Krtek a jaro
Hana Doskočilová , Zdeněk Miler
Leporelo pro nejmenší s Krtkem. Ilustrace: Zdeněk Miller, Kateřina Lovis
Když to vezmu z pohledu dospěláka, je tam pár blbostí. Sice si nepamatuji, že bych někdy viděla pohromadě sněženky, bledule, petrklíče, pampelišky, ale budiž, jsou to jarní kytky. Ale určitě nemohl kvést brambořík a ocún (nebo že by to byl krokus?). A rozhodně v době, kdy kvetou bledule, nemohl krtek najít sýkorku vypadlou z hnízda.
Ale je to kniha pro děti, syn ji miluje, prohlížíme ji minimálně jednou denně, takže za pět *.
Absolutně dokonalé! Krásný text a úžasné ilustrace, kde můžete poznat několik druhů rostlin, jak věrně jsou vyobrazené. Především proto jsem z knihy nadčená. Nemám rada nerealne zobrazeni, jako fialovy pes nebo pruhovaná houba. Škoda jen, že liška je zase záporák.
Roztomilé leporelko, kterému dominují nádherné Milerovy ilustrace - sýkorka modřinka je úplně k pomilování. Jednoduché veršíky paní Doskočilové zaostávají za básněmi Jiřího Žáčka, ale mrňata to mají nejspíš u prdélky, když zakolísá rytmus, nebo se nepovede rým. Hezký dárek pro batole, jakým se pokochají i starší děti... a jejich mámy.
"Krtek vykoukl z klobouku hlíny, je to jasné:
Zas přišlo jaro jako loni! A je moc krásné."
Verše Hany Doskočilové jsou (rozto)milé a odpovídají cílové skupině - nejmenším dětem.
Ilustrace ztrácejí původní jemnost Zdeňka Milera. Berušky, housenka nebo sýkorka působí těžkopádně, naopak květinový ráj pestrobarevnou veselostí doslova voní.
Hezké leporelo potěší nejmenší čtenáře. ;-)