Kým sme boli vaši
Lisa Wingate
Román Kým sme boli vaši zobrazuje šokujúcu pravdu o detskej adopcii v USA v minulom storočí. Tragické osudy detí odhalili až v druhej polovici 20. storočia. Sociálna pracovníčka Georgia Tannová celých 30 rokov zneužívala sirotinec v Tennessee na svoj hanebný adoptívny program. Tisíce detí vyrvala z náručia milujúcich rodín a ako svojich chránencov ich ponúkala na adopciu boháčom, prominentom a politikom – samozrejme, za nehorázne sumy. Bol to klasický obchod s deťmi, ktorému predchádzali otrasné zážitky v sirotinci. Lisa pretavila skutočnosť do strhujúceho a nervy drásajúceho románu. Silný príbeh rodiny, osudy sestier, prezradených a aj neprezradených tajomstiev, pripomína kriminálnu zápletku, lebo čitateľ netuší, ako sa všetko skončí. Príbeh rozpráva Rill, ktorá sa má postarať o svojich súrodencov. Vydaná napospas krutej riaditeľke bojuje zo všetkých síl, aby udržala sestry a bračeka spolu vo svete plnom nebezpečenstva a neistoty. Celý prípad by upadol do zabudnutia, keby sa oň nezačala zaujímať vplyvná právnička Avery Staffordová, ktorá pri náhodnom stretnutí v starobinci pochopí, že korene jej prominentnej rodiny treba hľadať v sirotinci. Diela Lisy Wingateovej získali mnoho ocenení. Román Kým sme boli vaši potvrdzuje autorkino majstrovstvo hĺbkou príbehu, nástojčivosťou detskej túžby vrátiť sa domov k rodičom a neľudskosťou podmienok. Skutočný prínos tohto strhujúceho románu spočíva v tom, že autorka nás dokáže zaviesť hlboko do mysle a srdca dvanásťročnej riečnej tuláčky Rill Fossovej.... celý text
Romány Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2018 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Before We Were Yours, 2017
Že začátku jsem se trochu ztrácela v přemíře jmen, ale vůbec mě to od knihy neodradilo. Krásný a smutný příběh, člověk je z šoku z událostí, které se kdysi děly....stojí za přečtení
Smutný příběh podle skutečných událostí-příběh sourozeneckém poutu. Do knihy jsem se ze začátku nemohla začíst ,měla jsem trochu problém střídání minulosti s přítomností. Tak jak se píše v komentářích v knize je spousta chyb. Ale i tak stojí za přečtení -je to emoční kniha ,ale za mne pouze 3 hvězdičky.
Po prvotních rozpacích jsem nakonec knihu přečetla velice rychle. Příběh byl strhující, potřebovala jsem se dozvědět, jak to dopadne. Pro nakladatelství je ale velká ostuda, že vydají knížku, která neprošla korekturou.
Bohužel tak špatný překlad, špatné skloňování, předložky, pravopisné hrubky.....to vše mi naprosto znechutilo prvních 100 stran, že jsem chtěla knihu odložit. Nechápu, že nakladatel pustí do oběhu takový češtinový paskvil. Naštěstí na doporučení dalších knihomolů jsem knihu dočetla, i když ty hrubky byly dost rušivé. Příběh to byl velmi krásný a dojemný. Rozhodně si nezaslouží to, co nezvládnul korektor, potažmo nakladatel. Celou knihu to ponižuje na nižší úroveň a to je velká škoda. Je mi líto, ale další knihy už si od nich neobjednám.
Pokaždé když čtu knihu s náměty skutečných událostí mám nějaký vnitřní pocit že je knížka důležitější :D
Kniha se mi líbila :) Už jenom zamyšlení že v těchto poměrech a za takových podmínek se žilo že děti jsou bezbranné a odkázané na opatrovnice a vychovatelky které si váží víc peněz než lidského života je smutné ..
Na druhou stranu změnilo se toho do teď opravdu tolik? :) Rodina je opravdu to nejdůležitější co máme :)
Naprosto uchvatný, ale smutný příběh, který není jen fikcí, ale skutečným dějem, který se stal ve 20. až 50. letech 19. století, jenž naprosto otřásl americkou společností. Autorka nádherně proplétá minulost se současností, až Vás emocemi nakonec úplně pohltí. V závěru máte pocit, jako by jste tam byli s nimi a u řeky vzpomínali.
