Kroky vraha
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
1. díl >
Josef Bergman #1 V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda, nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: 2017 , MottoInterpreti: Kristýna Kociánová
Pro mě překvapivě poměrně dobrá česká detektivka. Od autorky jsem dosud nic nečetla, ale po této knize se chystám i na další kousky. Je moc milé zpestření, když po všech těch norských, švédských, dánských detektivkách si člověk může přečíst i něco od českého autora a v knize poznávat lokalitu a taky se orientovat v českých jménech.
Moc dobře se četl první případ z této série. Zamotané vztahy všech postav a postupné rozuzlování rozhodně nenudilo. A finále příběhu jen utvrdilo talent p. Klevisové psát velmi zajímavé detektivně-vztahové romány.
(SPOILER)
Jak píší čtenáři přede mnou - o detektivku se jedná až od části Druhá vražda. Do té doby autorka vykresluje kolorit vilové čtvrti, sousedské vztahy a rodinná dramata. Autorka vám krásně předloží spoustu motivů a možných vrahů. Žádný není tak úplně přitažený za vlasy a byla jsem zvědavá, která linka je tedy ta správná. Zadlužená dcera, dceřin milenec pasoucí po penězích, soused, pomsta z minulosti atd. Motivů spousta.
Měla jsem ale problém si vytvořit jakýkoliv kladný vztah k postavám. O Bergmanovi a jeho týmu jsme se toho moc nedozvěděli. Suma sumárum - čte se to (poslouchá) dobře, ale jestli mám potřebu sáhnout hned po dalším dílu? Ne, to zatím bohužel nemám.
Posloucháno jako audiobook. Apropos - načteno skvěle.
Chvíli trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale pak se to zlomilo a četla jsem téměř jedním dechem. Některé pasáže byly zbytečně moc popisované do detailů, ale jinak se mi detektivka moc líbila.
Celkem průměrně napsaná průměrná kniha. Spousta nevyužitých možností, příliš velké množství motivů, taktéž nevyužitých, jazykově zbytečně vyumělkované. Možná budou lepší další knihy od této autorky.
Nepamätám sa, kto mi Michaelu Klevisovú doporučil, no kúpil som si jej knihu Prokletý kraj. Na obale som sa dozvedel, že napísala detektívnu sériu, ktorá bola oceňovaná, tak som rovno kúpil 3 knihy z nej bez toho aby som prečítal čo i len riadok. Niekedy tak "naslepo" nakupujem aj muziku, väčšinou som spokojný.
Mnohí tu spomínajú, že nejde o detektívku, s čím rád súhlasím. Od prvého momentu som mal dojem, že čítam román. O vyšetrovanie tu ide až v druhom rade, ak nie aj v treťom. Keby som čítal len anonymný text, štýl písania napovie, že písala žena. Neviem to presne špecifikovať, no z každej vety cítim ženské uvažovanie - možno preto aj také (z feministického pohľadu brané) charaktery mužských postáv. Nevidím v tom však žiadne negatíva. Číta sa to príjemne a nevadí mi ani rozvláčnosť, ktorá sa občas zjaví. Z pohľadu prvotiny vcelku fajn dielko. Uvidím, čo bude v ďalších knihách.
Myslím, že je to možná první detektivka od českého autora/autorky, co jsem četla a musím říct, že nejsem vůbec zklamaná. Určitě si přečtu další případy detektiva Bergmana, který byl od začátku velký sympaťák. Nejednalo se o žádné hrůzy a krveprolití, ale příběhu to rozhodně neubírá, spíše naopak.
Ačkoli knihy od českých autorů moc často nečtu, v případě M. Klevisové jsem neodolala recenzím na vlastně všechny její doposud napsané příběhy a pustila se do čtení prvního případu Josefa Bergmana. A musím říct, že to vůbec nebyla ztráta času. Přestože mi začátek připadal vlažný, posléze příběh dostával ten správný spád a já se nemohla dočkat rozuzlení zápletky. Skvělá práce :)
Poslouchala jsem jako audioknihu a líbilo se mi to. I když detektivky zpravidla nečtu, protože nemám ráda typická klišé o detektivech, tento příběh se mi líbil.
