Kráva nebeská
David Duchovny
Elsie Bovaryová si žije celkem spokojený život. Je to šťastná kráva, tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodne utéct z kravína. Chvilku je to fajn. Mallory flirtuje s býky, zatímco Elsie prozkoumává okolí farmářova domu. Když ale přes okno sleduje v televizi pořad o masokombinátech, dostane strach, a její dosavadní, spokojený život je rázem naruby. Zbývá jen jediné: odejít do lepšího, bezpečnějšího světa. A tak se vydají do Indie, kde jsou krávy přece posvátné!... celý text
Literatura světová Pohádky a bajky
Vydáno: 2016 , Knižní klubOriginální název:
Holy Cow, 2015
Dobrý den, dokáži si knihu představit na divadle typu na stojáka. Za mě nic moc, není to můj žánr.
Kráva Elsie Bovaryová jednoho dne zjistí celou pravdu o smyslu života zvířat z člověčího pohledu a je z toho špatná. Je to ovšem kráva činu, upřednostňující řešící přístup a tak koná. Trochu ekologická, trochu sociální, trochu vzdělávací pohádka. Popis života dospívající krávy a její rozhovory s "nejlepší kámoškou navždy", maji velký vzdělávací potenciál. Přizpůsobování textu potřebám filmového producenta je vtipné a překladatelská práce kreativní. Pro mě svěží, příjemný text, ke kterému se má cenu vrátit. Prostě jako k pohádce. Jen s tím tebedojením, Elsie, s tím fakt kecáš!
Věřím tomu, že někoho tato kniha zaujme, ale není to můj případ, Nebyl to úplný propadák, ale u této knihy pro mě platí "Jednou a dost". U některých pasáží jsem se vyloženě nudila.
Takže jako oddechovka, pokud si chcete odpočnout asi dobrý...
Jé, to byla ale bů-volovina... A přitom potenciál to mělo, rozhodně se z něj ale dalo podojit daleko víc... Každopádně velký dík paní Jašové za překlad, se kterým si pohrála naprosto skvěle!
"Kravina" jak se patří! :) To jsem ale čekala, takže vlastně veškerá má očekávání byla naplněna.
Jedna myšlenka mi ale utkvěla v hlavě: "Není důležité, jestli se vaše sny splní. Je důležité, abyste začali snít...."
Čekala jsem asi něco více, ale kniha se četla dobře. Není to žádné náročné čtení, ale zasmějete se u toho.
Jednotlivé scénky velmi vtipné, ale jako ucelený příběh to moc nefungovalo. Nějak jsem doufal, že to skončí pořádným burgerem...
Duchovny chtěl zřejmě sdělit své názory na svět. Vybral si pro to vtipnou formu a s jeho názory nejde nesouhlasit.
Ani bych nečekala, že Fox Mulder (DD) dokáže psát. A ejhle, dokáže a dost dobře. Příjemná záležitost, která není určena pouze pro telátka ... :-) Nenásilným a vtipným způsobem se člověk dokáže najít, jak v krávě, krocanovi či prasátku. Myšlenkové pochody zvířat jsou podobné těm lidským. Touha a úcta po životě je podobná jak u zvířat, tak u lidí. K zamyšlení i zábavě. Palec hore, agente Muldere.
Upřímně jsem si toho od knížky moc neslibovala, ale naprosto předčila má očekávání! Hodně jsem se u toho nasmála. Takové oddechové čtení a vcelku se dokáže člověk nad tím zamyslet.
Asi nejsem ten správný člověk pro pohádky pro dospělé. Bylo tam od každého něco a dohromady jako celek mě to příliš nenadchlo.
Neotřelý námět (alespoň pro mě), ale celé mi to přišlo takové křečovité, vycucané z prstu.
Pokud budete od začátku brát knihu jako pohádku pro dospělé, nebudete v ní hledat realističnost a logiku, ale zaměříte se na hlavní myšlenky tak směle do ní. Při čtení se seznámíte s názory našich hlavních hrdinů (kráva, krocan, prase) na veganství, náboženství, lásku a nenávist. Jako oddechovka pro nedělní propršené odpoledne dobrá volba :-)
náboženství humor zvířata, fauna americká literatura vegetariánství Blízký a Střední východ pohádky pro dospěléAutorovy další knížky
2016 | Kráva nebeská |
2017 | Ten mizernej Bucky Dent! |