Krev & zrada
Frost Kay
Rozvrácená království série
CESTA OHAŘKY TEMPEST JE ZBROCENÁ KRVÍ, PLNÁ MRTVÝCH TĚL A STŘEPŮ JEJÍHO SRDCE... Tempest se podařilo přelstít krále Destina a získat místo ve válečné radě. Záhy ale pochopí, že za to má zaplatit příliš vysokou cenu. Aniž by Destin tušil, že jeho elitní strážkyně převlékla plášť a stala se dvojitou agentkou, přikáže jí vetřít se na Temný dvůr, do srdce vzbouřených měňavců a rozložit jejich povstání zevnitř… jakýmikoli prostředky. Dívka se ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny – dvěma stranami války, která hrozí roztrhat Heimserii na kusy. Sama má ale plán, jak zemi zbavit krutovládce a zabránit zbytečnému krveprolití. A přestože se jí do cesty plete až příliš mnoho ctitelů, polonahých vládců i nebezpečně přitažlivý vůdce měňavců Pyre, nenechá se jen tak odradit, i kdyby jí to mělo zlomit srdce. Je totiž načase zjistit, kdo je pravý přítel a před kým by si měla raději krýt záda, protože zrada číhá na každém kroku…... celý text
Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno:Originální název:
The Rook, 2020

Druhý díl série Rozvrácená království a předposlední o postavách Tempest a Šprýmař (Pyre).
Příběh začíná přesně tam, kde končí první díl. Z Tempest se stala špionka, která si dala za úkol svrhnout Krále Destina a nastolit v zemi spravedlnost. Malinko ji do toho hází vidle Šprýmař, který se evidentně zamiloval, ovšem svým vlastním způsobem. Ona k němu taky rozhodně není chladná. Spíše než romantické řečičky si vyměňují rány a sarkastické poznámky, žádná velká romantická scéna nás v tomto díle nečeká, pořád doufám, že to autorka později rozbalí.
V tomto díle dostaly prostor i jiné bájné bytosti, například král draku Damian, ze kterého se snad vyklube silný spojenec je skvělá postava se vším všudy.
Tempest a Pyre se snaží vymyslet, jak zabít krále a nezabít v sobě lidskost a rodící se pouto, kterému se oba bráni, i když přehnaný ochranářský a majetnický komplex Pyreho, je zde dost znatelný. Tempest dostane od krále nabídku, díky které doufá, že “status quo bude na její straně. Jestli je tomu tak, uvidíme v dalším díle.
Ke konci knihy přibývá mnoho odhalení a zvratů, tak aby nás autorka navnadila na pokračování.
Za mě byl první díl svižnější, ale i tento měl své kouzlo.
Opět krásna obálka od @adela.stopka

Netuším, jestli jsem už zapomněla většinu děje z předchozího dílů, nebo čím to bylo, ale na začátku tohoto druhého dílu jsem byla značně zmatená. Trvalo mi, než jsem se dostala do děje a zase znovu si vzpomněla na postavy. A asi proto jsem si i začátek knihy vůbec neužila a začala jsem být skeptická. Nicméně příběh sám o sobě je dost krátký, takže mi stránky doslova utíkaly pod prsty. A co si budeme, znovu jsem objevila ten důvod, proč se mi tak líbil předchozí díl.
Tempest je za mě jedna z mála silných ženských postav, které jsem zatím v knihách mohla vidět. Upřímně její zápal a odhodlání oceňuji a celkově už jenom díky ní a jejímu charakteru bych četla všechny další díly. Nemůžu ani zapomenout na její popichování s Pyrem, které si věřím, každý kdo četl zamiloval.
Konec je zase jedna velká záhada a nekonečné napětí pro další díl. Možná bych už v dalších dílech těch zvratů a celkově odhalení tajemství uvítala méně. Už v tomto díle mi vadilo, že prostě nevíme jako čtenáři nic na sto procent. Nevíme prostě komu věřit, a jestli vůbec ta pravda je pravdivá.
Nicméně v sérii nadále pokračuji, protože po dočtení ani nemám na výběr.

Druhý díl byl dějově velmi na houpačce ale četlo se to svižně, nejnapínavější na konci a spoustu zvratů. Tyhle knihy jsou taková malina. Těším se na další díl.

