Kudy ke hvězdám
Jenn Bennett
Jen lesy, hvězdy... a kluk, který jí zlomil srdce. Od loňského školního plesu se bývalí nejlepší kamarádi / teď úhlavní nepřátelé Zorie a Lennon snaží jeden druhému vyhýbat ze všech sil. Ale když se kempování s partou kamarádů tak trochu nepovede, ocitnou se uprostřed divočiny. Sami. Spolu. Co by se mohlo pokazit? Zatímco se ti dva noří hlouběji a hlouběji do severokalifornské divočiny, vyplouvají na povrch křivdy, chyby, tajemství i skrývané pocity. Kouzlo třpytivé noční oblohy a vůně lesů je silné, ale může mít tohle putování vůbec dobrý konec?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2020 , CooBooOriginální název:
Starry Eyes, 2018

Knize jsem sice dala 5*, ale u sebe mám 4,75*, protože mi to ze začátku přišlo strašně předvídatelné. Nakonec to ale byl pěkně a nenásilně napsaný příběh, který nebyl pouze romantický a u kterého jsem se místy nemohla neculit. Je ale pravda, že na protagonisty jsem si zvykala docela dlouho.
No a já jdu teď balit krosnu a razím do hor, protože přesně tenhle pocit ve vás kniha zanechá.
PS: kniha je velmi čtivá a obsahuje mapky! :D

4,5*/5* přečteno v rekordním čase. Byla to zábavná, čtivá a hlavně moc milá kniha. Po přečtení mam chuť jít na tůru, chtěla bych znát víc souhvězdí než jenom velký vůz a taky bych ráda zašla k vodopádům. V knize jsou i těžké témata a obraz toho, že každý se s problémem vyrovnává jinak. Hlavní postavy si oblíbíte a přenesete se s nima do krásne přírody. Skvělá kniha.

Musím rict, ze to byla skvela jednohubka! A to jsem to, ze zacatku chtela vzdat, protoze mi postavy absolutne nesedly. No.. jesteze jsem to neudelala! :) super sladarna tak akorat, zadny prehnany dramata a dvojice mela spoustu prostoru pro sebe. To ocenuji hodne, protoze mam pocit, ze ve spoustě knizek jim neni dan prostor nebo se vse semele na poslednich par strankach. Dopadlo to se vsemi presne tak jak jsem si predstavovala, takze idealni oddechovka a hlavni hrdiny jsem si nakonec zamilovala :) A co vic, mam chut jit nekam kempovat a pozorovat hvezdy!

Těšila jsem se na nějakou slaďárnu, po které se budu culit ještě celý den, bohužel jsem to dostala jen částečně. V knize se vyskytovalo pár scén, které podle mě do YA nepatří a autorka někdy zabíhala až moc do detailů. Možná kdybych po knize sáhla v jiné době, líbila by se mi víc. Jinak jsou zde moc nádherné popisy kalifornské divočiny, a hlavní hrdinové mají velice originální a neokoukané zájmy a koníčky. 3,5/5✨

