádky než české, ale měly co nabídnou a ukázaly jiný svět a jiné bytosti.
Jako dítě jsem tu knížku milovala, jako dospělá musím říct, že byla radost připomenout si nejen příběhy, ale taky všechny ty specifické obraty, které nejdou slovem vysloviti...možná snad jen v pohádce vyprávěti. A Vasilisa pořád funguje, pořád je tam to mrazení, když v lebkách svítí oči a Baba Jaga jede ve svém moždíři, palicí se odráží, pometlem stopu zametá. Některé pohádky jsou podobné těm z našeho prostředí, ale stále jsou osobité svým jazykem i postavami.
Knihu jsem dostala jako malá holka k nějakému vysvědčení a proležela v ní celé prázdniny. Krásná Vasilisa by koukala, jak jsem si na ni na babiččině půdě hrála, v maminčiných svatebních šatech a lodičkách jsem byla (samozřejmě pouze v mých očích) neodolatelná carevna. Finist, jasný sokol, by mi záviděl jízdu na koni , kde koně představoval starý plot, na jehož betonovém sloupku jsem seděla a mávala švihadlem nad hlavou. Švihadlo, toť v mých dětských očích bylo lano. Babička , když mě na plotě viděla , měla málem šok z nepoznaného, ale na dobu, kdy pršelo a my společně s babičkou četli tuhle milou knihu, nikdy nezapomenu. Povídání o statečnosti, lásce, odvaze a na druhé straně o falši, která byla vždy dobrem poražena , to bylo čtení, které jsem celé prázdniny hltala a knihu mám do dnes u rodičů v knihovně. Četla jsem ji svým dětem, ale kluci milovali přece jen o něco víc Českého Honzu. A také dodnes nevím, co jsou to ty pelmeně.....
Pohádková klasika z let, kdy se neřešilo, že to jsou pohádky "těch Rusáků". S odstupem času se mi líbí i některé jemné narážky na ruské tradice. Ti, kteří četli o Ivanovi a nachmelené chásce, dobře vědí, co tím myslím. Společně s knihou Z ošatky carevny pohádky nezbytná část mého dětství.
Knížku jsem nikdy nečetl,až teď když ji čtu vnučce před spaním.Renče se moc líbí a popravdě i mě s babičkou.
Kultovní a nádherná kniha se skvělými Bilibinovými ilustracemi ve starších vydáních, nová tak pěkně ilustrována nejsou.
Nádherné pohádky které jsme četli ve školní družině. Knihu jsme si půjčovali a každý den po škole si četli jednu pohádku. Pěkné vzpomínky.
Moje nejoblíbenější kniha v dětství. Krásné pohádky s výbornou ilustrací. Ta byla to hlavní, co jsem v knize obdivovala jako malá.
Mám Krásu nesmírnou z 80. let. (červený obal). S nádhernými ilustracemi baby Jagy. Pro mě kultovní kniha.
Baba Jaga a její 3 páry rukou, Kostěj Nesmrtelný a žabka carevna - kdo četl, nikdy nemůže zapomenout a rád se k pohádkám vrátí. Jako já.
Přestože jsou tyto pohádky úplně jiné, než ty naše české, líbily se mi před lety také. Předčítala jsem je dceři a tentokrát i synovi. Teď chci ale počkat, než je přečtu vnučkám, myslím si, že jsou na ně ještě trochu moc malé (jsou tři ve věku 3, 4 a 5 let).
V dětství jsem tuto knihu četla - nebo spíše hltala - několikrát a byla jedna z mých nejoblíbenějších. Úžasný soubor klasických ruských pohádek, z nichž se některé spíše přibližují hororu. Knihu doprovází opravdu velmi pěkné ilustrace. Určitě se ke knize ještě vrátím...
pohádky lidové pohádky ruské pohádky
Část díla
1984 | Krása nesmírná |
1984 | Ruští bohatýři |
1958 | Chytrý sedláček a jiné pohádky |
1978 | O žabce carevně |
1980 | Bílá kachnička |
Krása nesmírná, je přesně tou knihou, kdy se před léty moji rodiče rozhodli, po další urputné, dětské rvačce mezi mnou a bratrem, kdo si bude knížkou listovat a číst..., sehnat černé gramofonové desky s obsahem, jako měla kniha. Úkol tehdy opravdu nelehký..., ale rozhodně se vyplatil. Jedny z nejkrásnějších ruských pohádek jsem si mohla užít jak v písemné, tak i poslechové formě.