Kvak a Žbluňk jsou kamarádi
Arnold Lobel

Kvak a Žbluňk série
1. díl >
Úsměvné a hřejivé vyprávění o dvou kamarádech, zeleném žabákovi Kvakovi a hnědém ropušákovi Žbluňkovi potěšilo čtenáře nejen v zemi svého vzniku, ale i u nás (včetně dalších pokračování). Kdo by si tedy znovu rád nepřečetl o drobných příhodách a patáliích, které potkaly oba přátele, když se na jaře probudili ze zimního spánku. Třeba právě o tom, jak hledali ztracený knoflík, jak se koupali v řece, jak pěstovali květiny či jak statečně utíkali před draky a obry.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2012 , Albatros (CZ)Originální název:
Frog and Toad are Friends, 1970

Všechny knihy o Kvakovi a Žbluňkovi jsou super. Dá se číst dětěm od 3 let - sice nepochopí všechny pointy a roviny humoru, ale pochopí dost. Kniha je psaná velmi jednoduchýn jazykem, v krátkých větách, každý příběh je tak na 5 min.max., přitom to ale fakt má styl, pointu, humor, poučení. Má to v sobě také velkou laskavost. Je to jakoby vícevrstevné - dítě to ve 3 letech pochopí nějak a stačí mu to ke štěstí a pobavení, v 5ti letech to pochopí ještě trochu víc a v dospělosti ještě jinak. Což je na tak jednoduchoučké a krátké příběhy prostě super. Když knihu čtu, je chytlavá pro všechny mé děti - 3,5,a 9 let - všechny rády poslouchají, všechny je to osloví a pobaví. Není to žádná těžká filozofie, ale mnoho psychologických fenoménů v lidském životě je tam ukázáno velmi trefně a vtipně (když se někdo bojí, že něco bude trapné, a nechce, aby si toho někdo všiml, začne se chovat právě tak, že to tu pozornost vzbudí..., nebo naše snaha mít pevnou vůli a nepřejídat se a absurdity, které to mohou provázet..., nebo obsese z toho, dělat si přesný plán a pak ho plnit). Miluju také tu krátkost příběhu - při únavě je to super a pokud má člověk naopak trochu energie, může dát celou knihu na jeden zátah. Jsou to také nepřekonatelné knihy jako první čtení pro prvňáčky - fráze se tam opakují, text je velmi předvídatelný, takže dítě rychle získává dobrý pocit, že mu to čtení jde.Vřele doporučuju!

Velmi příjemná knížka. Se synem jsme ji přečetli během jednoho večera, nemohli jsme přestat číst ty milé příběhy. Moc nás bavily i poučily, určitě se s žábáky znovu sejdeme!

Toto je perfektní dětská knížka, četla jsem ji malé sestře a později synovi....roztomilé, vtipné příběhy....to musí děti pobavit.

Moje srdcovka. Miluji tu knížku, je krásná, veselá, milá. Moc mě bavilo číst si příběhy kamarádů Kvaka a Žbluňka.

Četla jsem dětem ve školce při spinkání. Hezké krátké příběhy. Velké písmo pro začínající čtenáře. Krátké a srozumitelné věty. Přidávám k seznamu knih pro dceru, která jde teď do první třídy.

Dobrá kniha pro začínající čtenáře. Příběhy krátké a zakončené vtipnou pointou. Oba žabáci jsou rozumově na úrovni malých dětí, proto se v nich děti najdou. Jedná se o překlad z angličtiny, tak se kniha může chvílemi zdát strohá a taková "bez emocí" ale rozhodně je výchovná. Četla jsem ji jako dospělá, v dětství jsem ji neměla. V mé knihovně má své místo ale srdcovka to není.

vzpomínková kniha, kterou jsem četla jako jednu z prvních.
mezi ně patřil medvídek pů, doktor bolíto a pučálkovic amina. zkrátka, skvělá knížka. Ráda vzpomínám

Další moji dětští hrdinové. Četla jsem knížku pořád dokola a dokola. Nádherná vzpomínka.

Mně se kniha nelíbila už v dětství a nedokážu ani pořádně říct proč. Možná ti žabáci, možná ilustrace... Nicméně jsem ji teď přečetla synovi a jeho zaujala, takže hodnocení dávám mezi. :-)

Vzpomněla jsem si na ni při hledání nejoblíbenější knihy mého dětství. Dodnes ji mám v knihovně a když ji občas zahlídnu, musím se pousmát. Potěšilo mne, že se znovu objevila v knihkupectví.

Přečteno s mojí prvňačkou za jeden den, hezky na střídačku - jeden příběh ona, jeden já, a nemohly jsme přestat, dokud jsme nepřečetly celé.
2007 | ![]() |
1996 | ![]() |
2005 | ![]() |
1995 | ![]() |
2011 | ![]() |
Milá knížečka s někdy až britským humorem (viz plavky). Ocenil bych lepší rozlišení postav, Kvak ani Žbluňk postrádají silnější charakterové vlastnosti.