Přiznám se, že knížka do mé knihovny přibyla především kvůli netypické a poutavé obálce, samotná anotace ve mně vyvolala téměř nulová očekávání. Neměla jsem ani tušení, že se mi dostane tak milého a čtivého romantického příběhu!
Už dlouho jsem ve vodách young adult nenarazila na nic, co by mě přimělo přestat je dál vytrvale brázdit s neukojenou touhou po oddechovém čtení. Kudy ke hvězdám si mě našlo v ten pravý čas a já dostala přesně to, co už se mi hezky dlouho nedařilo najít. Ideální letní příběh plný úsměvných dialogů, roztomilého kamarádského popichování, trochu toho zardělého flirtování, prošpikovaný ničím jiným než teenagerskou láskou.
Kempování v divočině a spousta turistiky, na kterou dnes již většina mladých lidí zanevřela, představovaly příjemné zpestření a ozvláštnění celého příběhu. Ilustrace v podobě obrázkových map názorně demonstrujících cesty hlavní dvojice mi dobře posloužily, abych se v jejich putování lépe zorientovala, a navíc mě jejich studování opravdu bavilo. Autorce tak prominu i těch pár neuvěřitelných setkání tváří v tvář s divokou přírodou - přece jenom, na sedmnáctiletý pár to bylo až příliš nebezpečí, které by jejich rodiče určitě nepřešli s takovou lehkostí.
Mám také několik výhrad ke konci, konkrétně k vyústění rodinné situace Zorie - osobně si nemyslím, že by nevěra v dnešní době byla zas tak výjimečným jevem, sice chápu Zoriino pobouření, ale její sobecká reakce mi přece jenom přišla hodně přemrštěná. Z pozice dcery byla její slova až příliš silná.
TO PRAVÉ PRÁZDNINOVÉ ČTENÍ PRO MLADŠÍ ROČNÍKY! :)

Od autorky jsem četla prvně Na jedné vlně, která se mi líbila hodně a měla jsem tedy od Kudy ke hvězdám velká očekávání, která se tedy úplně nenaplnila.
Stejně jako Na jedné vlně se jedná o milý, sladký, roztomilý a letní příběh. Zorie koníček je astronomie, což je poměrně originální v YA. Stejně tak, to, že se nám hlavní postavy tak trochu ztratí v divočině a jsou nuceni spolu strávit několik dní mimo civilizaci. Za originální také považuji mapy, které jsou v průběhu čtení příjemné, obzvlášť ta závěrečná je krásná:) V knize se řeší rodinné problémy, ale také téma například falešných přátel, a proto se nejedná jen o miloučkou přeslazenou oddechovku...
Přesto knize dávám jen 3,5/5 protože mi přišlo, že je kniha zbytečně natahovaná, hlavně ze začátku a postavy jsem si neoblíbila, tak jak v Na jedné vlně:) V rámci žánru se ale jedná o skvělou knihu, takže doporučuji například čtenářkám Kasie West:)
,, To zní rozumně. A Zorie?"
,, Ano?"
,, Nebuď přehnaně opatrná. Buď pozorná. A užij si to, jasné?"
Pečlivě přikývnu a zamířím ven."

Tohle bylo boží. Četla jsem ji na skautském táboře a o to to byl lepší zážitek. Nádherně napsané, postavy byly opravdu reálné a s podobnými lidmi jsem už měla tu čest. Toto je kniha kterou budu číst každé léto minimálně dvakrát.

Pane jo…musím se přiznat, že mě ta kniha velice překvapila. Obě postavy mi sedly, takže jsem si celý jejich příběh užila.
Téma mi přijde originální. Opravdu jsem si čtení užila.
Velký plus má čtivost!

Příběh byl sice oddechový a romantický, ale také moc překombinovaný. Většinou jsem se musela ke knize i nutit, i když musím přiznat, že tam bylo pár kapitol, které mě bavily. Zkrátka četla jsem už mnohem lepší na tento způsob.

Roztomilé čtení - jednoduché, oddechové, realistické. V žánru young adult řadím k těm lepším. Kniha nemusí mít milion zapeklitých zápletek, stačí pár jednoduchýh a je to bomba. Zkrátka prostý příběh se sympatickými hrdiny. Oslovilo mne hlavně prostředí, kde se příběh odehrával. Kladně hodnotím i vložené kreslené mapky. Doporučuji! Příjemné letní čtení k vodě

Knihu jsem si vybrala podle prostředí,kde je zasazený děj a dostala jsem mnohem víc než to.
Autorka píše moc hezky a čtivě, oblíbila jsem si hlavní hrdiny, dejte hezky plynul. Rozhodně si musím přečíst j Na jedné vlně.