O poznání lepší jak první díl. Tempest pendluje mezi Šprýmařem a Ohaři a vlastně neví komu má věřit, pokud vůbec někumu. V závěru dojde k pár překvapivým odhalením, které vás nutí sáhnout po dalším dílu, který bohužel vyjde až v Červnu. Což nám nedočkavým, může způsobovat lehké infarktové stavy. A co teprve ta představa, že dílů je celkem 7... :D
Díky tomu, že je kniha poměrně "lehce" napsaná, zkusím sáhnout po pokračovaní v originále.

KDYŽ NEVÍTE, KAM DŘÍV SKOČIT...
Tempest běhá od Krále Destina ke Šprýmařovi a naopak.
Zatím u dvora nevypátrala nic podstatného, nic co by povstalcům pomohlo.
Dostala však nabídku, kterou asi nebude moci odmítnout...
Jak jsou na tom s loajalitou ke králi nebo k Tempest její "strýčkové" - ohaři, kteří jí vychovali a vycvičili, to se teprve ukáže.
Tempest neví, zda ONI VĚDÍ, že droga , kterou pomohl jeden z nich vyrábět zabíjí !!!
Přesněji řečeno, že král s její pomocí zabíjí a navíc se snaží hodit vinu na Talagánce.
Pyre testuje Tempestinu důvěryhodnost, ale stejně je do ní blázen :-).
Temný dvůr má však plno nečekaných spojenců :-). Například Damian se mi moc líbí :-).
Šprýmař chce mít Tempest u sebe, ale jí nedokáže nikdo zkrotit, sama se musí rozhodnout.
Nesouhlasí s krutostí ve jménu dobra, ale král, ten ani neví, co je dobro.
Musí zemřít!
A jak to dopadne?
To jsem také zvědavá :-) a moc se těším na další díl :-).

JÁ TO TAK MILUJU!
A teda fakt nevím, jak mám vydržet až do června?! Teprve dnes jsem zjistila, že v Aj již vyšlo pět dílů, takže se buď naučim číst v angličtině, nebo si dám oba díly ještě jednou, (možná dvakrát) a nebo prostě najdu něco stejně úžasnýho!
Nepřemožitelná Tempest (jo, mohla by trošku změnit své nároky na sebe) a to její neustálé popírání faktu, že k Pyremu (jako on k ní) nic necítí, se střetne se spoustou nových lidí/měňavců ( i s drakem, wow!) a stále zjišťuje, komu se dá věřit.
A taky je připravena na válku.
A na konci se nám vyjasní jedno malé tajemství.
A Pyre je božan.
Kam až tohle zajde? Jsem a budu napjatá jak kšandy.

Krásná pohádka, skvěle se čte a bohužel rychle..druhý díl je ještě o něco lepší než ten první..ale ach joooo, další jako až za půl roku??!!?

Změna loajality hrdinky my v tomhle případě přišla taková. Začlo to absolutní oddaností jaké králi a skončilo to v podstatě absolutním no opakem. Líbilo se mi, jak se postupně odhalovaly plány vedlejších postav, a tím se vyřešilo několik záhad, ale celkově je to pro mě prostě takový slabší.

Kniha přečtena za jeden den. Uvítala bych více stran, protože jsem byla rychle na konci, ale čtení jsem si moc užila. Už se nemůžu dočkat pokračování.

Líbila se mi o něco víc než předchozí díl. Pošťuchování Tempest a Šprýmaře bylo skvělé. Jen jsou díly na můj vkus příliš krátké. Nemůžu se dočka dalšího dílu. Jen to čekání bude dlouhé.

Knížka se čte jedním dechem a stránky ubíhají jako nic. Děj byl akčnější a plynul rychle. Došlo k několika odhalením a a končí vyvstala otázka, jak to bude dál. Takový šok to na konci nebyl, pozorný čtenář si všimne náznaků. Těším se na další díl.

Knihu jsem přečetla poměrně rychle, určitě rychleji než první díl, četlo se poměrně dobře i přesto, že nemám ráda knihy v er formě. Určitě si na překladu dali víc záležet než u prvního dílu. Bavila mě i zde dějová linka, která o proti prvnímu dílu byla více akční, na každé stránce se něco dělo, je zde i více romance a nachází se zde mnoho zvratů a překavapení. Sna jediné co bych vytkla je to, že mi ke konci druhé dílu už mírně vadilo stále opakující se odmítání citů jak z Pyroho strany tak ze strany Tempest, jinak ten konec??? Tohle jsem opravdu nečekala, už se moc těším na poslední díl.

