Krstný otec
Mario Puzo
Krstný otec série
Témou svetoznámeho románu Maria Puza je gigantický rast a koncentrácia moci newyorského podsvetia a jeho styky so slávnym spevákom a filmovým hercom, ktorý nesie neodmysliteľné črty Franka Sinatru. Tento román položil základy spisovateľovej budúcej literárnej sláve. Krstný otec, hlavná postava, je vodca tajnej organizácie, no ako človek je sympatický a svojím spôsobom aj spravodlivý. Zo svojho sídla na Long Islande spravuje obrovskú ríšu, podsvetie, ktorému podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo jeho vplyv siaha do všetkých oblastí amerického života – od polície a tajnej služby až k finančným magnátom. Dej románu je rozvetvený: sledujeme tu osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania. A tak sa v tejto „americkej ságe“ prelína svet najmodernejších technických zázrakov s feudálnym svetom násilia a krvnej pomsty – neprikrášlená a autenická tvár Ameriky, napísaná so znalosťou prostredia a zmyslom pre gradáciu deja.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1974 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Godfather, 1969
![Jakubisko Jakubisko](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10263/10263.jpg?v=1381127935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pokud bych nějakou knihu měl klasifikovat jako mou nejoblíbenější, Kmotr by určitě byl jedna z prvních možností. Způsob, jakým mě tato kniha uchvátila se nedá na tak krátkém prostoru vyjádřit. Některé zdlouhavější pasáže z Los Angeles jsou možná trochu zbytečné a lehkou vadou na kráse, ale jinak...
![Adriana.82 Adriana.82](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
zpočátku sem do ní "šla" s nedůvěrou. Mafie není můj šálek čaje .. a teď po přečtení ???? VÝBORNÁ ...!!!!!!!!!!!!!!!!!! NEJLEPŠÍ !!!!!!! Doporučuju na 200% :)))
![bovinka bovinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/1595/1595.jpg?v=1381127914)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mě trochu těžkopádnější..., ale nebyla špatná. Konečně vím, co je to "zalehnout na matrace"
![Kvothe Kvothe](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/7576/7576.jpg?v=1381127930)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Suprová knížka, která má výbornou zápletku a nenatahuje počet stran jen kvůli popisům atd. - naopak akce je rychlá a svižná - od jedné zápletky k druhé - občas nějaké ty úplatky, předvedení Kmotrovi autority a moudrosti - navíc všechny postavy působí velmi lidsky a skutečně - v další vteřině je oblíbená postava mrtvá. No co víc dodat - skvělá kniha, ktereou jsem dlouho míjel, ale nakonec jsem jejího čtení ani v nejmenším nelitoval. Doporučuji!!! (P.S. - reakce na Bibli mužu: to mě hodně pobavilo!!! určitě to není Bible můžu - je to prostě výborná kniha steně jako Egypťan Sinuhet a může se líbit oboum pohlavím - Bible mužu je skutečně zvláštní novinka - to jsem ještě neslyšel :-)) - čímž nepopírám, že se to může říkat.
![s.macuska s.macuska](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná knížka a podle mého s filmem naprostro nesrovnatelná... Rozhodně doporučuju nejdřív přečíst a pak koukat :)
![Lenka Kadeřáb Lenka Kadeřáb](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Film jsem neviděla, ale pořád jsem slýchávala, že tohle je Bible všech mužů. Po přečtení teda fakt nechápu proč. Asi mám divný vkus. Chlapi milujou i Egypťana Sinuheta, ale ani na něm neshledávám nic výjimečného. Ale jsem holt ženská:-))
![Niktorius Niktorius](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Samozřejmě, že daleko lepší je film, bobánci. Už proto, že vypouští extrementoidní a s hlavním dějem nesouvisející pasáže o dekadentních zbohatlících, novinářích, filmařích atd...
![MartyMcFly MartyMcFly](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/5402/5402.jpg?v=1381127907)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha byla výborná. Další z momentů, kdy jsem byl rád, že jsem poznal knihu dříve, než film. Je to unikátní zážitek a jsem za něj vděčný. Do filmu se plno scén nevešlo a tak je kniha poměrně bohatá na příběhy, i když pomalé a vážné tempo vypravování má též.
Nebudu trhat partu a dávat jiné hodnocení, protože u této knihy cítíte, že v rukou držíte jednu z těch nejlepších. Je to tak a záleží jen na čtenáři jaký je a jak dokáže ocenit knihu. Pro některé to nefunguje, ale to se stává. Mě tento styl ke knize sedl.
![JP JP](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/5346/m_jp.jpg?v=1739463249)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skutečně nevím, kde nebo čím mi to uniká. Ať jde o film nebo knihu, obojí ve mě nevyvolá pocity výše, než že se jedná "pouze" o nadstandart. Don Corleone je ovšem úžasný, ať jde o jeho literární zpracování nebo filmového Marlona Branda, právě Don má to největší charisma, jaké jsem kdy u jaké postavy spatřil.
![ajka ajka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Patří k mým oblíbeným. Četla jsem ji , myslím, více než 10x. Naposledy před porodem.Jejím prostřednictvím jsem pochopila některé lidské typy.
![Apoxyomenos Apoxyomenos](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/4565/4565.jpg?v=1383640430)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
uzasny pribeh, cital som jednym dychom som ani spavat nechcel, maloktoru knihu si tak uzivam ako som si prave tuto uzival. A pre mna osobne Sonyho smrt bola jedna z najcitlivejsich okamihov v knihe, z ktorej som bol smutny po cely den. A samozrejme po precitani som planoval zalozenie vlastneho klanu :D. Len skoda ze mi dojem trosku pokazil Marlon Brando, nepoznam snad nikoho koho by neokuzlila postava Dona Corleoneho svojou charizmou, autoritou a proste vsetkym co ma mat silna a veduca osoba naproti tomu mi vo filme nadobudzal dojem stareho zlomeneho cloveka zniceneho a utrapeneho zivotom
![p.mihoc p.mihoc](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/4522/4522.jpg?v=1381127927)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto nádherná kniha. Puzo musí mít v rodině mafiána. Jak tohle mohl vše tak do detailu vystihnout a popsat. Nechápu.
![phalene phalene](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/2734/2734.jpg?v=1381127922)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vynikající kniha, díky které jsem přesvědčena o tom, že se musím provdat do rodiny mafiánů :)
mafie zfilmováno 20. století americká literatura intriky USA (Spojené státy americké) Itálie trestné činy gangsteři mezilidské vztahy společenské rozdíly rozhlasové zpracování gangy organizovaný zločin manipulaceAutorovy další knížky
1990 | ![]() |
2004 | ![]() |
2000 | ![]() |
1989 | ![]() |
2012 | ![]() |
Co dodat? Vynikající kniha, poutavá a skvěle napsaná.