Kvazikrystaly
Eva Menasse
Co vlastně víme sami o sobě? A co víme o druhých? Člověk stále zaměňuje vlastní pohled na svět s pohledem ostatních Život Xany Molinové sledujeme od jejích čtrnácti let, na konci románu je babičkou a naposledy se pokouší vzít do vlastních rukou kormidlo života, který jí ještě zbývá. To, co se v něm odehrálo, sledujeme z různých úhlů pohledu: očima jejího nájemce, který ji nedůvěřivě pozoruje, a přitom má svá vlastní tajemství, nebo člověka, který přežil občanskou válku a zamiloval se do ní, či její nespoutané kamarádky z mládí, kterou Xana po desítkách let najednou nemůže vystát. Z této mozaiky vystupuje odvážný román, který jen jakoby mimochodem staví čtenáře před otázku, v čem spočívá rozdíl mezi naším vnímáním skutečnosti a skutečností samou. Nebojácně a citlivě vyprávěný příběh o pošetilém výletu do Osvětimi, o pracovním dni gynekoložky specializující se na umělé oplodnění nebo o zkouškách odvahy dospívající dívky. Je to energická, poetická, humorná a zneklidňující kniha, jejíž název si autorka vypůjčila z oboru přírodních věd. Teprve nedávno vědci zjistili, že ne všechny krystaly mají pravidelnou strukturu a že existují i takové, jejichž struktura je deformovaná a zdánlivě se jeví jako nepravidelná. Stejné je to i s lidskými životy. Životní cesty jsou spletité a nevypočitatelné a jen z velké dálky je lze spatřit jako celistvý obraz.... celý text
![Lexand Lexand](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/119989/m_lexand-Gmx.jpg?v=1540834831)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hle, opravdový román ze současnosti. Navíc z velmi blízkého zahraničí. Díky, že jsem si mohl přečíst (překlad mi nepřijde problamatický, rozhodně nerušil). Hodnotím vysoko.
![Stoklaska Stoklaska](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavá kniha, zpočátku obtížněji uchopitelná. Jednotlivé střípky Xanina života se postupně skládají dohromady a až v poslední třetině knihy začne vše dávat smysl. Jen mi uniklo, jak do knihy zapadá dvanáctý příběh. Kniha je náročnější na čtení, ale nakonec musím říct, že se mi líbila.
![kh123 kh123](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
No nevim... nektere pasaze mi mluvily z duse, ale celkova koncepce knihy tak nejak zustala utajena... pribeh zeny v ruznych stadiich zivota,ale ne v kazde ze 13 casti ji najdeme ... ale hvezdicky si kniha zaslouzi za vhled do duse cloveka, a to nijak zjednoduseny a pritom jasny...
![Caa Caa](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/179134/m_caa-65bcfc752bd48.jpg?v=1706884213)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poměrně náročné čtení o ženách pro ženy. Kapitoly jsou vlastně samostatné příběhy, jimiž prolíná několik postav, které je spojují do mozaiky Xanina života. Autorka má cit pro věrné zachycení problémů, které ženy v různých fázích svého života řeší - neshody s kamarádkami a hledání identity v raném dospívání, neúspěšné vztahy a nemožnost otěhotnět v dospělosti, divoká puberta dětí a krize "středního věku" po čtyřicítce.
![MichelleS MichelleS](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46552/m_46552.jpg?v=1459854933)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
S touhle knížkou jsme se bohužel úplně minuly. Při první kapitole jsem byla nadšená nebo možná spíš natěšená na pokračování po slibném úvodu. Pak už to bylo občas zajímavé, občas nijaké a občas nuda. Xana mi byla ve většině situací protivná a ani k ostatním postavám jsem nestihla získat nějaké sympatie (možná s výjimkou lítosti nad Claudií). Velmi rozporuplně na mne působila už obálka, která mě něčím přitahuje, ale zároveň mě doslova vytáčí barevná kombinace červené a růžové. A s obsahem je to stejné.
![čika čika](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/35126/cika-m6g.jpg?v=1639844064)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
velmi zaujimava mozaika, hoci nejde o pribeh s nejakou zapeklitou zapletkou, bavil ma jazyk tejto knihy, zdanlivo nesuvisiace postavy a pribehy, skvela psychologicka kresba. velmi ocenujem aj preklad a graficku podobu knihy.
![katyka katyka](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/59076/m_59076-NNv.png?v=1459854939)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Bolo to pomerne zvláštne čítanie, ale páčilo sa mi. Kvazikrystaly sú krehké, ťažko uchopiteľné, zle sa o nich píše, ale keď sú vaša krvná skupina, zanechajú silný dojem. Ono sa tam vlastne nič zásadného nedeje, ale kniha vo mne zanechala veľa pocitov a dlho som na ňu po dočítaní myslela. Je zaujímavé, že Xana je aj nie je hlavnou postavou celej knihy. Teoreticky sa to všetko krúti okolo nej, prakticky je len prostredníkom k nejakému problému/zážitku, ktorý vám chce autorka ukázať, ale v konečnom dôsledku skutočne zostane pocit, že človek nahliadol do niečieho života. Dokonalý adept na literárne ceny. :)
![Mon12 Mon12](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50281/m_50281.jpg?v=1459854935)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dalo mi dost práce se začíst, byly kapitoly, které mi opravdu sedly - Osvětim, umělé oplodnění, ale většinou jsem se prokousávala pomalu. Xana sice vystupuje ve všech kapitolách, ale přesně, jak už bylo zmíněno, než si stačíte zvyknout na postavy, už je jiná kapitola a jiný příběh.
![adnov adnov](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/72676/m_adnov-WKV.jpg?v=1540848661)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
jedna z mála knih, které jsem nedočetla. není to špatné, ale mě to prostě nebavilo. když jsem se konečně začetla, přišla jiná kapitola a s ní jiné postavy. sice se tam prolínala Xana, ale vše klouzalo jen po povrchu.
Jedna z knih, která opisuje život ústřední postavy v různých životních etapách a rolích pohledem zvenčí. V jednotlivých kapitolách, prostřednictvím lidí, kterým, ať už letmým, či dlouhodobějším a provázanějším způsobem protla cestu, autorka nabaluje do celkové mozaiky i jejich příběhy, a tedy i odlišná životní témata současnosti. Až mne málem zklamalo, že jedna kapitola byla psána přímo pohledem hlavní postavy...a že z mého pohledu nic moc jiného či osvětlujícího nepřinesla, než vhled do dalšího myšlenkového kruhu, s nímž se člověk v životě potká a srovnává. Kniha je to přemýšlivá, pestrá, psychologie postav nejednoznačná... ale pro mne šíře záběru a různorodost pouze načrtnutých, neustále střídajících se témat, provázaných jen občas se opakujícími aktéry do zdánlivého celku, na úkor hloubky ponoru, a tím ani moc neumožňuje navázat k sobě ten správný vztah, aby zanechala otisk v paměti.