Kreténi
Lukáš Havlas
Že boží mlýny melou pomalu, ale jistě, si na vlastní kůži ověří partička znuděných zbohatlíků, která produkuje ohavná videa, na nichž umírají lidé v přímém přenosu. Ačkoli v minulosti měla zlatá mládež štěstí, že se její zločiny nepodařilo vyšetřit, po mnoha letech se zjevuje mstitel, který bere spravedlnost nelítostně do svých rukou. Bohatí páni v nejlepších letech zpočátku nechápou, co se děje. Brzy jim však začne docházet, že musí být připraveni zaplatit za své hanebné skutky cenu nejvyšší.... celý text
Kratke kapitoly, autor se zdarile drzel hlavni myslenky knihy a zbytecne ji nevyplnoval omackou okolo.
Pribeh jako takovy nuti k zamysleni a postave R.K. se vubec nedivim, ze vzal spravedlnost do svych rukou kdyz obcas vidime jak soudy kolikrat dopadaji a jak dlouho se tahnou a jsem rada, ze na konci z toho vyvazl dobre a nebyl popotahovan.
Kdyz ti ctyri parchanti mohli vzit pravo na zivot nekomu jinemu, tak neni duvod nevzit spravedlnost do svych rukou. Z postavy Pavla Buriana je mi na zvraceni jeste ted. Keten.
Hlavními postavami tohoto příběhu jsou zbohatlíci, kteří zabíjejí lidi na okraji společnosti pro zábavu. Zároveň si natáčejí na video jejich smrt!
Při četbě se můžeme zamyslet nad tím, jestli má člověk právo vzít spravedlnost do vlastních rukou a jak směšně nízké jsou výše trestů při úmyslném zabytí člověka. Myslím si, že většina lidí si řekne, že spravedlnost bychom do svých rukou neměli brát a měli bychom to nechat na policii. To se většinou nabízí, pokud se nás to bezprostředně nedotýká, ale něco jiného podle mě může být, pokud se to týká konkrétně nás osobně. Určitě na to někteří můžou pohlížet svým pohledem. Jsem přesvědčen o tom, že úmyslně spáchaný zločin by měl být po právu potrestán, v žádném případě by neměli uniknout trestu zločinci a měli by dostat vysoké tresty, případně v některých výjimečných případech popřemýšlet o zavedení trestu smrti, který byl po roce 1989 v Československu zrušen. Není přece možné, aby cena života měla nižší hodnotu než krádež! Je to výsměch vůči všem – vůči člověku, který zemřel násilným způsobem a také vůči pozůstalým. Myslím si, že zločiny tohoto typu by neměly být nikdy promlčeny a zákon by měl platit pro všechny stejně!
Knihu KRETÉNI jsem už viděl u některých bookteborů, ale neplánoval jsem, že se do knihy začtu. Nakonec jsem si knihu půjčil v knihovně. Asi jsem od knihy očekával něco jiného. Čekal jsem, že v ní bude více násilí a mučení. Ne že bych to v knihách vyhledával, spíše naopak, ale čas od času si tyto knihy přečtu a v tomto příběhu jsem s tím tak trochu počítal. Ale tento příběh se vyvíjel jinak, než jsem myslel. To však neznamená, že je to špatně, ale leckdo by mohl být třeba zklamán.
Je to kniha na jedno posezení. Kapitoly jsou krátké. Autor jde k jádru věci a zbytečně nedělá odbočky. Tím pádem se kniha četla rychle.
Líbil se mi PROLOG a také je pěkná obálka knihy.
Rčení, že na každou svini se vaří voda platí v týhle knížce dvojnásob. Nadruhou stranu...co člověku dává právo vzít spravedlnost do vlastních rukou a dovolat se sám u sebe práva? Dá se něco takovýho obhájit?
Hlavní hrdina románu Kreténi nicméně takového dojmu nabyde. A celkem právem, dovolím si tvrdit. Protože rozmazleným parchantům, kteří si myslí, že můžou všechno, že se jich nějaká zodpovědnost netýká, že nemusí nést následky za svoje činy, by jen tak něco projít nemělo. Peníze člověku život nevrátí, spravedlnost si s nima taky nekoupíte a charakter nenapravíte. A když někoho nedokážou řádně vychovat a usměrnit vlastní rodiče, musí tuhle roli holt převzít někdo jinej.
Lukáš Havlas tady rozjíždí dost drsnou hru na kočku a myš, která, dost možná nebude mít vítězů, ale jenom kopu poražených.
Nebylo to vůbec špatné :-) Knížka má pár stránek - cca 120, a vypráví nám příběh opravdu vypečené partičky znuděných zbohatlíků.
Na začátku vidíme, jak se účastnili honu na nevinného bezdomovce a chladnokrevně ho popravili a ještě vše natočili a video prodali :-( Kdo by proboha něco takového kupoval ? Je to zvrácený svět, opravdu.... :-/
Ovšem boží mlýny melou, v tomto případě velmi pomalu, ale jistě a nakonec se každý z této povedené partičky bude zodpovídat ze svých činů. Ať už tak nebo tak...
Musím přiznat, že kniha 180 stupňů se mi líbila o něco více, ale kniha Kreténi byla také velmi čtivá a velmi dobře a poutavě napsaná, děj plynul velmi rychle, až si říkám, jestli právě ta délka nebyla trošku na škodu, asi mi malinko chyběla hlubší charakteristika postav :-)
Vyloženě sympatický mi tam nebyl ve výsledku asi nikdo, ovšem nejvíc mě pobavil ráčkující pan podnikatel :-D
Kniha určitě stojí za přečtení ;-)
vraždy pomsta zločiny české romány
Skrýt reklamy
Krátká kniha, která obsahuje mnoho témat, která člověka při čtení napadnou a chtě nechtě nad nimi musí uvažovat. Ale ruku na srdce, každý čtenář taky zná anotaci a věděl, do čeho jde. Ale jaké to bude, to už zjistí až při čtení.
Musím přiznat, že doporučení mne přesvědčila a zároveň i trochu vystrašila tím, jak to bude hrozné a jak mi bude zle.
No, pokud čtete Chrise Cartera, tak ohledně popisů postupů vražd jste tak nějak otrlí a tady vás to nezaskočí. Co ale většina doporučujících tím "zle" myslela, nebylo ten způsob, ale spíše to "proč" to dělali.
To je ta hrůza, která vás napadne při čtení a název "Kreténi" je dle mne ještě slabé slovo. Naprosto bezpáteřní postavy, které myslí na svoje pohodlí, zábavu a libido. Na nic jiného. Ale ve chvíli, kdy zjistí, že by měli zaplatit za své činy, tak už se bojí. A za sebe říkám, že je to dobře, nebylo mi jich líto ani trochu. Toto se nedělá a není pro to omluva. A tím pádem heslo Karma je zdarma - platí naprosto přesně.
Autorovi děkuju za podprahové otázky, nastavení čtenářova uvažování a ujasnění si postoje k takovým lidem. Ujistila jsem se, že stáhnutí trestu smrti je obrovskou chybou. A nikdo mne nepřesvědčí o opaku, protože při vykonání trestu smrti neklesáte na úroveň vraha a ani úplně nezabráníte tomu, aby jiní vrazi přestali vraždit, ale dosáhnete pro pozůstalé a oběti spravedlnosti. O tom to je. A tak to mám nastaveno pořád. Pokud se někdo rozhodne pro svou zábavu zničit život druhému člověku a potažmo jeho rodině a těm, co ho mají rádi, tak pak nemá právo na svoje žití. V tu chvíli přestává být člověkem a stává se "kreténem".