Kroky vraha
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
1. díl >
V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.... celý text
Za mě veliké a milé překvapení. Výborná česká krmi, moje první setkání s panem Bergmanem. Už teď se těším na další díl, opravdu výborné.
Tak musím uznat, že se mi moc líbila, nemohu dát 5*, jelikož tam bylo pár věcí, které byly asi zcela nelogické a docela mi přišly přitažené za vlasy a ještě nemám autorku tolik načtenou, abych jí mohla několik těch věcí odpustit, jako to dělávám u svých oblíbených :-)
Bylo to čtivé, bylo to z reálného českého prostředí, podezřelých přiměřeně, stopy dostatečně dávkované, to jsou plusy. Mínusem pro mě byly postavy - všechny ženské byly chudinky závislé na mužských a všichni chlapi hajzlové. No dobře, možná malinko zjednodušuji, ale opravdu jen malinko. I sám detektiv, který jako jediný je vcelku sympaťák, má opravdu podivný vztah ke svému autu.
Příjemné čtení, bavilo mě to. Líbil se mi příběh, prostředí ve kterém se to odehrávalo a nejvíc obdivuju ten jazyk, kterým je kniha vyprávěna.
Postavy mi přišly víceméně věrohodné, ale zarazilo mě, že charakter všech mužských postav v knize (až na detektiva Bergmana) vyzníval dost nelichotivě. Ony tedy i ty ženské postavy nebyly nijak sympatické, ale u těch mužů to až bilo do očí.
Do páté hvězdičky tomu ještě něco chybělo, možná nějaká větší napínavost, když je to ta detektivka, ale i tak to můžu určitě doporučit.
Dobrá detektívka, páčilo sa mi ako autorka podrobne popísala všetky postavy ich psychológiu, možné motívy. Aj inspektor Bergman bol sympatickou postavou.
Je to moje druhá kniha od paní Klevisové, začala jsem netradičně poslední a jako druhou si vzala pro změnu první ze série:) Styl má autorka konzistentní a poznatelný. Pro mě příjemný oddech od severských krimi a zase jiný než třeba u britských kriminálek. Věřím jí, že studovala žurnalistiku, s jazykem a slovy to umí. Dokáže parádně vykreslit místa, charaktery, atmosféru. .Příběh je celkem uvěřitelný, reálie přirozené. Jen mi tam prostě na pátou hvězdičku něco chybí. Nějaké srdce, taková ta pecka, co vás chytí a nepustí. Celkem jsem neměla problém knihu odkládat, nebylo tam "wow, to dnes musím dočíst, noc nenoc":) Ale další knihy ze série si časem ráda přečtu:)
České a slovenské detektivky příliš nečtu. Kromě mých oblíbených Martina Goffy a Dominika Dána již prakticky další autory neznám. Michaela Klevisová je však pro mě příjemným překvapením. Její první knížka ze série Josef Bergman nasadila pomyslnou laťku hodně vysoko a jenom doufám, že další pokračování, které si rozhodně nenechám ujít, budou stejně kvalitní.
Kroky vraha přináší uvěřitelný příběh vycházející z reálného českého prostředí. Autorka brilantně vykresluje charaktery jednotlivých postav, motivy jejich jednání a vzájemné vztahy. Kniha je čtivá a nepostrádá napětí. Mám pouze jedinou výtku - mohla být o něco kratší.
Ani nevím proč,ale české autory moc nečtu.Tato byla na doporučení a velice mile mě překvapila..nic nereálného,napínavá se zamotaným příběhem a hlavně čtivá...
První kniha autorky co jsem četla a velice příjemné překvapení. Ve čtení dalších knih autorky budu určitě pokračovat.
Pro mě příjemné čtivé překvapení od české autorky české detektivky. Nikoli prudce napínavé, ale hlavně zajímavé o vztazích jednajících postav.
Inspektora Bergmanna mám ráda. Sice čtu knížky na přeskáčku, ale vůbec to nevadí. Kroky vraha jsem nejdříve měla jako audio knihu, ale hlasově mi nesedla, zatímco příběhově ano, takže jsem druhou půlku dočetla. Zajímavý a jako vždy i trochu smutný příběh. Jako odpočinková detektivka ale super! (květen: 1074 str.)
Příjemné a zajímavé čtení. Zpočátku jsem se musela soustředit na hodně postav, ale nakonec do sebe vše krásně zapadlo. Vyšetřování bylo takové okrajové, ale zajímavé byli interakce jednotlivých postav. Čtení mě bavilo.
Ze začátku mi vadilo mnoho postav, ale na konci jsem to autorce odpustil. Některé linie vyprávění byly spíše pro moje matení, abych jen tak nepřišel na vraha a jeho motiv. Nakonec to vše tak nějak do sebe zapadlo a nebyla to špatná krimi.
Ráda střídám žánry - teď jsem měla chuť na detektivku. Líbí se mi "lehké" české a vybrala jsem si dobře. Paní Klevisová píše pěkně, popis prostředí i postav se odvíjí jako film. Neumím vydedukovat pachatele a ani tady jsem do poslední chvíle nepoznala kdo je vrah. Za sebe mohu doporučit .
Jsem si říkala, že je čas na nějakou detektivku. Proč ne českou?! Pro mě to byla slabota. Styl poplatný současné době. Jasné, strohé a moderní. Žádné jazykové jiskření a ani zápletka mě nenadchla.
Tak tahle se povedla! Hezky vykreslené charaktery a dějový spád, to mám ráda. Moje první kniha od této autorky a určitě zkusím další.
Detektivka to nebyla - na to bylo málo indicií pro čtenáře. Vztahový román s detektivní zápletkou snad, ale proti Soukupové nebo Fischerové mi to nějak nesedlo. Rád jsem si knihu přečetl, přečtu si i další, ale nijak nadšený nejsem. Snad jenom ty kočky, ... A to prosím žádnou nemám ;-)
Praha prvotina detektivní a krimi romány umění česká literatura české detektivky a krimi matky a dcery Cena Jiřího Marka
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Velké překvapení, tento styl detektivky se mi moc líbí. Je to hodně o lidech než o samotném zločinu. Já rozhodně doporučuji a budu si pořizovat další díly :-)