Kudy kam s kapačkou
Josephine Mark
Nesentimentální, vtipný a vřelý komiks. A navíc pořádná jízda! Roztomilý králíček a zlý vlk? To je nějaká pohádka? Ani náhodou! Nemocný králík shodou okolností bezděky zachrání vlkovi život a vlčí kodex hovoří jasně: teď je řada na vlkovi, aby zachránil králíka. Králíka, který pelichá, všude s sebou tahá stojan s kapačkou a jehož soupis léků je delší než vlkův seznam hříchů. Společně vyrazí na divoký road trip, během nějž nebudou chybět akční scény, silné momenty ani vtipné zážitky. Málokdy se téma nemoci dostane do knihy v tak citlivé a zároveň zábavné podobě. Poskytne útěchu a dodá odvahu těm, kdo je potřebují. A současně všem ukáže, že diagnózou život nekončí. Kniha byla letos nominována na německou Cenu za literaturu pro děti a mládež a zároveň zařazena do katalogu The White Ravens — výběru nejlepších knih pro děti a mládež za uplynulý rok, který sestavují odborníci z International Youth Library. Pro čtenáře od deseti let.... celý text
Úžasné! Jak může někdo napsat a nakreslit tak vtipnou, zábavnou a dobrodružnou knihu o léčbě rakoviny a současně tak pravdivou a citlivou?! Nejlepší by bylo, kdyby žádný zajda nemusel svůj život zatěžovat otravnou kapačkou, ale pokud musí, tak bych každému přála mít vlka samotáře jako doprovod.
Hluboké vyprávění, kterému chybí... hloubka. Vysvětlím. Kudy kam s kapačkou je velice očividná alegorie života se zhoubnou nemocí. Vlk samotář s nemocným králíčkem putují světem, ale není k tomu žádný větší důvod (jak podotkne i sama kniha). Zajdovi je čím dál hůře, můžeme sledovat jednotlivá stádia něčeho, co připomíná rakovinu, aby ke konci... ale nebudu spoilerovat. Celá knížka je skvělá, vtipně nakreslená, dobře napsaná, napínavá i dojemná, ale něco jí chybí. Něco, aby se zapsala do dějin.
Skvělý!!!! Úplně mám chuť vlka a králíka podrbat za ušima a poňuchňat. Dojemné, humorné, dobrodružné. To chcete číst.
Tohle byla tak nádherná, vtipná i dojemná záležitost!!!
Překvapilo mě neobvyklé téma (alespoň pro dětský komiks) a ocenila jsem ten konec.
Doporučuji!
Miluju, když jsou dětské knihy vtipné, ale chytře vtipné, stejně jako je tahle - a ještě to vůbec dopředu netušíte, protože podle obálky vypadá jako typická knížka pro malé děti. Chyba lávky. I když nejste děti, budete se smát, budete dojatí a něco ve vás zanechá, tak jak by to mělo u výjimečných knih být. A děti si ji určitě také zamilují. Rozhodně je zaujme a pokud jsou citlivé duše, probudí to v nich plno emocí, ale nebojte, pořád je to pohádka, žádné smutky nezanechá :-)
Proč se o této knize nemluví více? Je tak skvělá! Měla jsem ji přečtenou za jeden večer, protože jsem se nemohla odtrhnout, a navíc je to komiks, takže ho zhltnete raz dva. Zamilovala jsem si jednoduché, ale sugestivní ilustrace. To, jak autorka=ilustrátorka dokázala přenést prostřednictvím grimas hrdinů emoce na papír je naprosto geniální. Smála jsem se, dojímala se, bylo to roztomilé, trochu vážné a zároveň originální a nepředvídatelné. Musím si ji přečíst ještě jednou. Díky tomu, že je příběh inspirovaný životem autorky, tomu dává ještě jiný rozměr. Mimochodem tady se překlad extrémně povedl, dám ruku do ohně za to, že je lepší než originál. Díky tomu je kniha ještě vtipnější.
Tleskám, tohle se opravdu povedlo, bezkonkurenčních 5*, nejlepší dětská kniha, kterou jsem letos přečetla.
Já jsem z toho nebyla moc moudrá. A tak nějak jsem čekala jinou pointu. Když jsem si pak přečetla popis, zaklaplo to na místo. Ač se mi příběh nějak extra nelíbil, myslím, že mi v hlavě zůstane celkem dlouho. A oceňuji vtip a ilustrace, to bylo dobré.
Geniální!
Hodně jsem se nasmála a na konci se rozplakala...
"Štěstí není dar od bohů, je to plod tvého přístupu."
Hezké, milé, zábavné, dojemné. Vlka jsem si oblíbila víceméně hned, zajíce během druhého mrknutí oka. Tahle jednohubka mě okouzlila a nadchla, chytila za srdce, nepustila a ještě navíc pobavila. Úsporná linka příběhu, přesto naprosto jasně vyvedené emoce. A jako bonus barevnost provedení! Super!