Krev na sněhu
Jo Nesbø
Krev na sněhu série
1. díl >
Sedmdesátá léta v Oslu. Olav Johansen nedokáže jezdit autem pomalu, je měkký jako máslo, příliš snadno se zamilovává, jestliže se rozčilí, ztrácí hlavu a je mizerný v matematice. Něco málo přečetl, ale moc toho neví a rozhodně nemá takové znalosti, které by byly k něčemu užitečné. A píše pomaleji, než roste stalaktit. K čemu se tedy hodí? Je skvělý zabiják. Nemusí přitom jezdit autem, zabíjí většinou lidi, kteří si to zasluhují, a nejsou to žádné složité počty. Alespoň prozatím nebyly. Dokud od šéfa nedostal nový úkol: vyřídit jeho manželku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Kniha ZlínOriginální název:
Blod på snø, 2015
![Aymira Aymira](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kraťoučký příběh o nájemném vrahovi vyprávěný z jeho pohledu. Děj je velmi přímočarý, zápletka i závěr předvídatelný (což zde není na škodu). Nesbo si zde hraje se slovy přesně tak, jak je u něho v poslední době zvykem, kniha se tedy velmi svižně čte. Z příběhu na mě při čtení malinko dýchal groteskní nádech, skoro by se dalo říct, že některé scény by skvěle zapadly do filmů s Laurelem a Hardym. Mám-li tuto knihu brát jako jakousi vsuvku v Nesbově tvorbě, mám z ní pozitivní pocit. Jinak ovšem není ničím, co by mi dlouho zůstávalo v paměti.
![MiroslavKutík MiroslavKutík](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14188/14188-dOS.jpg?v=1476399166)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nesbo prostě umí. I z krátké knihy, udělá četbu na jednu noc. Je to slušný příběh se smutným koncem. Mě se kniha moc líbila.
![Ninie Ninie](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70699/m_ninie-0Wd.jpg?v=1552470703)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
No... Každý je nadšený z tohoto spisovatele, údajně píše bestsellery. Tohle asi byla špatná volba pro moji první knihu od něj, ale můžu říct, že jsem zklamaná, jedná se o průměrný thriller, obyčejný román, který najdete ve výprodeji v levných knihách...
uvidíme, co mi přinese další kniha, ale tohle rozhodně nedoporučuju. Určitě to není četba pro náročné čtenáře :)
![ivulka15 ivulka15](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nesbo dokázal i na pouhých 150 stranách rozehrát brilantní příběh. No nebyl snad ten nájemný vrah s měkkým srdcem k sežrání?
![000nugatovej 000nugatovej](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/184315/m_184315-3Jo.jpg?v=1489757125)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nesbo umí psát. Po mnohem objemnějších románech s HH tu i na pouhých sto padesáti stranách rozehrál zajímavý napínavý příběh. Jak bývá u něj zvykem s nečekaným závěrem. Příběh, kde hrají zásadní roli příběhy, které si potřebuje vytvářet titulní postava. Skrze tyto příběhy se snaží dát tomu, co se kolem něj děje, nějaký smysl a řád. Znovu a znovu ho ovšem překvapuje, že se mýlí.
Nesbo umí psát. Jeho mistrovství není jen v ději, kde vše do sebe zapadá, ale i v tom, jak to píše… Třeba začátek, v němž tančí sněhové vločky, je virtuózní. Krev na sněhu vytváří (již na první straně) jakýsi nachový královský plášť s hermelínem. A tím krvavým pláštěm kniha i končí. Krev na sněhu. Nesbo umí psát.
![Adelajda_4 Adelajda_4](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45937/m_45937.jpg?v=1459854933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nesba opravdu zbožňuju a za cíl jsme si dala přečíst všechny jeho knihy, ne jenom Holeovky. Knížka je poměrně útlá, takové víkendové čtení, ale je perfektní. Opět naprosto nečekaný konec a tak to má být!
![Pajina68 Pajina68](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62343/m_62343-TpZ.jpg?v=1500463236)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knihu jsem přečetla během 2 hodin, byla to taková delší povídka. Zajímavá, ale již jsem od Nesba četla knihy lepší.
![SelenaDemi428 SelenaDemi428](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57437/m_selenademi428-qj8.jpg?v=1556089797)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hezky stručně napsané bez nějakých zbytečných prodlužovacích okecávaček :D. Po knize, která měla téměř 650 stran to pro mě byla příjemná oddechovka, kterou jsem měla přečtenou hned a to i kvůli tomu, že jsem si jí zase mohla tahat všude s sebou,
![bakjo95 bakjo95](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49294/m_49294.jpeg?v=1459854934)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krátká, odpočinková povídka na rychlejší čtení. Od začátku mi bylo jasné, že nakonec skončí s Marií, ale přesto jsem se chtěl přesvědčit a dočetl to...a jo, docela se mi to i líbilo. Já jsem prostě chtěl ten sentimentální konec, dlouho jsem totiž neviděl žádnej americkej film. 70%
![antonin0999 antonin0999](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133070/m_133070-RCq.jpg?v=1526461956)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vydařené dílo se zajímavou hlavní postavou, které mě dostalo stylem, kterým bylo napsáno. Čtenář ho smlsne snadno jako jednohubku. Škoda těch naivních milostných momentů, ale to asi k Olavovi muselo patřit...Na četbu druhého dílu se těším!
![Heidrekr Heidrekr](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29344/m_heidrekr-656391b9985fa.jpg?v=1701024186)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavá povídka na odpočinutí od Harryho. Hlavní hrdina mi byl hodně sympatický, zajímavá osoba s jasným pohledem na svět, na můj vkus tam bylo trochu hodně romantiky, na štěstí rozsah knihy plně postačil.
![Briv Briv](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123827/m_briv-k4l.jpg?v=1674169017)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nesbø umí překvapit. Ten konec jsem vůbec nečekala. Napadalo mě v průběhu čtení spousta scénářů, ale tento popravdě ne.
Krev na sněhu je moje druhá kniha od Nesba, jako první jsem četla Syna a připadala mi trochu podobná. Ráda se pustím i do druhého dílu.
![Samira Samira](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/232/m_232-cyB.jpg?v=1478797627)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nesba miluji, takže nemohu než tuto netradiční, poetickou, ale drsnou povídku hodnotit jinak než maximálně kladně. Byla překvapující, přes prohlilé prostředí čistá a mně nechyběla ani strana navíc, vše již bylo řečeno.
Výborný kousek na jeden večer.
Stojí za to!
![adelinka adelinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čítala sa dobre. Tu sme nesledovali postupy detektíva, ale tú opačnú stranu. Mne bol Olav sympatický napriek tomu, že bol nájomný vrah.....
![Эva Эva](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44508/m_va.jpg?v=1727289105)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jediná kniha, kterou jsem od autora nečetla, tak jsem to chtěla napravit. No... Na serii s Harrym Holem to nemá, to si nebudeme lhát, Syn byl také výrazně lepší, i když námětově mi přišel i podobný, nebo možná charakterem hlavní postavy. Kniha se dobře četla, sem tam mě dějově překvapila, hlavní hrdina mi byl celkem sympatický, ale k žádnému jásání u mě nedošlo...
![JakubHrdoun JakubHrdoun](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/179892/m_jakubhrdoun-2Nz.png?v=1540836347)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Narozdíl od knih s Harrym Holem bohužel celkem slabé, do druhého dílu už jsem se kvůli tomu nepustil. Styl psaní mě v tomto případě narozdíl od Nesbových předchozích knih minul.
Harry to není, ale četlo se to moc příjemně