Lakomec
Molière (p)
Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Moliérův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text
Některé knihy z povinné četby je přímo za trest číst.Lakomec od Moliéra do nich rozhodně nepatří.Příběh je krátký,vtipný a srozumitelný.Hezky se čte :) a dobře se shrnuje obsah ,člověk se v textu neztrácí,jako u některých jiných knížek :)
Hrozně jsem se nechtěla do Moliéra pouštět, netuším proč, ale zkusila jsem to. A byla jsem velice mile překvapená, jak moc se mi Lakomec líbil. Zasmála jsem a příběh se mi zalíbil, konec taktéž, takže po přečtení velká spokojenost.
Tolik absurdity a vtipu v jednom jediném díle. :) Moliér mě donutil knížku zhltnout jedním dechem :)
Krátké a vtipné drama. Měla jsem ho přečtené opravdu za chviličku, což je ale vlastně škoda, ráda bych si tu četbu užila delší dobu :-)
Lakomec se mi četl rychle a bavil mě. Nad některými vtipy jsem se opravdu pousmála. Od knihy jsem moc neočekávala, tak nejspíš proto mě tolik potěšila.
Opravdu příjemná hra :) Je sice pravda, že závěr, kde se shledá rodina, jejíž členové si o sobě mysleli, že jsou mrtví už několik let, v dnešní době vyvolává úsměv, ale nakonec proč ne.
Příběh o člověkovi, který miluje peníze více než vlastní děti a pohodlí a jehož děti se snaží dojít svému štěstí i přes bezcitného otce. Nutno dodat, že ani na konci se Harpagon nezmění a i nadále je mu na světě nejmilejší jeho truhlička s tolary.
Četla jsem ji protože jsem si myslela, že ji máme v ČD, ale po přečtení jsem zjistila, že k maturitě se mi nehodí. Neva, kniha byla kraťoučká (přečtená za 2 hoďky) a četla se hezky. Ale zápletka mohla být napínavější. Celkově hodnotím kladně.
Lakomca radím medzi jednu z najlepších Moliérových hier. Hlavne pre to, že všetko čo nájdeme v Lakomcovi, je aktuálne aj dnes.
peníze humor zfilmováno divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivost
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Kniha mě dá se říct překvapila - mile. :-) Je to povinná četba k maturitě, to je ten důvod, že jsem se k ní dostala. Z počátku jsem ji číst nechtěla, nebaví mě divadelní hry v knižní podobě. Jenže si člověk k maturitě musí vybrat 1 drama, tak jsem šla právě do Lakomce. A musím říct, že jsem ráda, že jsem si vybrala právě jeho. :-) Smysluplný děj, i když ke konci přehnaně vyhrocený, až nereálný. Avšak na tehdejší dobu opravdu vydařená kniha! ;-)