Krušnohorské osudy
Štěpán Javůrek , Michal Urban
Krušnohorské osudy přinášejí dvacet příběhů z historie Krušných hor, které jsou němým svědkem všeho důležitého, co se na Starém kontinentě v uplynulých staletích odehrálo. Snoubí se zde nádherná krajina, cenné přírodní lokality evropského významu, technické památky odkazující na bohatou hornickou historii regionu, údolí bývalých zaniklých obcí, které připomínají jejich někdejší slávu, nebo rozhledny, jež zde stavěli první propagátoři turistiky. Kniha přináší příběhy významných osobností, událostí a míst Krušných hor, které jsou doplněny množstvím historických i současných fotografií, pomocí nichž se přenesete do tohoto krásného koutu naší země. Součástí jsou také odkazy na mapu oblasti s množstvím tipů na výlety po okolí a dále videopříběh osobností Krušných hor, které vám představí kraj svého srdce. OBSAH: Srub v Nancy -- Vesnice pohřbená pod zemí -- Kříž na městem -- Život na Můstku -- Za svou vírou stát -- Ryžovna a její genius loci -- Zakladatel města Jáchymova -- S písní na rtech: Životní příběh Antona Günthera -- Ohnivý kohout nad Krušnohořím -- Nezlomná dáma z Krušnohoří -- Tragédie v horách -- Přežila jen kaplička -- Rodinné stříbro aneb Život pod šapitó -- Zaniklá Gabrielka -- Kolébka dřevěných hraček -- První krušnohorský turista -- Hory, doly, války aneb Hornické město Krupka -- Telnice: Středisko zimních sportů -- Kostel na odstřel -- Tichá vzpomínka.... celý text

Krušné hory a města pod nimi mají specifickou atmosféru a pověst. Sama jsem v tě místech vyrůstala a za panelákem měla už kopce. Když se jako malý touláte, tak netušíte jaké poklady se kolem vás skrývají. Kolem dokola je spousty zajímavých míst, který kdyby byli u Prahy, tak jsou významným turistickým pokladem, ale protože jsou v této oblasti, tak jsou schované a jen místní znají jejich kouzlo. Kniha ukazuje naštěstí jen střípek zajímavých míst, co lze v Krušných horách navštívit. Oceňuji, že historie šla dál než za 20 století a dala prostor místům jako byl Annaberg na německé částí hor. Knihy jako tyto mi připomínají, že kraj z kterého pocházím není jen komíny a povrchové doly, ale právě spousty zajímavých míst a nádherné přírody :)

Nádherně zpracovaná kniha..... dobové pohlednice i krásné současné fotky doprovázené zajímavými příběhy.

Kniha mě velmi zaujala svým pečlivým zpracováním a hlavně spoustou historických pohlednic a fotografií. Přímo láká k turistické návštěvě tohoto pohoří a prohlídce mnoha míst, která si v minulosti prošla nepříliš příznivým osudem. Za mě je fajn, že Krušné hory nejsou příliš zalidněné, protože pak si zájemci jejich návštěvu opravdu užijí.

Příběhy z Krušných hor, něco velmi poučné a inspirující. Některé mi přišly tak trochu navíc, do Krušných hor mi úplně nezapadly.

Skvělé vyprávění o historii zajímavých míst a osobností Krušných hor. Člověk si opět silně uvědomí, čím vším si tyto hory ve své historii prošly.

Na knihu Krušnohorské osudy jsem čekala dlouho a čekání se vyplatilo. Krásná kniha o krásách našich hor. Těším se na další pokračování, které nám Štěpán Javůrek slibuje :-)

Kniha 20 příběhů z historie Krušných hor mě zaujala, ihned, jak jsem zjistila, že vyšla další kniha oblíbeného autora Štěpána Javůrka- tentokrát ovšem za vydatného přispění geologa Michala Urbana. Zaujaly mě krásné fotografie doprovázející jednotlivé příběhy.
Připojuji se k výstižnému komentáři oblíbeného uživatele Čefa - jsou to i moje hory!
Snad se projde i přes některé škarohlídy i vyhlášení CHKO.

Informace nejdou moc do hloubky, ale kniha rozhodně vzbudí zájem o tento region. Moc se mi líbily fotografie a historické informace o místech.

Kronikář Krušných hor spolu s geologem napsali hezkou knihu o tomto nádherném pohoří, které sice návštěvností trochu pokulhává za dalšími našimi pohořími, ale krásou a lidskými osudy určitě nezaostává. Mnoho krásných fotografií tento fakt velmi dobře dokumentuje a krátké životopisy některých rodáků také pěkně dokresluje. Prostě Krušné hory – hory mého života.

Hezké zpracování, ve kterém oceňuji sdílení různých informací, hezké fotografie a předání chuti lidem, aby do těchto míst také zavítali. QR kód pro Google mapy na konci kapitol považuji za fajn nápad. Možná by bylo lepší, kdyby kód odkazoval na vhodnější turistické Mapy.cz, ale účelu to poslouží.
Stránka o Krušných horách včetně YouTube kanálu, kde jsou některé z příběhů v knize, je moc hezká snaha o něco víc než pouhé sepsání publikace. Krušky jsou krásné místo a tito lidé jim dělají velmi pěknou reklamu.
Věřím tomu, že bude druhý díl, protože nepoužít například fascinující příběh o neméně fascinujícím místě, kterým byl důl Sauersack...? :)
Moc hezky zpracovaná kniha. Až pojedu zase do Krušných hor, určitě si knihu vezmu sebou ať vím, co na procházkách nevynechat.