Krysí requiem

Krysí requiem
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355620/bmid_krysi-requiem-PDc-355620.jpg 4 24 24

Druhá světová válka. Běsnění nacistického režimu. Předválečný podnikatel židovského původu Stanislav Plodiewski přežije genocidu svého lidu. Na tichomořském souostroví založí komunitu lidí, kteří se navždy zřeknou válek, zla a násilí. Projekt Edenie. Malé společenství se ale za půl století rozroste v suverénní bohatý stát, který se stane synonymem prosperity, míru a blahobytu v rozbouřeném jednadvacátém století. Jenže je skutečně všechno tak ideální? Je minulost mrtvá? Novináři Davidu Kvapilovi se dostane do rukou důkaz, že Edenie má i svou odvrácenou, temnou tvář…... celý text

kniznistranky
31.10.2024 5 z 5

(Z OSOBNÍHO ARCHIVU - přečteno PROSINEC 2017):

Kniha začíná docela nevinně. Existuje tzv. projekt Edenie. Země, která slibuje vše, po čem touží snad každý člověk - bezstarostný život, klid, budoucnost, ve které se o nic nemusíte starat, protože všeho je dost. Má to ale háček! Musíte se vzdát všeho, co máte teď. Rodiny, přátel, minulosti. Jedině tak můžete totiž začít úplně od začátku a lépe...

Tato kniha je za mě něčím, co si každý po přečtení musí přebrat sám. Zamyslet se nad tím, co se vlastně v knize dočetl a co chtěl autor touto cestou sdělit svým čtenářům. Kniha je to napínavá, akční a skrývá v sobě hned několik příběhů, které spolu zprvu nijak nesouvisí, ale postupně vám do sebe začnou zapadat střípky a jejich osudy se začnou proplétat. Rozjezd je dle mého trochu pomalejší a nevinný, ale to nám autor později vynahradí a přidá ještě něco navíc. Spolu s hlavním hrdinou Davidem Kvapilem se dozvídáme o projektu Edenie, o tomto fenoménu, o kterém všichni vědí, mluví a chtějí být jeho součástí.

V pozadí se mezitím střídají příběhy jedné rodiny z Kolumbie a další rodiny z Paříže. Každá část knihy nám nabízí jeden pohled na celou situaci ohledně Edenie. Každá postava má v knize svůj úkol a vy spolu s nimi nahlížíte pod povrch tohoto fantastického projektu.

Dle mého se Tomáši Zářeckému podařilo napsat dílo, které je srovnatelné s jeho tolik povedeným 15 minus. Je to drsné, kruté, nelidské a i přesto neskutečně poutavé a čtivé. I když na tu pravou jízdu si musíme několik stran počkat, stojí to za to! Tomáš nám navíc ukazuje i část naší historie, i když v jiném světle. Upozorňuje na to, že stačí jeden člověk s nějakou absurdní myšlenkou a mocí a můžeme být tam, kde jsem před pár desítkami let byli. Nechci a ani nebudu více prozrazovat.
Moc doporučuju přečíst tuhle knihu a vydržet až do konce. Přes všechen ten děs a hrůzu a krutost... Přes všechno to, na co jsou fanoušci Tomáše Zářeckého z jeho knih už zvyklý a dočíst až do konce. A když myslím do konce, tak do konce! Doslov, který celý příběh uzavírá je dokonalou tečkou na závěr!

Zpětně je mi jen líto, že jsem na knihu neměla tolik času, kolik by si zasloužila. Měla jsem příběh rozkouskovaný a četla jen ve volných chvílích. Proto doporučuji najít si na Krysí requiem dostatek času, aby jste se mohli do příběhu ponořit a užívat si ho na plno. Aby jste měli všechno ucelené a konec si užili o to víc! A jestli bych si něco moc přála je to, aby se tohoto díla ujalo nějaké nakladatelství a vydalo knihu v pevné vazbě, protože ona si to zaslouží!

groula
28.06.2022 5 z 5

Po přečtení 15 minus jsem si říkal, že mě nemůže asi nic už víc překvapit.
Nebyla to pravda....

Artep25
30.09.2021 4 z 5

Trochu drsné a lepší než jsem čekala .Jsem zvědavá zda bude pokračování :)

KnihomolkaEva
29.11.2020 4 z 5

(SPOILER) Kniha se velmi dobře četla, přečetla jsem ji za jeden den. Děj byl opravdu strhující, ale hvězdičku musím ubrat za přílišnou inspiraci nacistickými koncentračními tábory (ani pojmy autor nezměnil) a taky za pár pravopisných chyb.

perpe2a
18.10.2020 5 z 5

Úžasné, drsné, strhující. Strašné, pokud si představíte, že by se to mohlo opravdu stát. Jednoznačně skvěle napsané a vřele doporučuji !!!!

