Kubula a Kuba Kubikula
Vladislav Vančura
Roztomilý příběh medvědáře a medvěda patří již mezi klasiku české literatury pro děti. Ani po letech od svého prvního vydání neztratil nic ze svého kouzla, osobitosti a vtipu, a tak by neměl chybět v žádné dětské knihovničce. Připomeňme si jen, že vypráví o medvědáři Kubovi Kubikulovi a jeho nezbedném medvědovi Kubulovi, se kterým se toulal po světě a kterého strašil strašidlem Barbuchou... celý text
Vzpomínám na ni z dětství - měla jsem ji moc ráda :-) Kdybych si ji četla nyní, možná bych hodnotila jinak, ale za milou vzpomínku....:-)
Moje oblíbená dětská knížka. Ráda na ní vzpomínám, samozřejmě s určitou dávkou nostalgie, tím pádem moje hodnocení není velmi objektivní. :-D Ale co, Vančuru mám ráda, takže si myslím, že čtyři hvězdy nejsou nijak přehnané. :-)
Četl jsem si to jako dítě, ale nějak mě to nebralo. A tehdy mi bylo jedno kdo to napsal. takže buď mě to zaujalo či ne. A tohle moc ne.
pohádky pro děti Večerníček rozhlasové zpracování české pohádky pro nejmenší medvědáři
2015 | Rozmarné léto |
1980 | Markéta Lazarová |
1989 | Kubula a Kuba Kubikula |
2006 | Konec starých časů |
2013 | Obrazy z dějin národa českého |
S potěšením musím konstatovat, že to bylo moc příjemné čtení před spaním, pohlazení mé češtinářské dušičky.
Kuba si vymyslel strašidlo Barbuchu, které ale rostlo s lidským strachem a ubývalo s projevy lásky.
„Barbucho! Mé drahé strašidélko!“ vykřikl Kubula znamenaje, že jeho přítel zcípne na jeho nevíru a nevycválanost, „Barbucho, miláčku, zaraž ty úbytě, udělej, abys tloustl a byl s námi až do konce našich patálií!“
A což teprv "ženské hrdinky kovářovic Lízinka a rychtářovic Marjánka:-):
"Marjánka křičela až hrůza. Co nám na světě zbývá, když je nám smutno? Spustíme tureckou a při té hudbě nám okřeje srdce. Jen víc, jen víc, Marjánko!"