Kuře a nůž
Mary Higgins Clark
Čtyřletá Laurie se stane obětí únosu. I když ji únosci vrátí rodičům, zanechá tento otřesný zážitek silné stopy na psychice dítěte. V době jejích univerzitních studií je zabit jeden z profesorů. Laurie se dostává do podezření z vraždy. Pavučina záhad se stahuje kolem hlavní hrdinky stále těsněji a zdá se, že z ní není úniku.... Při vyšetřování Laurie u psychiatra se zjistilo, že trpí rozdvojenou osobností.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1992 , X-Egem , EgemOriginální název:
All Around the Town, 1992
Velmi přijemná oddechovka:) super..přečteno za 24 hodin:) oželela jsem spánek. Velmi se mi líbilo, jak autorka postupně nabalovala děj po kratkých kapitolách, pže jsem nemusela přeskakovat stránky
moje první setkání s autorkou před lety a byla to taková pecka, že jsem následně přečetla její knihy takřka všechny. Do poslední chvíle jsem napjatě spekulovala o možném rozuzlení a nakonec byla pointa tak logická a prostá. Hodně napětí, akce, trošku tajemna. Zajímavý pohled do oblasti psychických onemocnění, získaných traumat. Nemůžu jinak než doporučit.
Vzhledem k vysokému hodnocení uživatelů jsem čekala víc. Ale oceňuju zakomponování mnohačetných osobností do dějem tenhle námět se zas tak často neobjevuje. A zase jsem měla problém se zdrobnělinami - plavečky, Laurinka, rohlíčky...
Přečteno na jeden zátah - nešlo se od toho odtrhnout. Oceňuji, že po většinu knihy člověk neví komu věřit a komu ne, a kdo že je vlastně vrah. Jen by mohl být víc osvětlen motiv únosců a představovala bych si trošku jiný závěr, ale jinak je to velmi čtivá kniha s odsýpajícím dějem.
V náruči nepřítele je napínavé psychodrama. I když jsem si tuto knihu spletla s jinou, nelituji, že jsem ji četla. Autorce se podařilo velmi sugestivně rozepsat citlivé téma psychické poruchy, kterou trpí hlavní postava po prožitém traumatu v dětství. Krátké kapitolky jen umocňují napětí a stupňují dramatické situace. Určitě stojí za přečtení.
Tak tohle bylo něco. Neskutečná adrenalinová jízda, kdy netušíte komu máte věřit. Jedna z nejlepších knih Mary Higgins-Clarkové. Napínavá, nabitá nečekanými zvraty, ještě nečekanějšími odhaleními, utkaná z pavoučích sítí tak jemně, že stačí špatně šlápnout...
Lauru litujete, fandíte jí, nedůvěřujete jí, podezíráte ji, bojíte se o ni, bojíte se, že vám celou dobu lže a zároveň doufáte, že mluví pravdu. Jenže co je vlastně pravda? Kde je ukrytá? V Lauřiných vzpomínkách, které si ona sama nevybavuje?
Co je lež a co už přetvářka?
Skvělá!
Za mě průměr, mám dojem, že jsem od autorky už četla lepší a napínavější knihy. Román zpracovával zajímavé, i když pro mě už ne originální téma ohledně Lauřiny psychické poruchy způsobené traumatem v dětství. A ačkoliv o dějové zvraty není nouze, cosi tomu chybělo - víc napětí, víc emocí. Myslím, že to bylo způsobené hlavně tím, že příběh byl vyprávěn v er-formě z pohledu mnoha osob, na můj vkus zde bylo málo přímých řečí a taky zde hodně rychle plynul čas; nebylo tedy kdy si ke komukoliv vytvořit nějaký vztah a všechno to víc prožívat.
Co na to říct... doplňuji si poznámky ke knihám celkem delší dobu od přečtení a při rozkliknutí této knihy se mi hned vybavil děj a to je přece dobrá recenze ne ?
Kniha se četla dobře. Zajímavé čtení o psychologii člověka. Závěr knihy mne překvapil. Jako vraha jsem tipovola někoho jiného. Doporučuji.
Tak toto bylo ztráta času,myslela jsem,že se probudí mnohem dříve,ale většina knihy leží v posteli a nemůže ostatním dát vědět,že už se probrala z komatu.
Autorka patří velmi dlouhou dobu mezi mé oblíbené spisovatele a byť tuto knihu vydala již dávno, dostala se mi do rukou až nyní.
Obsah mě "chytil" od samého začátku; opět velmi poutavě, napínavě, napsaný příběh... Čtenáře čekají i zajímavá překvapení.
Kniha se mi líbila, hodnotím na pět hvězdiček a doporučuji k přečtení všem, kteří ocení skvěle napsaná díla. :-)
Od první do poslední stránky kniha plná napětí, zvratů a různých dějových linek, které se protínají a udržují čtenáře v nepřetržité pozornosti. S velikou chutí jsem hledala chvilky ( v čekárně u lékaře a ano, i u jídla), ve kterých si přečtu další kousek příběhu. Myslím, že tato kniha patří k těm nejlepším, které paní spisovatelka vytvořila. Z děje se mi nechce nic prozrazovat, abych nepřipravila někoho o zážitek. Zaujalo nakouknutí do práce psychiatrů pracujících s Mnohočetnou poruchou osobnosti. Samotný děj vystupňují i krátké kapitoly. Jen se, prosím, nedívejte na konec, uvědomila jsem si u této knihy, jak je důležité, abych tento svůj zlozvyk úplně odbourala. Snad jen poslední věta byla nějak navíc, ale to mé oblíbené autorce ráda odpustím.
Doporučuji.
Tak jako všechny knihy, které jsem četla od autorky, vynikající. Dobrý námět, napětí od začátku do konce, skvělý příběh. Doporučuji.
K Mary Higgins jsem se vrátila po delší pauze. Nejdřív mě jako vždy u ní zaujal příběh a představa jakým stylem se vše bude odvíjet dál. Každopádně příběh je strhující, psychické problémy a stavy jsou popsány dokonale, stejně jako vykreslená "alter ega" hlavní hrdinky. Příběh se mohl odvíjet několikrát jinak, ale nakonec vyhrála ta nejjednodušší a nejlogičtější cesta - ta která mě na začátku opravdu nenapadla :-D 100% doporučuji.
Určitě stojí za přečtení a svým tempem zajistí odpočinkové čtení. Krátkými kapitolami postupně stupňuje napětí. Další knihy paní Clark si rád přečtu.
Napínavé drama o mladé ženě, která prožije trauma v dětství a ovlivní ji na dlouhé roky dopředu. Když je zavražděn její profesor, postupně vyplují na povrch pečlivě utajovaná tajemství Laury. Spisovatelka mistrně popsala psychickou poruchu, kterou začala Laura trpět v době únosu a naplno se projevila po tragické události v jejím a Sářině životě.
Kapitoly jsou sice krátké, ale plné napětí a dramatických momentů i překvapení.
Rozuzlení pak přináší úlevu i zamyšlení nad nepředstavitelnými mukami, které musela Laura prožít a které by nepřekonala, nebýt její obětavé lásce Sáry a dalších hrdinů této knížky.
2003 | Tatínkova holčička |
1997 | Měsíční svit ti sluší |
2004 | Kam se poděly děti |
2001 | Dělej, že ji nevidíš |
2001 | Patříš mi |
Velice čtivá, výborně napsaná kniha. Některé detaily mi až zvedaly žaludek, přitom nic nebylo napsáno úplně přímočaře. Neustále jsem přemýšlela proč a potom jak a kdo. Napínavá oddechovka se spoustou pasáží k přemítání...