I přes nespočet pravopisných chyb a překlepů mě knížka neodradila a přečetla jsem ji téměř jedním dechem. Velmi silný příběh. Smutné, co museli rodiče a jejich děti prožívat :(
Trošku mi trvalo, než jsem se začetla, ale stalo se a pak jsem příběh hltala a nemohla se dočkat rozuzlení.
Námět i příběh byl krásný. Je děsivé si uvědomit, že se tohle někdy opravdu mohlo dít. Co docela kazilo požitek ze čtení, bylo množství chyb a překlepů, které se v textu objevovaly. Jako kdyby si to nikdo v nakladatelství po překladu nepřečetl... To docela snižuje kvalitu knihu a je to velmi škoda.
Čekala jsem od této autorky dobrou knihu a nespletla jsem se i když příběh byl mnohem drsnější než knihy, které jsem od ní už četla. A také šokující, hlavně proto, že je to podle skutečných události.
Zarážející je množství chyb, tak moc a takových, že i já jsem je viděla byť také dělám chyby. Nesnižuji za to hodnocení, protože to není vina autorky, ale nechápu jak je možné, že vydavatel pustí do světa knihu v takovém stavu.
Námět knihy perfektí. Mrzelo mě akorát, že v příběhu byl docela zmatek. Musela jsem se hodně vrazet v knize spět a přečíst pár stránek znovu, abych neměla v příběhu, takový guláš.
Rozhodně zajímavá kniha a stojí určitě za přečtení. Nicméně příběh mě po půlce knihy úplně nenaplňoval tím strhujícím pocitem jako na začátku, a to hlavně z toho důvodu, že jsem chtěla hrozně moc vědět, co se stalo s Camelii.
Příběh by byl velmi smutný, kdyby se jednalo o fikci. Ale protože je podložen skutečnými událostmi, je mrazivý. Děti jako zboží. A díky rozsáhlé síti pomahačů, kteří zajišťovali trvalý přísun, nebylo nutno o toto "zboží" nijak zvlášť pečovat.Otřesné i proto, že vše organizovala žena (?) a navíc podporovaná a oceňována společností za záslužnou činnost.
Zajímavá kniha a moc smutný příběh. Bohužel zpracování knihy je ještě smutnější. Chyby, překlepy, chybějící slova. Několikrát jsem přemýšlela, že knihu odložím a nedočtu. Bohužel se tento fakt podepisuje na mém hodnocení :-(
Moc hezký příběh, dojemný...ale moc mě zklamalo české vydání - hromada překlepů, chyb.
Na toto téma jsem ještě nikdy nic nečetla, takže pro mě to bylo docela překvapivé. To že se knížka opírá o historickou skutečnost je šokující. Je dobré vědět co se ještě do nedávna dělo a možná se někde něco podobného děje i dnes.
Mě se příběh líbil hodně. Ale není to žádná akční kniha. Děj plyne pomalu a pozvolna. Nechává čtenáři dost místa k zamyšlení.
Moc hezky a čtivě napsaný příběh, chvílema smutný, až jsem slzy ronila, chvílema milý a dojemný.. každopádně je mi smutno z představy, že někdy někde byly (nebo nedejbože jsou) děti, které musely prožívat podobné situace, které jsou popsány v této knize..
USA (Spojené státy americké) dětské domovy týrání senioři únosy dětí adoptované děti podle skutečných událostí
2018 | Než jsme byly tvoje |
2020 | Kniha ztracených přátel |
2015 | Listy do neba |
2016 | Strážkyňa príbehov |
Takové typy knih běžně nečtu, ale něco mi říkalo, že přečtení knihy nebudu litovat. Příběh plyne jako voda v řece, ke které měly vztah děti, jež byly odloučeny od svých rodičů a domova, aby se staly loutkami k dosažení moci a peněz.
Kniha je nádherná, smutná a šokující. Doteď jsem neměla tušení o Georgii Tannové a jejím nelidském obchodování s dětmi, proto i oceňuji poznámku autorky na konci, kde vše vysvětlila.
Takže knihu moc doporučuji, ale při čtení vás jistě mnohokrát zabolí srdce nad osudy dětí, které musely podstoupit neuvěřitelná muka.
Co si kniha vůbec nezaslouží, je plno chyb, které přímo bijí do očí a knihu to znehodnocuje.