Vejce s ozvěnou
Josef Pecinovský
Kroniky nové Země série
1. díl >
První kniha tetralogie Kroniky nové Země. Země se po ničivé globální katastrofě vrátila do barbarských časů. Na nekonečných pláních a v divokých pralesích se střetávají kmeny divochů v nikdy nekončícím zápase o přežití. Mladíci klanu Stipů naleznou při jedné výpravě podzemní centrum, pozůstatek předapokalyptické civilizace. A jeden z nich, Eb Yrad, dostane do opatrování zvláštní vejce, které má moc změnit celý svět. Nastává dramatický boj o budoucnost naší planety...... celý text
Ďalší príbeh, kde po záhadnej katastrofe ľudstvo začína od začiatku. Dej sa odohráva v dobe kamenej a hlavný hrdina Eb nachádza najväčší poklad po dávnych pretkov, a to vajce s vedomosťami vyspelej civilizácie . Hrdinu učí spracovávať kov a čerpá z artefaktu ďaľšie poznatky, ktoré pomáhajú jeho klanu držať moc a nadvládu nad Zemou. Samozrejme sa tu nachádzajú aj preživci z minulosti o ktorej Eb nič nevie a vzniká tu ďaľšie prepojenie primitívnej a vyspelej civilizácie. Autor sa s tým vyhral a dej ide časovo rýchlo vpred. Keď Eb dostal vajce bol ešte len mladý chlapec a pri konci knihy je už dospelý muž, náčelník svojho klanu. Konečné správanie Eba ma neprekvapilo, skôr som to očakával, ale nebudem viac prezrádzať. Som zvedavý, ako sa príbeh ďalej vyvinie. Z edície Pevnosť jeden s tých lepší príbehov.
Po přečtení knihy jsem měl velmi rozporuplné názory. Hodnotím proto raději s týdenním odstupem.
Zprvu je třeba uznat, že téma knihy - epický předmět, skrývající v sobě veškeré vědomí lidstva, v rukách naprostého nevzdělance/divocha - byl pro mě originální a velmi mě zajímalo, jak si s daným tématem autor poradí a jakým směrem se bude děj ubírat. A také jakým tempem. Plus dávám určitě za čtivost. Knihu jsem díky malému formátu nosil v kapse kabátu všude s sebou a četl v každé volné chvíli. Četla se dobře. Děj se vyvíjel dobře. Co však dobré nebylo a co mi vadilo po celou dobu čtení, tak neskutečné množství hrubek. Korektura zde silně selhala... A potom, ten závěr?! Zpočátku mě to bavilo, pak děj nabíral rychlejšího spádu a stával se velmi fantaskním (což by až tak nevadilo), ale ten závěr to zkrátka a doslova pohřbil.
Po celou dobu čtení jsem se snažil jako obvykle s hlavní postavou jaksi splynout, najít v ní zalíbení. Šlo to těžce, ale přeci jen to šlo. Ale závěrečné zachování Eba mi zkazilo celkový dojem z knihy. Hold jsem asi náročný a tato edice má sloužit zřejmě jako oddechová jednohubka. Což byla. Do pokračování jsem se musel hodně přemlouvat.
Slabé tři hvězdy.
Autor má výborné nápady, ale ten styl psaní je už mimo. I když přiznávám, že pro Pecinovského mám slabost a když poslední léta vycházeli jeho knihy, rád jsem si je kupoval. A tenhle díl je z té série ten z lepších
Je to prostý, nekomplikovaný příběh s jasnou zápletkou. Závěr dává smysl. Je to čtivé
Není to žádný zázrak, ale v porovnání se Simonsovými nebo Fabianovými sračkami je to skvost za 4 hvězdičky
boj o přežití barbaři domorodé kmeny české sci-fi kolaps civilizace česká fantastika postapokalyptická sci-fi
2016 | Areston |
1999 | Házím ti laso, kamaráde |
1990 | Plástev jedu |
2007 | Vejce s ozvěnou |
2009 | Budiž vám Měsíc lehký |
Dalo mi problém to dočíst.