Železný strom
Tony DiTerlizzi , Holly Black
Kronika rodu Spiderwicků / Kronika rodu Spiderwickovcov série
Tri obyčajné deti Jared, Simon a Mallory Graceovci vstúpili do iného sveta - a pritom neodišli z tohto! Dvojica talentovaných autorov Tony DiTerlizzi a Holly Blacková riskovala všetko, aby ich pozoruhodné rozprávanie uzrelo svetlo sveta. Päť kníh - jedno vzrušujúce dobrodružstvo - Kroniky rodu Spiderwickovcov!
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , Ikar (SK)Originální název:
The Ironwood Tree, 2004
Mnohem akčnější než předchozí díl, především díky blížícímu se závěru, přičemž tentokrát si autoři neberou servítky a to i v rámci literatury pro dospělé. Nadále však kniha připomíná spíš jen kapitolu z většího celku, než plnohodnotnou epizodu a nebýt fantastických ilustrací Tonyho DiTerlizziho, asi bych takovým nadšením neoplýval. Ovšem jako román pro začínající čtenáře perfektní, je to kouzelné, napínavé i zábavné. A hlavně krátké. Holly Blacková zkrátka evidentně ví, co dělá. Snad jen že ústřední trojice sourozenců se k sobě občas chová vážně pitomě. Ale to už je myslím úděl všech sourozeneckých partií - kdo v mládí nezažil nebo nemá děti vlastní, nemá šanci pochopit.
Strom ze železa je plný zásadních zvratů, které sice ještě nic pořádně neosvětlí, ale popoženou události k finálnímu střetu kroky přímo sedmimílovými. Rozhodně jsem tedy zvědav, jakým způsobem hodlají spolutvůrci v průběhu posledního dílu všechny načrtnuté linie uzavřít, když jim samotná rozehrávka trvala tak dlouho.
Zas další krásný díl, ale musím se přiznat že to trpasličí šišlání mi šlo fakt na nervy.:D
Teda rozumět těm šišlavým trpaslíkům to bylo něco :D Ale jinak opět povedený příběh. A opět škoda, že je to vždy tak krátké.
Přijde mi, že to postupem dalších knih trochu ztrácí na kvalitě... Je to velice čtivé, ale s prvním dílem to moc nechci srovnávat.
(SPOILER) V knize je asi nejhorší trpasličí řeč jakou jsem kdy četl, každá věta chtěla víckrát přečíst než jsem pochopil co daný trpaslík říká.