Krvavý mesiac
Jo Nesbø
Harry Hole série
< 13. díl
Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločnosť a oblek na mieru. Medzitým v Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat. Katrine Brattová sa márne dožaduje spolupráce s Harrym, ktorého jej nadriadení považujú za skrachovaného alkoholika. Podozrivý magnát sám vyhľadá Harryho pomoc a on sa jeho ponuku rozhodne prijať. Ak prípad vyrieši, získa bonus, ktorým splatí Lucillin dlh Mexičanom. Harry sa vracia do Nórska a vytvorí tím zo starých známych. Osloví priateľa z detstva, ktorý predáva kokaín, skorumpovaného policajta a psychológa chorého na rakovinu. Mexičania mu dali na splatenie dlhu desať dní. Hodiny tikajú a nad Oslom má vyjsť krvavý mesiac.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , Ikar (SK)Originální název:
Blodmåne, 2022
1. JO...umí fakt dobře psát, 2. uřezané hlavy a kanibalismus...asi se mu to líbí, 3. princip vražd - na hraně (možná za hranou) uvěřitelnosti...ale JO, přečetl jsem za 3 dny (jen konec jsem musel číst asi 3x abych pochopil autorův skok v ději...
Aj keď je to už 13. kniha v poradí, ja som ju čítala ako prvú zo série. Človek sa musí najprv dostať hlavne do dejových liniek, ktoré sa týkajú hlavne súkromia vyšetrovateľov a nadväzujú na predchádzajúce časti, ale nie je to nejaký veľký problém. No a samotné zločiny a vyšetrovanie v knihe - super, originálne, napínavé a aj keď si človek už vopred myslí, že vie, na konci zistí, že nič nevedel...Super.
Celá série HH poslouchána jako audioknihy. Lepší to četl Hynek Čermák jak David Matásek. Nejlepší "hůlovka" byla Červenka, ale vlastně celá ta trilogie Červenka - Nemesis - Pentagram. Dal se ještě Spasitel a Levhart. Ale ke konci to šlo s kvalitou hodně dolů (nejhorší ten bizár s upírem).
Pokud porovnám Harryho Holea s Cormoranem Strikem, tak za mě je Cormoran lepší o parník...
Nesbo nám kapánek přitvrdil a dává své legendární postavě zabrat a co si budeme povídat, Harry legenda je a pořádná. Pan spisovatel, za tu dobu, co se kamarádím s Harrym, ušel opravdu velký kus cesty a já jsem moc ráda, že jsem mohla jít s ním. Vymakaný příběh od začátku do konce a to se týká i samotných postav.Nic tu není ploché. Všechno je mnohvrstvené. Zločinec taky stojí za to. Chci další díl.
Jako vždy čtivé, překvapivé a napínavé čtení s Harrym v hlavní roli. Na vyřešení případu měl pouze 10 dní, ale jako vždy to dokázal. Ani tentokrát mě nezklamal. Poslechnuto jako audiokniha.
Tak a je to!!! Celá série je za mnou. Už po druhé. A opět mě v této knize pan Nesbø pěkně povodil. On prostě umí. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Konec knihy slibuje další parádní příběh. Ačkoli jsem po prvním přečtení této knihy psala, že už je Harryho dost, tak teď bych už pokračování brala.
Není moc knih, ke kterým se vracím. Tahle série má čestné místo v mé knihovně a jistojistě ji znovu otevřu.
(11. 9. 24 - 20 074 - 45)
Stále je to skvělé čtení, napínavé, čtivé, neodložitelné.. ale jak už je tady mnohokrát napsáno.. chtělo by to už definitivní konec nebo něco,.. protože ačkoliv HH miluju, mělo by to skončit důstojně a v nejlepším.. zbytečné prodlužování nemá nikdy dobrý konec..
Člověk si říká po všech těch kriminálkách a detektivkách, jestli jde ještě vymyslet nějakýho spešl magora. Jde. Já už jsem zaujatý, proště zase super počtení. Bravo.
Už třinácté setkání s HH? Neuvěřitelné, jak rychle to utíká a jak vysoko si knihy drží vysokou laťku. Opět skvěle propracovaný příběh, nutící čtenáře pokračovat dál a přemýšlet. Konec naprosto brilantní a doufám, že HH14 na nás vykoukne co nejdříve.