Tento svet mi naozaj chýbal a ja som si to opäť užila. Dej plynie rýchlo a stále sa niečo deje. Pri tom počte strán sa nebude veru nudiť. Aj keď by som už prijala viac tej romantickej časti, scény medzi hrdinami som si užívala. Ich vzťah je naozaj zaujímavý. Stále plný chémie, podpichovania a sarkazmu. Milujem to.
Tempest si získala svoje miesto v kráľovskej armáde a stáva sa tak dvojitým agentom. Páči sa mi jej bojovnosť, aj keď občas som strácala nervy pri jej tvrdohlavosti. Chápem, že nechce byť nikým ovládaná, no je v zložitej pozícii. Zdá sa však, že je rozhodnutá rozohrať vlastnú hru a ja sa obávam, či to zvládne. Pohybuje sa na tenkom ľade a ťažko určiť, komu môže naozaj dôverovať.
Pyre bol ako vždy tajomný a jeho zvieracia povaha dostávala viac priestoru, čo okorenilo niektoré scény. Verím, že si ich užijete rovnako, pretože časti z jeho pohľadu boli skvelé. Niekedy by však potreboval dostať poza ucho.
Priestor dostanú aj nové postavy a ja som si obzvlášť jedného obľúbila. Isto uhádnete koho. Spomínala som, že sa tu objaví drak? A ja to zbožňujem o to viac. O zvraty nebola núdza a niektoré ma prekvapili. Záver knihy mi spôsobil zimomriavky a už sa neviem dočkať pokračovania.
Nedá mi opäť nevyzdvihnúť úžasnú obálku od Adela Stopka. Som zvedavá na ďalšiu obálku. Tretia časť by mala vychádzať v prvej polovici budúceho roka.

První díl jsem sice přečetla rychle, ale něco mi tam chybělo. Přišlo mi to lehce ploché a málo propracované.
Ale i tak mě druhý díl zajímal a chtěla jsem vědět, jak se vše vyvine a jestli autorka nějak víc rozvine svět kolem nebo vztah hlavních protagonistů. A je to sice o špetku lepší než první díl, ale pořád mám pocit, že se to kdo ví jak neposunulo a vlastně by se oba díly daly klidně smrsknout do jednoho. Ale chápu, to se dnes nedělá, protože holt money money.
Tempest mi konečně přišla trošku víc bojovná, ale její věčná nerozhodnost okolo Pyra mi po chvíli lezla na nervy. Ta neustálá snaha utvrzovat jeho i sebe o tom, že ho určitě nechce, byla po chvíli tak trošku směšně otravná a hlavně je to klišé jako prase a každý čtenář už prostě ví, jak to bude.
Trošku mi ale připadalo, že se děj pořád plácá mezi dvěma stejnými body. Pořád prostě to samé dokola a posun se konal spíš milimetrovými kroky. Což je škoda, trošku spádu by tomu neuškodilo. Ale nedá se tomu upřít čtivost. I když bych asi ocenila víc z pohledu Pyra. Právě neustálá jednotvárnost u Kapitol s Tempest mi asi vadila nejvíc.

Poslouchala jsem tuto knihu na čtečce a musím říct, že vyprávění bylo i přes strojové čtení velmi poutavé a dokázalo mě udržet v napětí po celou dobu.
Autorka dle mého velmi dobře zvládla rovnováhu mezi akčními momenty a momenty, kdy se postavy vzájemně poznávají. Scény jsou napsány s citem a nenuceností.
Na méně než 300 stranách dokázala autorka vytvořit příběh plný zvratů, z nichž některé byly pro mě nepředvídatelné, zatímco jiné jsem očekávala a nakonec i někdy správně odhadla.
V knize nenacházíme vůbec spicy momenty mezi Tempest a Pyrem, ale jejich vztah se postupně vyvíjí a udržuje čtenáře v očekávání. Podle toho, co se dozvídáme, je cítit, že autorka si zde připravuje půdu pro další vývoj příběhu. Ocenila bych více romantických zvratů mezi Pyrem a Tempest, a možná i pikantnějších. Takže doufám, že v dalším dílu už něco takového bude.
Závěr knihy mě doslova šokoval svou nečekaností a potvrdil, jak skvěle autorka zvládá dějové zvraty, protože po poslechu poslední strany jsem si kapitolu radši ještě jednou přečetla, jestli jsem se náhodou nepřeslechla- nechápala jsem.
Krev a zrada je skvělou volbou pro čtenáře, kteří hledají akční a romantický příběh se silnými emocemi. Rozhodně stojí za přečtení. :)
Instagram: @sabinah_cz

