Květena Soosu a okolí
Jiří Brabec , Jiří Velebil , Michaela Bäumlová , Dětmar Jäger , Pavel Jaška , Petr Kuneš , Petr Rojík , Tomáš Suda
Kniha věnovaná přírodním zajímavostem Národní přírodní rezervace Soos na Chebsku. Největší část knihy je věnována cévnatým rostlinám, ale zájemce se dozví i základní údaje o historickém vývoji, geologii a ptačí fauně lokality. Kniha je doplněna nádhernými barevnými fotografiemi a lze ji doporučit všem milovníkům naší krásné přírody.... celý text
ptáci, ptactvo rostliny, flóra geologie paleoekologie bažiny, mokřady, močály západní Čechy ochrana přírody Chebsko
Knížka zaujme zejména obyvatele nejzápadnější části Čech, kde se (poblíž Františkových Lázní) proslulá přírodní rezervace Soos nachází. A pak samozřejmě přírodovědce i amatérské přírodomilce, kteří se na Soos sjíždějí z menší i větší dálky, aby obdivovali "bahenní sopky", slané půdy, pestrou květenu i zvířenu.
I když knížka neopomíjí ani neživou přírodu, faunu a další aspekty vztahující se k Soosu, hlavně o flóře tohoto pozoruhodného území. Není divu, oba hlavní autoři a editoři Jiří Brabec a Jiří Velebil jsou botanikové. Od prvního z nich jsem také získala výtisk knihy, za pomoc vztahující se ke knize, kterou já jsem nepovažovala za nikterak významnou, autor však byl jiného názoru. O to větší bylo moje potěšení knihu si pečlivě přečíst a upozornit i na případné překlepy, jež by bylo možné v případném dalším vydání odstranit. Totiž abyste rozuměli – knihy vznikající z různých grantů a dotací bývají poznamenány spěchem a stresem, protože termíny na čerpání dotací jsou neúprosné. Profesionální korektoři většinou nejsou k dispozici, buď na ně již nejsou peníze, anebo vhodný člověk není k dispozici – korektor, který sice skvěle ovládá jazyk, ale o daném oboru a jeho specifické terminologii nic neví, může textu spíše uškodit. Zbývají kolegové z oboru, stejně zaneprázdnění, jako autoři. A samozřejmě je tu ten deadline, který neumožňuje korekturu stihnout.
Drobností jako jsou překlepy a kostrbaté formulace jsem našla nemálo, za ně hvězdička dolů. Ale předesílám, že jsem hnidopich (i to po mně bylo vyžadováno), běžný čtenář si asi většiny těch věcí ani nevšimne a na věcnou správnost se může spolehnout. Ten, pro koho by snad text byl příliš odborný, se alespoň může pokochat nádhernými fotografiemi.