Nové knihy s Harrym mi připadají čím dál více "přitažené za vlasy". Ano, příběh byl čtivý a napínavý, některé detaily místy až trochu nechutné, ale tak to u severských krimi bývá. Nicméně postava Harryho je už tak absurdně nereálná... Na jedné straně mnohaletý alkoholik a lidská troska, nicméně se zdá, že jeho brilantní úsudek tím zůstává nedotčen a v podstatě je pořád ve formě. Tahle série byla na vrcholu kolem 5. dílu, podle mého názoru...
Dobrá detektivka, plná zvratů, občas jsem se mezi těma parazitama ale ztrácela a navíc, což je moje škoda, neznám předchozí život Harryho Holea ....
Poslední díl Harryho. Doufám,že ještě nějaký přibude, alespoň ten konec tomu docela napovídá. Doporučuji.
Druhý Harry Hole, hned po Noži.
Precizní román, mj. také o přátelství.
Líbila se mi solidnost, profesionalita, počet i významnost postav..zejména děkuji za zveromexovou vsuvku:)
Pár posledních dílů mě přepadá pocit, že už nečtu ty případy Harryho Holea, které jsem si před lety tolik oblíbil. A u Zatmění byl ten dojem zatím nejsilnější.
Setkáváme se tu s vrahem zatím nejbizardnější podoby a realistická atmosféra, která provázela "zlatou éru" Holeovi série, a díky které jsem mohl trnout z pocitu, že tohle by se klidně mohlo stát, je pomalu fuč.
Stále je to nápadité, čtivé a nadprůměrné, ale napadá mě, doufejme neoprávněný dojem, že autor už neví, jak překonat sám sebe. Snad tu správnou cestu nalezne, nebo svou veleúspěšnou sérii ukončí se ctí.
Jsem fanouškem celé série a svým způsobem "miluju" i Harryho. Případ, příběh i postavy, vše skvělé jako vždycky, co mě trochu přestává bavit je ten Harryho úpadek.... na můj vkus už trvá nějak dlouho - za mě by to chtělo buď nějaké světlo na konci tunelu nebo definitivní konec, tahle policejní zombie balancující někde na hraně už pro mě pomalu ztrácí své kouzlo.
Opět skvělé čtení. Autor dokáže čtenáře napínat po celou knížku. Vždy když už si čtenář myslí že ví, tak je to zase jinak. Zápletka byla velmi zajímavá a konec dává tušit, že by mohl být další díl.
drogy vraždy Kalifornie Norsko norská literatura Los Angeles pátrání
(SPOILER) Zatmění je temná detektivka, která mě opět vtáhla do depresivního světa Harryho Holea. Byla jsem překvapená, že se Nesbømu podařilo zlomeného proslulého detektiva znovu vytáhnout z druhého konce světa a přimět ho, aby se potýkal s bolestnou minulostí v Norsku. Po všech osobních tragédiích, které ho v rodné zemi potkaly, a po rozhodnutí odejít do USA a tam se upít, jsem neviděla možnost, jak by se ještě mohl vrátit, aby byl příběh uvěřitelný. Jenže Nesbo ji našel, Harry potřeboval prachy. A tak se opět ocitá uprostřed složitého případu, který ho nutí konfrontovat se s minulostí a znovu se zapojit do nebezpečných policejních operací, i když jako externí pomocník, a ne hvězdný policista, kterým býval. Harry má tentokrát k vyřešení případu velmi krátkou lhůtu a její splnění slibuje záchranu hned několika lidí, z nichž někteří s případem dvou mrtvých žen ani nemají nic společného. Shrnula bych to tak, že vrah je psychopat (a mimochodem odhalit se dá, pokud jste četli některé předchozí knihy série), popisy parazitů jsou ble a Harry se možná ještě někdy vrátí, protože navzdory alkoholickému začátku knihy se mu pak v Norsku celkem dařilo nepít a mozek mu pracoval skvěle jako obvykle, takže potenciál pro policejní práci tam pořád je.
Mimochodem Zatmění jsem četla německy, protože jsem si knihu koupila v místním nádražním knihkupectví při čekání na autobus, a docela mě překvapilo, že nepřekládají anglické konverzace, přijde mi to vlastně dobrý.