Danago
30.06.2020 5 z 5

Knížka se rozhodně bez problémů vyrovná knize 15minus. Napínavý, strhující děj. Naprosto originální zápletka. A ano, knížka je opět velmi drsná. Postavy jsou skvěle rozkresleny. A souhlasím s tím, že tato knížka v sobě nese silné poselství a posouvá hranice.
Moc doporučuji.

TheSarcasm
27.11.2019 5 z 5

Tak to mě dostalo. Po přečtení 15 minus jsem tak nějak očekával, že to bude dobré - a bylo to ještě lepší. Líbily se mi vnořené příběhy, přičemž ten o dívce s transplantovaným srdcem považuji za nejsilnější část celé knihy. Podobně jako 15 minus i Krysí requiem začíná jako selanka, která postupně a pomalu dograduje až k brutalitě a masakrům za které by se nemusel stydět ani Stephen King. Nevadila mi zřejmá inspirace Orwellem (dokonce si myslím, že to byl i záměr) ani na můj vkus až příliš patetický závěr. Je jen velká škoda, že tak dobrá kniha má tak málo přečtení. Za mě určitě doporučení a obdivné kudos autorovi, kterého řadím k Romanu Burešovi jakožto svým tuzemským oblíbencům.

kolby
29.12.2018 4 z 5

Veľmi znepokojivé, od začiatku do konca plné napätia.
Pán Zářecký je autor so zaujímavým potenciálom, oplatí sa jeho tvorbu pozorne sledovať.
Jednu hviezdu uberám pre miernu nevyváženosť: príliš dlhý rozjazd, príliš rýchlo uťatý záver.
Inak skvelá práca: silná téma, detailne prepracované postavy, strhujúci dej, autorova odvaha posúvať hranice...

Arsi007
10.05.2018 5 z 5

Ač jí autor v poděkování vychvaloval tak bohužel mě se obálka vůbec nelíbí a dlouho mě odrazovala od toho, abych si knihu přečetla nebo vůbec koupila. Nakonec jsem si sehnala eknihu ve výprodeji a pane bože! Nelitovala bych ani kdyby stála mnohem víc. Hrůza, děs, napětí, naprosté a čiré zoufalství a nelidskost, která nás provázela celým příběhem byla tak šílená, že jsem se z toho vzpamatovávala ještě pár týdnů poté. Dokonce jsem nedokázala přečíst knihu na jeden, dva zátahy, ale musela jsem číst vždy jen pár desítek stran denně. Určitě nedoporučuji slabším povahám. Nejde o krev, ale o bezcitnost a mučení, které určitě ne všichni dokážou překousnout. Pro otrlejší bude tato kniha troufám si říct jedním z nejlepších počinů tohoto roku.

kniznistranky
20.12.2017 5 z 5

Začala bych asi tím, že tahle kniha má větší potenciál, než se může zprvu zdát. Je drsná a napínavá stejně jako autorovi předchozí knížky, ale má takové své poselství a když vydržíte číst až do konce, nakonec vám všechno zacvakne do sebe, začne to dávat smysl. Mrzí mě, že jsem na knihu neměla tolik času, jakou by si zasloužila a nemohla jsem si ji tak plně užít. Všem co tuhle knihu budou číst doporučuju: Najděte si na ní čas a pak se už jen ponořte do příběhu, který v sobě skrývá část naší historie a nutí vás dívat se pod povrch a číst mezi řádky. Na závěr řeknu jen to, že si určitě přečtěte autorův doslov. Je to taková hezká tečka za celým příběhem a donutí vás se nad příběhem po dočtení ještě jednou pořádně zamyslet.

Drowned
22.11.2017 5 z 5

Na autora knihy jsem poprvé přišel při jedné noční návštěvě tohoto webu. Na úvodní stránce někdo psal dojmy z prvotiny autora 15 minus a mě ta kniha zaujala na tolik, že jsem se jí pokusil neúspěšně sehnat ve formě ebooku. Za to jsem narazil na autorův facebookový profil, kde nabízel novinku Krysí requiem. Z počátku mi záhadná atmosféra příběhu Edenie vzdáleně připomínala podvodní město Rapture, zvrácené městečko Pines nebo televizní magořinu z Truman show. Ale jak jsem se prokousával příběhem dál a dál, změnilo se vše ve velmi zvrácené drama. Moc se mi líbilo vyprávění příběhu pohledem několika postav, které se nakonec sejdou na stejném místě ovšem pokaždé v jiné situaci a pozici. Nechci tu moc spoilerovat, takže jen doporučím knihu k přečtení i pro silný morální apel v samotném závěru.

Tomáš Zářecký
česká, 1988