Kým vychladne káva
Tošikazu Kawaguči
Funiculi funicula série
1. díl >
Čo by ste povedali na malý návrat do minulosti? V jednej malej japonskej kaviarni s názvom Funiculi Funicula takúto možnosť ponúkajú. Musíte však splniť náročné podmienky, prítomnosť sa nezmení a čas je obmedzený – musíte sa vrátiť skôr, ako vám vychladne káva. Štyria hostia kaviarne však odvahu nabrali a späť do minulosti vycestovali. Práve o nich je táto kniha. Čo všetko im cesta v čase priniesla a ako sa vďaka nej zmenili ich životy?... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2024 , LindeniOriginální název:
コーヒーが冷めないうちに (Kóhí ga samenai uči ni), 2015
Bylo to příjemné čtení, ovšem na 5* to nestačilo. Nevím, jak to napsat, ale prostě mi tam chyběla nějaká větší jiskra a spád (možná to je tím asijským stylem psaní, na který nejsem zvyklý).
Za mě tedy pohodová kniha, která neurazí, ale zároveň ani zcela nenadchne. Doporučuji číst po zimních večerech s kávou či čajem při ruce.
Citlivě napsaná kniha, která popisuje čtyři příběhy čtyř návštěvníků kavárny, kde je "kouzelné" místo, které vás může vrátit v čase. Příběhy jsou mezi sebou vzájemně propojené a tak celá kniha postupně graduje tak, že se při posledním příběhu rozbrečíte.
Na túto knihu som sa táááák dlho tešila, ale nakoniec to nebolo také to japonské terno, ako som zažila napríklad u Vetešníctví pana Nakana (H.Kawakami). Kniha ubiehala, ale nejakým závratným spôsobom nezasiahla, ak by som ju mala k niečomu prirovnať, možno by som povedala, že sa jedná o takú feel-good knihu. Poteší, s kávou postačujúce, ale potom vyprchá tak rýchlo ako účinky kávy...
Všechny čtyři příběhy na sebe navazují a vzájemně se proplétají a dělají tak z knížky ucelený román. Nejdříve mi vadilo časté opakování některých věcí, jelikož na takový styl psaní nejsem zvyklá, ale k celkové atmosféře knihy a kavárny se to vlastně hodí. Všechny příběhy jsou krásné, ale pro mě byl ten nejkrásnější ten úplně poslední - Matka a dcera.
Nadhera, nadhera a este raz nadhera.Konecne po vsetkych tych krvakoch, co som citala v poslednom case a ktore boli aj tak slabe, nieco krasne a hodnotne.Kniha, ktora ma krasne myslienky, cita sa uplne sama a vobec mi nevadilo, ze sa niektore myslienky opakuju.Velmi pekne,oddychove citanie, plne myslienok na zamyslenie.Budem sa modlit, aby autor znovu a skoro prisiel s novou knihou.Tlieskam a moje tradicne: 100 bodov a tuš!
Moc příjemné a poklidné čtení, i když i trošku dojemné. Je to psané takovým japonským způsobem, což se mi líbí. Časté opakování, které se objevuje, k tomu patří. Vyprávění hezky plyne, jako stoupající pára z chladnoucí kávy. Číst si tuhle knížku během popíjení kafe je vůbec docela dobrý nápad, hodí se k sobě. A je to i inspirující – ne náhodou jsem si jako další pytlík koupila zrnka z Ethiopie. Knížka je taky moc hezká na pohled a je bez chyb!
Návštěvou minulosti přítomnost nezměníš, máš na ni jen omezený čas a omezený prostor. Má tedy smysl vůbec tento výlet podniknout? Rozhodně má. O to víc si totiž té přítomnosti začneš vážit, o to víc ji začneš vnímat.
Jedná se v podstatě o jednoduchý příběh několika lidí a jejich vážnější i méně vážnější životní události. To vše se odehrává v nádherné atmosféře malé zapadlé kavárny.
Zase jedna z japonských lahůdek, za mě velký jo.
Přiznávám se, že mě zlákala obálka, cestování časem a fakt, že se má děj odehrávat v Japonsku. Přesycen severskými krimi jsem si tedy knihu koupil a začal číst.
Ve čtyřech vzájemně propojených příbězích zakončených poučením jde spíš o přístup k životu než o samotné cestování časem. Stejně tak japonských reálií v knize moc není. I tak to bylo příjemné, akorát dlouhé čtení.
A teď musím jít, moje káva už je téměř studená...
„...pokud není možné změnit přítomnost, jaký má vůbec smysl se do minulosti vracet? [...] Přítomnost se sice nezmění, ale pokud se změní naše myšlení, je smysl této židle nepochybně veliký.“
Jedna kavárna, jedna židle a čtyři příběhy. Křehká snová atmosféra zvláštního mikrosvěta jediné místnosti, kde se celá kniha odehrává, jako by vypadla z nějaké Murakamiho knihy. Strávila jsem v tomto prostředí jedno velmi příjemné odpoledne a pěkně si po dlouhé době propláchla slzné kanálky. :o) Poklidné, pomalu plynoucí, dojemné.
Veľmi zaujímavá téma knihy, kedy moment po ktorom túžime opätovne zažiť trvá len do chvíle kým nevychladne horúca šálka kávy. Magické čítanie o obyčajne neobyčajných osudoch ľudí. Pekné, príjemné a hrejivé čítanie ...
Fell good čtení, čtyři krátké jednoduché příběhy, lehce dojemné, lehce hořkosladké. Zábava na dvě odpoledne u kávy.
Krásná obálka, příjemný obsah - trochu psychologie, trochu japonských reálií, trochu duchařiny. Společně to funguje moc pěkně a s knížkou (a kávou) jsem strávila dvě příjemná odpoledne.
Poetické vyprávění pomalu plynoucí, japonská kavárnička s úžasnou atmosférou a čtyři příběhy, které vás zcela pohltí. Stačí se jen pohodlně posadit do křesla s horkou, dobrou kávou a číst.
str. 135
"Voda teče z vyšších míst na místa níže položená. To je způsobeno gravitací. V lidském srdci také existuje něco jako gravitace. Nedokážeme lhát lidem, které uznáváme a kterým důvěřujeme. Odhalíme jim své skutečné pocity, zvlášť když se snažíme skrýt smutek nebo nějakou slabinu. V takové situaci je snazší mít před sebou někoho, s kým nemáme tak blízký vztah. Pro Hirai byla Kei partner, kterému se mohla úplně otevřít. Měla silnou emoční gravitaci."
EMOČNÍ GRAVITACE - to se mi fakt líbilo.
Je dobré cestovat do minulosti, i když tím nezměníme přítomnost, ale někdy díky tomu můžeme trochu změnit naše myšlení v budoucnosti.
Kouzelná kniha, překrásná grafika a k dokonalosti je tu záložka ve tvaru kouře, který stoupá vzhůru z horké kávy.
Milé, laskavé a emotivní.
Hlavní myšlenka knihy, v které je vše. Minulost sice nemůžeme změnit ale pohled na ni ano. Jemná a hřejivá kniha.
Moc dobrá kniha. Trochu tajemna, hodně chuti na kávu, akorát postav a příběhů. Ten poslední by ale mohl být o krapítek víc dotažený a méně sentimentální.
Japonsko zfilmováno cestování časem japonská literatura divadelní hry kavárny magický realismusAutorovy další knížky
2019 | Než vystydne káva |
2020 | Než pravda vyjde najevo |
2022 | Než vzpomínky vyblednou |
2023 | Než se stihnu rozloučit |
Příjemné překvapení, lehké čtení, japonská duchařina