Krstný otec
Mario Puzo
Krstný otec série
Témou svetoznámeho románu Maria Puza je gigantický rast a koncentrácia moci newyorského podsvetia a jeho styky so slávnym spevákom a filmovým hercom, ktorý nesie neodmysliteľné črty Franka Sinatru. Tento román položil základy spisovateľovej budúcej literárnej sláve. Krstný otec, hlavná postava, je vodca tajnej organizácie, no ako človek je sympatický a svojím spôsobom aj spravodlivý. Zo svojho sídla na Long Islande spravuje obrovskú ríšu, podsvetie, ktorému podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo jeho vplyv siaha do všetkých oblastí amerického života – od polície a tajnej služby až k finančným magnátom. Dej románu je rozvetvený: sledujeme tu osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania. A tak sa v tejto „americkej ságe“ prelína svet najmodernejších technických zázrakov s feudálnym svetom násilia a krvnej pomsty – neprikrášlená a autenická tvár Ameriky, napísaná so znalosťou prostredia a zmyslom pre gradáciu deja.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1974 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Godfather, 1969

2.5* Takhle, kniha vystihuje italskou atmosféru opravdu přesvědčivě, děj mě bavil a sledovat vyvíjení postav bylo zajímavé. ALE, nemůžu se přenést přes to, jak moc je to proti ženám. I když to vystihuje tu atmosféru, taková jaká je, prostě s tím nesouhlasím. Navíc mi některé části přišly nereálné.

Vlastne nevim, proc se mi do ni tak dlouho nechtelo jit. Odhodlala jsemse az kvuli ctenarske vyzve. Charakter hlavnich postav a jejich motivace k cinum je zde popsana brilantne.

Jedna z knih, kterou jsem četla až po shlédnutí filmu a knihu jednoznačně hodnotím jako lepší počin. Román nám představuje jednu z pěti rodin New Yorského organizovaného zločinu, která podléhá pevné vládě Vita C. Ačkoli se z mého pohledu jedná o značné romantizování si mafie z poloviny minulého století, příběhu to neubližuje. Kniha má oproti filmu samozřejmě značné výhody. Příběh je v podstatě nevyčerpatelný, jelikož se nám v knize představí řada zajímavých a méně zajímavých postav, které ale sehrají důležité role. Charaktery v knize procházejí různými životními situacemi, které je postupně mění, v knize je to mnohem pochopitelnější a pozvolnější než ve filmu - což zde hraje zásadní roli, jelikož první díl je především o dramatické změně hlavní postavy - tedy nejmladšího bratra Michaela. Kniha je čtivá, krásná a především jednoznačná. Se čtenářem si nehraje - pakliže chce něco říct, řekne to a nenechává příliš prostoru pro představivost, což je u podobné tématiky (subjektivní názor) velmi důležité.

Prostě nejde rodině Corleonů nefandit...Víte, že jsou to hajzlové, zabijáci, vyděrači, ale tak nějak jim závidíte tu soudržnost, tradice, zvyky, pravidla, rodinnou hiearchii a lásku. Autentické postavy, kterým věříte každý jejich krok i pohnutí, promyšlené dialogy a napínavý děj činí z knihy klasiku, která spadá do kolonky must-read...

Kniha knih...ani nevím kolikrát jsem jí četla, ale už když jsem byla dítě se mi moc líbila a film je také skvělý.

Skvělá knížka a svým způsobem i poučná. Jediná škoda, že jsem si ji nepřečetl již dříve.

Bohužel kniha mě nebavila od začátku do konce. Musela jsem se nutit do čtení, proto nechápu tak vysoké hodnocení.

Naprosto skvělá kniha! Mafiánské prostředí, korupce, tuhá pravidla poslušnosti a věčné rivalitní boje s konkurenčními klany. Zajímavý vhled do vnitřního mechanismu mafie a propojení i do hodně vysokých míst. Dech beroucí! Za mě 100%

Žádná gangsterka, ale kniha o mafiánech, kteří měli vlastní zákony a ty spolu s rodinou pro ně byly vždycky nejvíc. Protiklady starého New Yorku a hýřivého Los Angeles s Hollywoodem, kontrasty Sicílie a USA, světa starých a mocných mafiánských rodin a toho mimo ně. Uchvacující.

Naprostá klasika - ač plná mrtvol, je to úplně jiné, než ty mrtvoly dnešní. Syrové, napínavé, trošku erotiky - všechny tři díly skvělé. Z filmů jsem viděla jen ukázky a ani netoužím je vidět celé, představy z knížek by to asi jen pokazilo.

Jedna z mála kníh, ktoré som čítala viackrát. Odporúčam potom prečítať Gomoru, aby človek vytriezvel.
mafie zfilmováno 20. století americká literatura intriky USA (Spojené státy americké) Itálie trestné činy gangsteři mezilidské vztahy společenské rozdíly rozhlasové zpracování gangy organizovaný zločinAutorovy další knížky
1990 | ![]() |
2004 | ![]() |
2000 | ![]() |
1989 | ![]() |
2012 | ![]() |
Zajímavý příběh z neobvyklého prostředí. Klasika mafiánské literatury.