Krvavá země

Krvavá země
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119840/bmid_krvava-zeme-l3r-119840.jpg 3 5 5

Jimmy Gilroy má napsat životopis herecké hvězdičky, která zahynula při havárii vrtulníku. Jenže tu něco nesedí. A na světlo začnou vycházet podivné náznaky a podezření. Okruh záhadných hráčů se rozrůstá: bývalý irský premiér, majitel velké těžební společnosti, kandidát na prezidenta USA, pološílený diktátor z Konga… A právě tam se všechny nitky sbíhají. Jaké hrůzy se odehrály v zapadlém koutě Afriky, právě když tam byl na obchodním jednání prezidentský kandidát J. J. Rundle? Jaká tajemství ukrývá tropické peklo a proč jeho vražedné prsty sahají daleko za oceán? "Krvavá země" se totiž nemusí skrývat jen v divokých afrických pralesích. New York Times Book Review - Alan Glynn dokáže navodit tolik napětí a vzrušení, že se jeho čtenáři rozhodně nemusejí uchylovat k nebezpečným a nelegálním stimulantům, jako jsou například drogy. Alan Glynn získal za knihu Krvavá země v roce 2011 irskou výroční cenu za nejlepší krimi román roku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Bloodland, 2011


více info...

Přidat komentář

trudoš
21.06.2016 3 z 5

Jednoduchý politický thriller, který se sice tváří jako něco víc, ale přišlo mi, že jde spíš o písmenkovou nafouklost, než cokoliv jiného. Ono totiž když se začnete zabývat tím, o čem že to vlastně bylo, zjistíte, že spousta prostoru byla věnována věcem, které na kompaktnost příběhu moc vliv neměly. Stejně tak je zpětně komické, že veškerá nebezpečenství jsou na bedrech padouchů, a to nejhorší, co musí hrdina vytrpět, je nějaké to vyhrožování.
Slabinou je i lehce lineární děj, který postupuje v přesně očekávaných krocích. Což je u knihy s datem narození 2011 přinejmenším smutné. Když navíc Alan Glynn preferuje vyprávění ve třetí osobě přítomného času, celé to působí jako literární machrování pro špatné obecenstvo. Akční scény získávají na vyšších otáčkách, ale zaběhnutá klišé zůstanou zaběhnutými klišé, i když se je pokusíte jakkoliv zamaskovat. Na druhou stranu, jako exkurze do zákulisí irské politiky docela zábavné. O tom svědčí i Irish Book Awards 2011 za nejlepší kriminální román.

Autorovy knížky

Alan Glynn
irská, 1960
2012  52%Krvavá země
Skrýt reklamy