Krasovo-puklinové vody

Krasovo-puklinové vody
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540660/mid_krasovo-puklinove-vody.jpg 4 1 1

Monografie "Krasovo-puklinové vody" prezentuje výsledky hodnocení základních hydrogeologických problémů krasovo-puklinových vod a možnosti jejich optimálního využití a ochrany. Autor v ní shrnuje poznatky z více než 30-leté výzkumné činnosti složité problematiky krasovo-puklinových vod.

Přidat komentář

David81
04.07.2024 4 z 5

Výjimečná monografie pojednávající o hydrologii krasových území je sestavená na podkladě disertační práce Eugena Kullmana.
Obecné poznatky zde autor aplikuje na krasové oblasti slovenské části Západních Karpat – zajímavý je především jeho dlouholetý výzkum a měření hydrologické bilance pěti hydrologicky izolovaných krasových území na Slovensku, díky kterému zjistil všeobecné principy (podzemní odtok z těchto krasových struktur výrazně převažuje nad odtokem povrchovým, rychlost odtoku závisí na nadmořské výšce, na celkovou bilanci má velký podíl evapotranspirace v souvislosti se zalesněním atd.).
Historicky se vedly spory o tom, jestli pohyb podzemní vody v krasových oblastech probíhá na způsob podzemních toků (podobných tokům povrchovým), nebo jestli existuje v karbonátových horninách souvislá zvodeň se souvislou hladinou podzemních vod. Autor zde shrnuje nové poznatky a předkládá teorii podzemních vodních toků. Podle ní se podzemní krasové vody šíří přednostně otevřenými zlomy a krasovými kanály, které složitě souvisí se zvodní krasovo-puklinových vod – což ale nevylučuje existenci i samostatných podzemních toků, kde vznik zvodně není možný díky hydrogeologickým vlivům. Zajímavý je tu i popis principu vyprazdňování podzemních krasovo-puklinových vod, který je zde rozdělen do jednotlivých fází.
V knížce je nakousnuta spousta zajímavých témat (např. vliv pohybu podzemní vody, nebo vzdušné vlhkosti na rychlost koroze vápenců), která bohužel nejsou dále rozvedena. Vzhledem k tomu, že podkladem byla autorova disertační práce, obsahuje kniha ohromné množství dat, tabulek a grafů, které jsou pro mě, jako pro naprostého dírolezce amatéra, bohužel těžko srozumitelné…
Každopádně by mě docela zajímalo, jak se od tehdejší doby změnil pohled na krasovou hydrogeologii.

Štítky knihy

geologie hydrologie

Autorovy knížky

Eugen Kullman
slovenská, 1931 - 2016
1990  80%Krasovo-puklinové vody
Skrýt reklamy