Kuchařka první republiky - Od dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd
Jitka Rákosníková , Eva Všetíčková
Prvorepubliková kuchařka nakladatelství Smart Press přinese na 240 stranách to nejlepší z gastronomické tradice naší země. Kniha bude rozdělena do dvou základních částí. V jedné se seznámíte s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Iška Posnerová či Vilém Vrabec. V této části najdete také stránky, věnované kuchyni tehdejších filmových hvězd a speciality tehdejších slavných lahůdkářství, hotelů a restaurací. V druhé části knihy se autorky knížky, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková budou věnovat běžné kuchyni prostých lidí tak, jak se vařívala například na pražském Žižkově, v Karlíně či v Libni. Dozvíte se, jak vypadal třeba slavnostní studený bufet, chlebíčková párty Vlasty Buriana či jak správně připravit huspeninu nebo haši. Cílem knihy je mimo jiné přiblížit čtenářům českou prvorepublikovou kuchyni, tedy tu, která v našich dějinách tvoří gastronomicky nejzajímavější období, plné jak úcty k tradičním venkovským a regionálním jídlům, tak inspirace tehdejšími velkými kuchyněmi, především francouzskou. Knihu doprovodí nádherné jídelní fotografie Aleny Hrbkové a také fotografie dobové včetně jídelníčků či ukázek z tehdejších kulinárních časopisů.... celý text
Přidat komentář
Doporučuju se před pročítáním pořádně najíst, protože tady vám udělá pomyšlení naprosto každé jídlo. Není důležité, zda jste jen fajnšmekr požívač nebo se považujete za zkušené kuchtíky, tohle potěší napříč zkušenostmi každého.
Velice nádherná kuchařka s fotografiemi a hlavně jednoduchými recepty opravdu z české kuchyně.
Pročetla jsem i všechny mezistránky i většinu receptů a spousty z nich již i uvařila, proto se rozhodně nestydím si i kuchařku napsat do čtenářského deníku.