Ze začátku jsem měl obavu, zda to bude kniha pro mě. Hodně se popisovala psychologie postav. Od druhé půlky jsem ale pochopil, že to má vše svůj důvod. Čtenář se postupně vžívá do postav a o to víc prožívá jejich životní příběhy. Ke konci má kniha spád a člověk nemůže přestat číst. Těším se na další knihy s detektivem Bergmanem.
I když se jedná o detektivku, není to žádný krvák, ale spíš psychologická sonda do života několika postav.
Postavy jsou zajímavé, různorodé a skvěle propracované. Navíc se střídají jejich pohledy na věc, což já v knihách prostě miluju.
I vyšetřovatel Josef Bergman je sympaťák a já se těším až si přečtu nějakou další knihu z této série!
Zajímalo by mě, zda jsou další knihy lepší než tato prvotina autorky, protože na mě je děj moc táhly, takový neslany nemastný... Asi těm českým autorům na chuť nepřijdu. Bohužel jsem se do čtení musela nutit a vůbec mě nebavilo.
Docela se mi to líbilo. Poslouchala jsem to coby audioknihu, poslouchalo se to příjemně. Mile mě to překvapilo. Ale další knihu si kupovat nebudu.
Knížka mě hodně překvapila. Autorce se podařilo skvěle vykreslit charaktery jednotlivých postav a jejich životní příběhy. Nic tam není překombinované či fantasmagorické. Rád jsem si knihu přečetl, přečtu si i další. Pro mě zdařilý začátek této série.
Dobře se četla, místy zbytečně dlouhá, rozepisovány pasáže, které pro rozuzlení neměly význam. Čekání na kocoura se mi líbilo víc.
Klevisová v tomto románu dokázala, že umí psát romány srovnatelné se světovou přední tvorbou. Skvěle vystavěný příběh, napínavý, moc mě Kroky vraha bavily.
Marlowe a trudoš sepsali komentáře, pod které se můžu bez námitek podepsat. Ať to nemusíte hledat, nebudu mentální lemra a sepíšu vlastní postřehy.
Pro mne šlo o příliš babské čtení: přemíra hňahňání se v pocitech a myšlenkách, což by nebylo na škodu, kdyby se časem nezačaly opakovat a nudit. Pracovně jsem si všechny ty přemítající ženy pokřtila na „divná kráva“, „ublížená blbá kráva“, „kráva domácí“ a „tele“. U mužů jsem si obvykle vystačila s „ten vůl“, potažmo „ten hajzl“. Akorát inspektor Bergman má být charismatický sympaťák… přesto jsem ho měla u půlek, chvílemi mě i trochu štval (naštěstí ne tolik, jako většina ostatních účinkujících). Zkrátka – zpočátku mi ponor do lidských životů a duší vyhovoval, ovšem s přibývajícími stránkami se stával téměř otravným.
Dialogy byly občas nepřirozeně strojené, zápletka neučesaná; množství vedlejších cestiček a slepých odboček ve výsledku (kromě úmyslného matení čtenáře) natahovalo děj a zpomalovalo tempo, logika si někdy odskočila na kuřpauzu, v závěru vyskákalo z autorčina klobouku pár oryctolagusů a finální polopatické vysvětlování bylo posledním hřebíkem do tříhvězdičkové truhly. Ani s přihlédnutím, že se jedná o prvotinu, nemůžu dát víc. Je mi líto.
Až budu mít náladu na detektivku ženského střihu, případně na vrtání se v soukromí a lebkách nepříjemných osob, dám paní Klevisové další šanci. Tentokrát lehce zklamaných, k debutu benevolentních 60%.
P.S.: Pro pořádek, nemám nic proti kravám, jsou to veskrze užitečná zvířata.
Praha prvotina detektivní a krimi romány umění česká literatura české detektivky a krimi matky a dcery Cena Jiřího Marka
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Kniha se mi moc líbila. Hezky propracovaná a srozumitelná detektivka. Postav tak akorát.