Labutí dům
Daniela Krolupperová
Píšou se 20. léta 20. století a Československem hýbe technický pokrok. Automobilismus, filmový průmysl i módní salony jen kvetou a všude se vznáší naděje a sny. Má je i trojice dětí, které svede osud dohromady: Rézi, která vypomáhá s úklidem v Labutím domě, miluje svět módy, její spolužačka Madla by ráda byla lékařkou a učeň Pavel se chce za každou cenu stát konstruktérem automobilů. Uskuteční své odvážné plány, i když se jim do cesty staví různé překážky?... celý text
(SPOILER)
krásná pohádka, kde se všechno všem podaří, když se snaží a jsou poctiví :D
Nádherné ilustrace.
V celé knize je všudypřítomná atmosféra první republiky, atmosféra filmů pro pamětníky, umocněná úžasnými ilustracemi. Je zde naprosto věrně zachyceno, jak se tehdy žilo nejen privilegovaným, ale i dělníkům, živnostníkům. Kniha je hodně zaměřená na módu a prostředí módního salonu, což jsem já jako žena velice ocenila. Moc se mi líbily úvahy Rézi o tom, jak by se měly děti chovat ke svým rodičům - velice zajímavé a velmi poučné. Docela by mě zajímalo, co na knihu budou říkat mladí/malí čtenáři, nicméně mně udělala neskutečnou radost. Asi by bylo úplně nejlepší pro lepší pochopení kontextu a reálií doby, ve které se kniha odehrává, kdyby byla čtena společně – rodič s dítětem, protože toto je příběh, o kterém může vzniknout hezká debata. Rozhodně jsem knihu nečetla naposled, už teď je mi po příběhu smutno. A ještě jednou musím oběma dámám poděkovat za potěchu duše a vlastně i oka.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Praha pro děti první republika, 1918-1938 pro rodiče parta dětí pro dospívající mládež (young adult) dětská dobrodružství dějiny pro děti a mládež české rományAutorovy další knížky
2014 | Zločin na Starém Městě pražském |
2018 | Past na korunu |
2009 | Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě |
2016 | Jde sem lesem - Bylinková pohádka |
2013 | Policejní křeček |
Moc krásná kniha. Pokud jste milovníkem filmů pro pamětníky, nepotřebujete žádná přehnaná dramata, chcete si jen tak číst a snít o první republice, doporučuji. Ač dětská kniha, s radostí jsem si ji přečetla. Vše doplňují moc pěkné a detailní ilustrace.
Umím si představit, že by kniha Labutí dům měla pokračování a na osudech hlavních hrdinů čtenáře provedla druhou světovou válkou a následujícími událostmi. Potenciál na to má.