Tartuffe přehled

Tartuffe https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53275/bmid_tartuffe-RaW-53275.png 4 560 560

Jedna z nejslavnějších komedií klasika francouzského divadla v moderním veršovaném překladu V. Mikeše.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

Le Tartuffe ou l'Imposteur , 1669


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tartuffe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

gymplačkaanička
22.11.2023 3 z 5

Tartuffa jsem četla jako druhou Moliérovu knihu hned po Lakomci. Musím řici, že oproti druhé zmíněné hře, tato značně zaostává. Ne snad, že by nebyla vtipná, humor jí opravdu nechybí, ale já například postrádala nějakou větší dramatičnost zápletky. Ta přišla až na posledních stranách, bohužel však skončila moc rychle.
Trochu mě také rušilo, že mnoho postav mělo stejná jména jako v Lakomci, ale vztahy mezi sebou měly jiné. Ze začátku tak bylo náročnější vyznat se, kdo je kdo.

VikyKleinik
06.06.2023 1 z 5

Moliérovi hry bývají dramaticky poměrně schématické, ale vůbec to nevadí, když děj obsahuje zábavné postavy. Takovým příkladem je třeba Lakomec, což je hamižnej dědek, kterej si myslí, že ho každej chce jenom ošidit, a tak na každého útočí. To shledávám dost humorným.
Misantrop je zas cynik, což je jaksi širší rys, intelektuálně bohatší rys než úzké a přízemní lakomství. Dialogy tam jsou nejkvalitnější a tematicky nejbohatší.
Tartuffe je však spíše otravný než zábavný. Vystupují tam postavy, které jsou svým způsobem vyj*bané, ale z té jejich vyj*banosti pramení spíše frustrace než humor. Situace je totiž taková, že pán od rodiny k sobě vezme muže, Tartuffa, kterého shledává ušlechtilým, protože má plnou hubu Boha a vznešených řečí, kterým otec fanaticky propadl, což Tartuffovi umožňuje parazitovat. Rodina se otci snaží vysvětlit, jaký je Tartuffe pokrytec, ale je to boj, k jehož rozhřešení spěje děj.
Máme zde tedy pokrytce a zaslepeného panovačného otce od rodiny, která je jeho stupiditou utiskována. Moc jsem se tedy nebavil. Naopak mě celá ta situace jen otravovala.


boxas
03.01.2023 5 z 5

PERNELLOVÁ
Jedovatý jazyk
plivá bez ustání,
nikdo na tom světě
se mu neubrání.

Jakápak žaloba, když nemáš důkazy.
Měls počkat, abys všechno viděl.

Nadčasová komedie o příliš naivním měšťanu Orgonovi, který kvůli vlastní důvěřivosti přijde o všechno. Však ne náhodou tartuffe znamená ve francouzštině něco jako svatoušek. A kolik takových pokryteckých svatoušků je i dnes schopných připravit člověka o střechu nad hlavou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tartuffe v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených1 021x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených19x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech8x