Kdyby u nás nevyšla další kniha od Jen Bennetové, zřejmě bych se do Kudy ke hvězdám ani nepustila. A udělala bych strašnou chybu.
Já nemám nic, co bych vytkla. Příběh mě nadchl, postavy si mě získaly od prvních stran a kempování v severokalifornské divočině bylo naprosto úžasné!
Připadalo mi, jako bych i já stanovala a plahočila se po stezkách. Dokázala jsem se ponořit do knihy a nemyslet na nic jiného. Líbila se mi i romantická linka.
Kudy ke hvězdám doporučuji všem čtenářům. Opravdu byste ji neměli jen tak minout.

Kniha opět skvělá, autorka má velice čtivý styl psaní a sympatické postavy zasazené do zajímavého prostředí. Sice se mi více líbila Na jedné vlně, ale tato byla také úžasná. Doufám, že brzy od této autorky vyjdou další knihy.

Skvěle vyvážení kniha s romantikou, peprnostmi a napětím pro mladé lidi. A já ve třiceti jsem si jí užila úplně stejně! Vtip, popkultura a skvělá příroda. Víc v mojí recenzi :).

Kniha se mi moc líbila. Opravdu oceňuji nápad s divočinou. Neuvěřitelně mě bavily situace, které v příběhu odehrávající ve městě prostě nezažijete. Líbilo se mi, jak nás spisovatelka vlastně vzdělávala, co se týče chování v přírodě. Člověk si to přitom moc neuvědomoval. Velmi dobrý smysl pro humor si vysloužil jednu hvězdičku navíc. :) Příběh je určitým způsobem dost předvídatelný, ale přitom originální. Spisovatelce se opravdu povedlo napsat dobrou knihu. S hlavními hrdiny jsem se brzo ztotožnila, i když mi chvíli trvalo se do knihy začíst. Taková originálně předvídatelná oddychovka. Doporučuji k přečtení!!!

Druhá knížka od Jen Bennett a opět skvělá. A opět mi připomněla styl romantických oddychovek Kasie West. I když víte, jak to celé nakonec skončí, s radostí si příběh přečtete. A tento má navíc ještě velmi zajímavé a netradiční prostředí v divočině.

Velice dobré YA, nejvíce oceňuji mapy prostředí podle toho, kde se zrovna nacházela. Byla jsem od začátku zvědavá, jak dopadne jejich vztah s otcem a ačkoli bylo jasné, jakým směrem se příběh bude dále odehrávat, tak velice originální dialogy a oceňuji i smysl pro humor.
Dávám také plus za prostředí lesů, skal, vodopádů a autentický popis situací v přírodě.

Nádhera. Ke knize se pravidelně vracím a i když ji zrovna nečtu, rada ji porovnavam s ostatními v tomto žánru. Originální, krásná, dokonce i lehce naučná, nenásilnou formou předává základní znalosti a pravidla pobytu v divočině. Také je to konečně příběh, kdy k polibku nedojde prakticky na poslední straně, takže si stihneme ještě užit poradně romantiky mezi hlavními hrdiny, kteří byli oba opravdu sympatičtí. Proste nádhera, nemám co vytknout. A! Viděli jste už tu obálku? Teto knize celkové proste nelze odolat a nemůžu se dočkat dalších autorcinych příběhu.
nevěra přátelství, kamarádství astronomie láska zrada národní parky kempy a tábořiště pro dospívající mládež (young adult) podvodyAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Čekala jsem na ni alespoň půl roku, ale vyplatilo se to. Knížka mi nabídla přesně to, co jsem od ní čekala. Lesy, hory, turistiku a kempování. Zorie jsem měla už od začátku ráda, ale Lennon mi v něčem vadil... Což se pak během jejich výletu změnilo a moc jsme si ho oblíbila! Celý příběh se mi líbil a konec byl moc hezký.
+ Od začátku do konce byly části u kterých jsem se musela smát!
Doporučuju.