Akční YA fantasy, která vám vykouzlí úsměv na tváři. Je až s podivem, kolik zvratů (minimálně dva mě absolutně vůbec nenapadly) a děje se vejde na méně než 300 stran. Tuhle knížečku slupnete jako nedělní zákusek a budete chtít víc.
Příběh zachycuje přímo ukázkový hate-to-love vztah plný pošťuchování, provokací a přitažlivosti. Je to kontinuální boj o to, kdo získá nad tím druhým převahu. Sarkastické slovní výměny hlavních hrdinů jsou už jen pomyslnou třešinkou.
Tempest se sžívá s rolí dvojité agentky a ocitá se uprostřed politické hry dvou vůdců. Ani jednomu tak docela nedůvěřuje. A dobře dělá..
Její temperament a bojovnost vytváří se zvířecími pudy a ostrými smysly hlavního hrdiny dokonalou kombinaci a přináší mnoho zajímavých výměn. Je to až roztomilé, jak je Pyre vnímavý ohledně Tempest, jejích potřeb včetně těch fyziologických.
Potkáváme se s novými meňavci, kteří jsou více či méně součástí povstání a konkrétně jeden drak je velký sympaťák.
I Temp se potýká s nedůvěrou ze strany povstalců a poznáním, že věci nejsou takové, jak v jejím dosavadním životě byly předkládány.
Krev a zrada mě bavila ještě o kousek víc než první díl.
Svižné, sarkastické a úžasné čtení. Doporučuju.
A prosím si pokračování..

Na druhý díl Rozvrácených království jsme naštěstí nemuseli čekat dlouho, a protože jednička skončila velmi napínavě, do pokračování jsem se pustila celá nedočkavá.
Nadšení ale velmi rychle opadlo, když se v knize nic zajímavého nedělo. Věci se stále dokola opakovaly a postavy zamrzly na mrtvém bodě. Těšila jsem se na nějaký větší vývoj Tempest, ale kromě velice zajímavé poslední třetiny byl děj o ničem.
Samozřejmě nesmím opomenout nádhernou obálku, čtivost a také chválím počet stran pod 300, protože si upřímně nedokážu představit, co by si Frost Kay vymýšlela, kdyby byla Krev & zrada obsáhlejší.
Se sérií to nechci vzdát, ale do pokračování půjdu s větší opatrností.
Děkuji nakladatelství @mystery.press za knihu. #spoluprace

Trochu jsem byla překvapena z toho, jakým způsobem druhý díl začal... až do půlky to bylo poměrně poklídné a drželo se to stejného schematu, jako u jedničky: Tempest - obtěžování - “mise - Pyre - tajemství - obtěžování - bitka - city - útěk
Naštěstí od poloviny jsem se nemohla od knihy odtrhnout, protože zde máme mnoho zajímavých nápadníků a Tempest je minutu před zhroucením. Jedno poznání střídá druhé a musím se přiznat, že místy jsem se musela vracet, jelikož jsem nestíhala všechno zpracovat.
Osobně jsem zvědavá, co předvede Tempest v další knize... protože něco mi říká, že teprve tehdy její postava projde největším vývojem. Uvidíme...
A ten konec? Ta poslední věta? Už teď se bojím, že jsem přišla na “zápletku dalšího dílu...

Do horoucích pekel, může mi prosím někdo říct, kdo vymyslel cliffhangery? :D ... Poslední věta této knížky mi málem způsobila infarkt. Nejsem si teď úplně jistá, jestli mi během čtení prvního i toho dílu neunikla nějaká informace, která by mě k tomu navedla. Zůstala jsem jako opařená a teď mám nutkavou potřebu přečíst si další díl, jenže na ten si budu muset nějakou dobu počkat.
Každopádně, tento díl je rozhodně o sto procent lepší než předchozí. Příběh navazuje tam, kde v předchozí knížce skončil a pěkně se rozbíhá hned ze začátku. Čeká nás mnohem víc akce, mnohem víc intrik a mnohem víc napětí. Dočkáme se ne jednoho překvapení a můžeme sledovat, jak se vztahy jednotlivých postav postupně prohlubují. Prostě a jednoduše, opět velmi povedená práce.
Pokud stále váháte pustit se do této série, tak nemusíte. Věřím, že si knížky zamilujete stejně jako já.
2024 | ![]() |
2024 | ![]() |
2025 | ![]() |
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
Toto už nie je ani romantická epická fantastika z wishu. Toto je paródia.
Ale keďže som to čítala, zatiaľ čo som umierala na prechladnutie, tak mi to až tak výrazne nevadilo.