Kvapka Kajka
Helena Haraštová
"Naučte sa všetko o vode, daždi aj kvapkách." Jedného dňa dopadla na zem malá dažďová kvapka a poriadne sa udrela. Odkiaľ len spadla? A čo tu hľadá? To na začiatku príbehu netuší ani ona sama. Počas čítania pochopíte nielen to, čo sa kvapke Kajke prihodilo, ale zoznámite sa aj priamo s kolobehom vody v prírode a zistíte, prečo je dážď užitočný. Na každej dvojstrane na vás čakajú malé záhady, ktoré odhalíte pomocou odklápacích okienok!... celý text
Krásná. Za začátku jsem si říkala, že je hodně zjednodušená, ale vzhledem k věkovému určení vlastně ne. Moc se mi líbila a dost pravděpodobně ji pořídím do prďolčiny knihovny.
Museli jsme číst asi pětkrát za sebou, syna knížka moc bavila, hezky zpracovaná, líbila se i mně.
Kvapka Kajka a bocian Maťko sú názvami kníh, ktoré vydavateľstvo Albatros vydalo posledný augustový deň. Určené sú pre deti od 3 rokov, a to preto, že im do ruky padnú ako uliate a čítať ich bude nenáročné. Hoci oba názvy tak trochu mätú a vytvárajú ilúziu, že pôjde o obyčajný rozprávkový príbeh, dotknú sa celkom vážnych tém. S kvapkou Kajkou sa malý čitateľ zúčastní nadčasovej športovej aktivity, ktorú väčšina z nás pozná ako kolobeh vody. Edit Hajdu pomocou celostránkových ilustrácií bude sprevádzať pútavé rozprávanie Heleny Haraštovej o tom, ako sa kvapka Kajka, hlavná hrdinka rovnomenného príbehu, ocitla na zemi. Keďže jej príchod bol trošku nešťastný a kvapka prišla o svoju pamäť, budeme jej musieť pomôcť rozpamätať sa na to, čo má ako kvapka vody vlastne robiť. Zahráme sa na detektívov a nájdeme prostredníctvom písaného slova a originálneho výtvarného prejavu odpovede na otázky: Odkiaľ sa kvapky berú? Čo robia na zemi? Komu pomáhajú? Ako sa opäť dostanú na oblohu? Koľkokrát musia z mraku skočiť na zem, aby mohli ísť do dôchodku? A či vôbec starnú?
2018 | Kapka Kája |
2017 | Velká kniha tmy |
2016 | Jak bydlí děti celého světa |
2019 | Hmyzí hotel |
2016 | Jaké svátky slaví děti celého světa |
Hravou formou odklápěných okének se úplně nejmenší "čtenáři" seznamují s koloběhem vody. Příběh o roztomilé kapce jménem Kája.