Kým sme boli vaši
Lisa Wingate
Román Kým sme boli vaši zobrazuje šokujúcu pravdu o detskej adopcii v USA v minulom storočí. Tragické osudy detí odhalili až v druhej polovici 20. storočia. Sociálna pracovníčka Georgia Tannová celých 30 rokov zneužívala sirotinec v Tennessee na svoj hanebný adoptívny program. Tisíce detí vyrvala z náručia milujúcich rodín a ako svojich chránencov ich ponúkala na adopciu boháčom, prominentom a politikom – samozrejme, za nehorázne sumy. Bol to klasický obchod s deťmi, ktorému predchádzali otrasné zážitky v sirotinci. Lisa pretavila skutočnosť do strhujúceho a nervy drásajúceho románu. Silný príbeh rodiny, osudy sestier, prezradených a aj neprezradených tajomstiev, pripomína kriminálnu zápletku, lebo čitateľ netuší, ako sa všetko skončí. Príbeh rozpráva Rill, ktorá sa má postarať o svojich súrodencov. Vydaná napospas krutej riaditeľke bojuje zo všetkých síl, aby udržala sestry a bračeka spolu vo svete plnom nebezpečenstva a neistoty. Celý prípad by upadol do zabudnutia, keby sa oň nezačala zaujímať vplyvná právnička Avery Staffordová, ktorá pri náhodnom stretnutí v starobinci pochopí, že korene jej prominentnej rodiny treba hľadať v sirotinci. Diela Lisy Wingateovej získali mnoho ocenení. Román Kým sme boli vaši potvrdzuje autorkino majstrovstvo hĺbkou príbehu, nástojčivosťou detskej túžby vrátiť sa domov k rodičom a neľudskosťou podmienok. Skutočný prínos tohto strhujúceho románu spočíva v tom, že autorka nás dokáže zaviesť hlboko do mysle a srdca dvanásťročnej riečnej tuláčky Rill Fossovej.... celý text
Romány Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2018 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Before We Were Yours, 2017
![Igor1311 Igor1311](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
je to druh kníh, akým sa vyhýbam. no napočudovanie sa mi to páčilo /rovnako ako pri Vzdelanej/. príbeh mal slušnú zápletku a neskončil az takým happy endom - koniec koncov je to skutočný príbeh a ten vacsinou nekončí dobre
miestami možno trocha predvídaný dej, ale celkovo skvelý príbeh - doteraz necháoem, ako mi táto kniha mohla stáť v knižnici bez povšimnutia rok
![raraul raraul](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
napínavá kniha od které se nedalo odejít. Hrozná představa, že vychází ze skutečných událostí.
![Janulano Janulano](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četla uz před rokem,ale pořád se k ní v myšlenkách vracím. Jako máma dvou malých dětí špatně snáším témata,kde je dětem ubližováno. O to horší pro mě bylo,že je kniha napsaná na základě skutečných událostí. Celou jsem ji probrečela. Opravdu celou.
![Barbanka Barbanka](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14838/m_barbanka-654ff7dd67a24.jpg?v=1699739613)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Příběh byl dobrý, ale nějak jsem se musela do čtení nutit....styl psaní mi nějak nesedl.Je hrozné, že je kniha napsána na zakladě skutečných událostí, ale abych pravdu řekla, po přečtení mnoha knih dle skutečných příběhů, už mě nic nepřekvapuje. Nezbývá než doufat, že se z chyb minulých,do budoucna poučíme.
![Aghatte Aghatte](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/267746/m_aghatte-51b.jpg?v=1602483676)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Zklamání na entou.... Nedoporučuji!
Námět dobrý, ale jinak je zde všechno špatně.
Stačí přečíst doslov, kvůli náhledu do problematiky, knihu můžete přeskočit.
![RendyaDav RendyaDav](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/297695/m_rendyadav.jpg?v=1719828137)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi,které otřásli Amerikou.Slyšeli jste už o Tennesseenském spolku pro umisťování dětí v Memphisu a jeho vůdkyni ,zlodějce dětí Georgii Tannové?Pak si musíte přečíst tuto knihu...
Příběh má dvě dějové linie-minulost píše se rok 1939 a přítomnost...
Kolik dětí ,násilím odloučených od svých rodin, zemřelo?Kolik se už nikdy se svou biologickou rodinou nesetkalo?Kam až dokážou lidé zajít pro peníze?Proč je tenhle svět tak krutý,zkažený a lidé tak bezohlední a bez kousku citu.
