Lakomec
Molière (p)
Charakterní veselohra ,,Lakomec'' (L´Avare) byla sehrána poprvé 9. září 1668, látka k ní jest vzata z Plautovy veselohry Aulularia, ovšem jen ve hlavních obrysech, ale zcela s opačným zbarvením, kdežto u Plauta jest celek rozmarnou fraškou, zvedá se ,,Lakomec'' svým pochmurným zbarvením z rámce veselohry k úchvatné výši tragické. Goethe hru neobyčejně cenil (viz. rozmluvy jeho s Eckermannem, únor 1825). Kompiscí jsa slabší a dějem chudší než jiné klasické veselohry Molièrovi, vyníká ,,Lakmomec'' hlavně mistrovskou kresbou Harpagona, titulní figury kusu, která jest vedle životní své pravdivosti též parádním výkonem hereckým. V první době dobyl ,,Lakomec'' doma úspěchu pouze čestného, teprve v dobách pozdějších ožil výtečnými výkony různých herců, tak že je dnes jednou z nejpopulárnějších her v repertoiru Molièrově.... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2012 , Městská knihovna (Praha)Originální název:
L'Avare, 1668
Knihu jsem četla kvůli povinné četbě a upřímně mě moc neuchvátila. Na této knize mám však ráda, že je nenáročná a čte se snadno, takže jsem jí měla během dvou hodinek přelousklou.
Knížku jsem si vybrala na základě povinné četby k maturitě. Byla to první divadelní hra kterou jsem četla a musím se přiznat, že jsem ji přečetla za dva dny. Není to úplně knížka podle mého gusta, ale i tak mě překvapivě bavila. Rozhodně doporučiju si tuhle knihu vybrat k maturitě, děj je jednoduchý a knížka má něco kolem 80 stran.
Úžasná komedie, jedna z velmi mála knih povinné četby, které mě upřímně bavily. Lakomec byl vyobrazen výstižně, jako bych ho měla před očima a jeho rozhovory byly úsměvné. Ráda bych viděla v divadle.
Jedna z mála povinných knih do školy, která mě bavila. Příběh na 85 stran, rychle to ubíhá - zároveň moje první divadelní hra. Za mě tedy dobré a můžu doporučit. :)
Skvělá kniha, od které jsem nečekala moc, ale dostala jsem neskutečně hodně!
Skvěle napsaná divadelní hra, kterou bych chtěla vidět na vlastní oči!
Harpagon, jakožto hlavní postava se může mnoha lidem zdát jako otravný, zlý člověk, ale mě bavil a strašně jsem si užívala situace s ním.
DOPORUČUJI
Je to něco úžasného! Mám to jako povinou četbu k maturitě a všem to doporučuji. Je to velmi čtivé a nenáročné.
Svěží komedie, která rozesměje i po těch letech od svého napsání. Lehké, odpočinkové čtení, moc ráda bych hru viděla na jevišti.
Nenáročná kniha, která dokáže pobavit. Přestože Moliére zde kritizuje společnost jeho doby, téměř po více než třech staletích se nic nezměnilo a je jeho dílo stále aktuální.
Popravdě, tuhle knížku jsem četla jen z toho důvodu, že jsem jí měla v povinné četbě. Vůbec mě nebavila a to jsem do toho šla s chutí, která mě po chvilce přešla.
Super četba k maturitě. Celkem dobře jsem se u toho bavila, autor trefně poukazuje na lakomství a další špatné vlastnosti, kterých se lidstvo asi nikdy nezbaví.
Harpagon jako představitel člověka, který je pro peníze schopen všeho. Na jedné straně úsměvná komedie, která má za cíl člověka pobavit a s úspěchem se jí to už po staletí daří, na straně druhé si dílo francouzského autora nebere žádné servítky a nemilosrdně nastavuje na odiv záporné lidské vlastnosti, se kterými se lidstvo potýká po celé dlouhé věky. Klasika, která nám toho může hodně říct i v dnešní době na prahu 21. století.
Rozhodně jedna z těch zajímavějších knížek k maturitě, lehké a nenáročné čtení s nadčasovou zápletkou.
Ne, ne, ne a ještě jednou ne. Knížku jsme měli v povinné četbě a vůbec mě nebavila. Děj mi přišel nudný, usínala jsem u ní a obecně doufám, že právě Lakomce nebudu muset číst ZNOVA k maturitě.. :D
Občas si s chutí přečtu nějakou divadelní hru a když je ještě tak vtipná, jako Lakomec, tak si to naplno užívám. Ačkoli jsem ji znala v jejím filmové podobě, i tak jsem se královsky bavila.
Knížka nebyla špatná, rozhodně jedna z těch zábavnějších a dobrých knížek z povinné četby. Četlo se to dobře, místy jsem se i zasmála, ale zkrátka některé dialogy a postavy mi přišly takové, no nevím, jako myšlením jednoduché. Zkrátka po všech dobrých ohlasech jsem byla trochu zklamaná, čekala jsem od příběhu trochu více propracovanosti nebo nějakou zajímavější zápletku.
Moje osudová kniha. Četla jsem jí několikrát a nedám na ní dopustit. Je to vtipné, a krátké, takže to přečtete hned :) Jako tečkou na závěr byl před několika lety můj los u maturity, kde jsem si mojí (tehdy) nejoblíbenější knihu vytáhla. Myslím,že tuto klasiku od Moliéra by měl za život přečíst každý.
peníze humor zfilmováno divadelní hry francouzská literatura sourozenci rodinné vztahy vdovci rozhlasové zpracování chamtivostAutorovy další knížky
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Vlastně to bylo i docela vtipné a nelituju, že jsem si to v rámci povinné četby přečetla.