Krysař
Viktor Dyk
Podkladem pro tuto knihu jest staroněmecká pověst ze 13. století o krysařovi, který je pozván do města, aby vyhubil krysy. Zdá se to jako prostý příběh. Avšak krysy, jakožto špinaví hlodavci nejsou jedinou špínou ve městečku Hammeln, kde se příběh odehrává.
Příběh Krysaře miluji už od dětství. Jeho nešťastná láska, jeho jiná realita. Ještě víc na mě tato legenda dýchla, jelikož bydlím kousek od pozůstatků vesnice, do které mohl Krysař prý dovést hamelnský lid.
Krysařovo ztvárnění mám hned po muzikálu Dana Landy nejraději. Má složitější jazykové pochopení, ale atmosféra vypráví za všechny písmenka světa. :)
Musím se přiznat, že z povinné četby jsem málo co skutečně četla. Hold jsem nebyla nejpilnějším žáčkem. Ale jsem ráda, že Krysař se řadí mezi ty vyvolené knihy, které jsem otevřela. Popravdě právě život Viktora Dyka, mě přesvědčil, abych ji otevřela a začetla se do jejích stránek.
Nemohu říci, že by mě kniha nějak více zaujala. Jsem ráda, že byla poměrně krátká a v některých pasážích jsem se nudila. Viktor Dyk se bohužel nezařadí do mých oblíbených spisovatelů.
Skvělá kniha. Četla jsem ji několikrát a určitě ještě několikrát se k ní vrátím. Nutí mě k hlasitému čtení. Poté se plně rozvine krása jazyka...
Do knihy jsem se pouštěl s nadšením, jelikož jsem předpokládal, že je to předloha muzikálového Krysaře. Jaké překvapení pro mě byl zjištění, že je krysař stará německá povídka, která má pravděpdobně nesčetně verzí. Bohužel jsem očekával rozhodně rozsáhlejší a jaksi osobnější pojetí vyprávění této povídky. Muzikálový krysař stále mému srdci vede. Musím ale vyzdvidnout krásu jazyka, který pan Dyk v knize použil.
Nadčasovost poučnost jsou bez pochyby kvalitami této knihy! Ale mimo to je pro mě zmatený příběh se skrytými detaily, jimž je potřeba věnovat velká pozornost, proto se těším až novelu přečtu znovu v klidu a popřípadě změním hodnocení.
Mě tahle kniha zrovna moc neoslovila, dočetla jsem jí jen proto, že byla k maturitě, moc mě to neohromilo.
Nadčasový příběh, který má vše, co by měl mít. Surovost, lásku, faleš, dobrá i zlá srdce, odpuštění i obětování. Všechno v dokonalé shodě s realitou.
Kniha mne opravdu pohltila a byla pro mne opravdu milým překvapením. Líbí se mi její archaičnost a ukázka chování společnosti, které se vlastně až tak moc nezměnilo..
Tohle byla moje maturitní otázka - moc mi k srdci nepřirostla :-D. Ovšem příběh zapovězené osobnosti krysaře a lásky Agnes byl pro mě velice emotivní. Myslím si, že kniha rozhodně stojí za přečtení.
Velmi působivá knížka. Četla jsem jí v rámci povinné četby na střední škole, ale to na mém pocitu z této knihy nic nezměnilo. Příběh se mi velmi líbil, a ač jsem ho znala již z dětství, tak mě Dykovo zpracování opravdu dostalo.
Tato útlá knížka podává v sérii stručných obrazů prostý, ale silný příběh plný vášně, bolesti a ztracených nadějí. Je to spíš báseň než próza, její krásný, poněkud archaický jazyk má melodii a rytmus. Pro mě velice milé překvapení.
Díky této knize, kterou jsem měla jako povinnou četbu jsem alespoň emocionálně dokázala cítit strach, hrůzu a nepochopení lidí minulého století. V neposlední řadě také to, jak slabší jedinci dokáží být až moc lehce ovlivnitelní.
Jako přečetl jsem to, ale nic mi to neřeklo. Po tom co jsme ve škole tento příběh poslouchali jako nahrváku mluveného čtení, počítal jsem vteřiny do konce. Nevím co tím chtěl ten anarchista říct a asi to neví nikdo když má kniha tolik výkladů.
sebevražda zfilmováno pověsti romantismus pomsta tragédie rozhlasové zpracování krysy klasická literatura
1972 | Krysař |
2002 | Milá sedmi loupežníků |
2002 | Devátá vlna |
1937 | Zmoudření Dona Quijota |
1989 | Vteřiny duše |
Přes to, že tato kniha není dlouhá, dokázal autor zachytit velice mnoho. Mně osobně přišlo zvláštní, jak se do Krysaře dívka ihned zamilovala. Jinak je v knize vyjádřeno mnoho pocitů a zajímavých rozhodnutí. Je to smutný příběh, ale opravdu stojí za to si přečíst.