Román ,který vás rozebere na kousíčky,bude vás z něj mrazit a ještě dlouho vám zůstane v hlavě...
![Gerbasin Gerbasin](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/1360/1360.jpg?v=1381127913)
Nechápu jak mohl knihu v tomto stavu někdo vydat. Dotyčného editora by měli na hodinu vyhodit, protože s takovým množstvím chyb jako bylo zde, jsem se nesetkal a doufám že už ani nesetkám. Ostuda ale padá na celé nakladatelství. V této podobě pro mě nečtitelné, naprosto to sráží a uráží autora, i když ten o tom ani neví.
![DominaCZ DominaCZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/102787/m_dominacz.jpg?v=1727454468)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Četla jsem tu historickou linii, ta moderní o pátrání a neustálém čumění do fotek alá KDO TO JE BABI, POZNÁVÁŠ JI? mě nezajímala.
Silné téma, bezesporu, ale Rill se svou drzostí, nevděčností ke svým "novým pěstounům" a poté zase nerozhodností, kdy sotva ji přátelé zachránili, vydupala si, že je musejí vrátit zpět k boháčům, byla na ranu.
Jinak dobré.
![ywettal ywettal](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Knihu jsem ani nedočetla. Nutila jsem se pár večerů přečíst alespoň pár stránek. V půlce knihy jsem to vzdala.
![lištička123 lištička123](https://www.databazeknih.cz/img/users/86_/86533/m_listicka123-HSy.jpg?v=1667160771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborně napsána kniha, od které se jen těžko zatrhněte. A opět informace navíc jako bonus. Opravdu silný příběh, doporučuji.
![xena2711 xena2711](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/236979/m_xena2711-hF0.jpg?v=1544999324)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nedovedu si vůbec představit, že se něco takového dělo. Obchod s dětmi, které brali rodičům a pak prodávali do "lepších" rodin. Kniha je moc hezky napsaná a dobře se čte. Jen škoda těch chyb v textu. Jinak doporučuji. Stojí za přečtení.
![hanicka258 hanicka258](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25460/25460.jpg?v=1386607902)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příběh byl velice emotivní a dramatický, byla jsem z něj docela rozhozená. Úplně mimo příběh ale musím poukázat na množství gramatických chyb a překlepů, které mi četbu docela kazily.
![Surikata369 Surikata369](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/276381/m_surikata369-868.jpg?v=1612479442)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Můj první dojem z knihy nebyl teda vůbec pozitivní - tolik chyb v textu jsem málokdy v knize viděla! Až mě to, skoro na každé druhé stránce, odvádělo pozornost jenom tímto směrem, opravdu hodně odfláklá práce překladatelky. To mně vadilo opravdu hodně. Když jsem si na to trochu ,,zvykla", tak jsem se už ponořila ráda do příběhu říčných nomádů a nechtěných adopcí. Avšak i tady musím uznat, že to čtení nešlo úplně jako po másle, takové téma se dalo, dle mého, zpracovat záživněji. Ale faktem zůstává, že je moc dobře, že na toto vznikla kniha. Jinak chaos v postavách u mě teda vůbec nebyl, části s Avery mě bavily o mnoho méně, vadí mi, že nevím co se stalo s Camelií, ale konec knihy byl dost obstojný. Za mě? Trochu lepší průměr.
![Danka22 Danka22](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/210391/m_danka22-xMc.jpg?v=1632507290)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Plný počet hvězdiček dávám málokdy ale tahle kniha si je zaslouží. Silný příběh, který je založen na skutečné události. Byl to strašný spolek a je jen škoda že nebyli všichni aktéři odsouzeni. Tím co dělali odsoudili k neštěstí spoustu nevinných dětí. Dejme tomu, že si někdo polepšil a dostal se do bohatší rodiny, ale na druhé straně zůstali nešťastní rodiče, kteří se nikdy nesmířili se ztrátou svých dětí. Proto je kniha tak smutná a dojemná, protože poukazuje na mj. na nespravedlnost a krutost našeho světa.
![Ivanule Ivanule](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51672/m_ivanule-sT7.jpg?v=1676215466)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásná kniha,protkaná rodinným tajemství,pořád jsem přemýšlela o tom,koho se to týká,kdo je kdo :)
USA (Spojené státy americké) dětské domovy týrání senioři únosy dětí adoptované děti podle skutečných událostíAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2020 | ![]() |
2015 | ![]() |
2016 | ![]() |
Měla jsem problém vyznávat se ve jménech, v časech a hlavně pokračovat ve čtení.