Lakomec

Lakomec
https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99054/mid_lakomec-OZ0-99054.png 4 4431 4431

Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Moliérův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Orbis

L'Avare, 1668

dancadragneel
06.03.2017 4 z 5

Příběh od začátku není nijak zajímavý ale rozhodně stojí za to přečíst až do konce. no

Život-s-Kačí
22.02.2017 4 z 5

Ze začátku jsem byla z knihy trochu zkalmaná a nevědala, co si mám přesně myslet. Naštěstí s postupem děje mě kniha víc a víc uchvacovala a začala mě bavit. Několikrát jsem se u ní zasmála, což je obrovským plusem. Trošku mě mrzí konec, který mi přišel unáhlený a dal by se ještě rozvést.

Peťana97
18.02.2017 5 z 5

Moliére je pro mě mistrem Klasicismu. Kniha se četla skvěle, a nejlepší na tom bylo, že popis tehdejší společnosti se dal přenést z nejméně 75 % i na tu dnešní. Člověk se u toho skvěle pobaví.

Briv
14.02.2017 5 z 5

Přiznávám, že tohle bylo fakt docela dobré. Překvapilo mě to. Rychle se to četlo, bylo to vtipné a bavila jsem se u toho. Kdyby měli studenti víc takových knih k maturitě, to by byly samé jedničky:) Od Molièra si přečtu určitě i něco dalšího.

StefFišerová
05.02.2017 5 z 5

Já mám prostě ráda divadelní hry :) Čte se neuvěřitelně rychle, je zábavná a ještě se hodí k maturitě, co víc si přát?

kristyna3010
04.02.2017 5 z 5

Dobře a rychle se četla, za mě lepší než Tartuffe.

Dakarianna
03.02.2017 5 z 5

Byla jsem příjemně překvapena, kniha je čtivá a zábavná.

Adele02
31.01.2017 4 z 5

Přiznám se, že jsem čekala lecco, ale toto rozhodně ne. Styl autora mě překvapil a celou dobu jsem se skutečně bavila. Jen škoda toho konce, ten byl strašně urychlený...

Tynna125
26.01.2017 5 z 5

Ten konec, takový docela VKVečka

LucKub
21.01.2017 5 z 5

Knihu jsem necetla, ale poslouchala a nevim, zda za to mohly ty uzasne hlasy a zpusob, jakym byla kniha namluvena, nebo dej jako takovy, ale kazdopadne jsem se u ni velmi bavila. Hlas a podani Lakomce od Stanislava Neumanna byl uzasny a proste neprekonatelny. Za me plny pocet hvezd hlavne zato, ze jsem se pobavila a zasmala

ibrahimgilbert
18.01.2017 2 z 5

Četla jsem dvakrát a v obou případech jsem se ztrácela v ději a ani jednou mi to nepřišlo vtipné, ani úsměvné. Nic mi to nedalo.

vaclav6690
18.01.2017 3 z 5

Pěkný příběh, relativně komplikovaná zápletka, místami není zas tolik zábavná ale ztráta času to nebyla.

ThrisaManx
05.01.2017 4 z 5

Těžko hodnotit takovou knihu z pohledu dnešního čtenáře. Příběh to byl vskutku milý a vtipný, bohužel mi nic nepředal ani mě neobohatil.

Zorka
28.12.2016 4 z 5

Klasika, která se dá přelouskat za jedno odpoledne. Tragikomický příběh lakomého Harpagona by měl znát asi každý, proto doporučuji.

eva4036
27.12.2016 4 z 5

Knížku jsem četla k maturitě. Moc se mi líbila a četla dobře.

kacenka7206
07.12.2016 4 z 5

Četlo se to dobře, rychle, bylo to krátké a tady se hodí přísloví ,,V jednoduchosti je krása''. Fakt povedené. :)

Markét123
22.11.2016 4 z 5

Tuhle knihu bych si sama asi nevybrala.Ale díky povinné četbě jsem ji četla a musím říct,že nebyla vůbec špatná!!! :)

teer.h
18.11.2016 5 z 5

Tuhle komedii miluju :) Četla jsem ji k maturitě a i jsem si ji vytáhla :) Určitě doporučuji, krátké a vtipné :)

Davina
30.10.2016 4 z 5

Ale jo, byla to sranda. Krásně se to četlo. Ten konec byl sice trochu divným, ale i tak se mi to líbilo. Krásné zpracování postav. Rozhodně skvělá volba pro povinnou četbu.

helicar
18.10.2016 4 z 5

No...místy taková praštěná telenovela :) Ale jelikož je to klasika, dám si víc záležet. V knize jsou skvěle vykresleny charaktery jednotlivých postav. Každá má svůj příběh, své problémy, své touhy. Jednotlivé dialogy jsou vtipné, ráda bych hru viděla v divadle. Ale celý příběh je pro mě podaný až moc jednoduše. Zatímco jsem knihu četla, myslela jsem si, že na konci bude nějaké poučení nebo alespoň překvapivý zvrat. Ale nic z toho se nestalo. Všechno se vyřešilo tak nějak "samo".
Líbil se mi dodatek na konci knihy: "Takové divadelní řešení jen zakrývá skutečnou situaci. Nemůže nic změnit na charakterech postav a jejich životních postojích. A tak v rádoby optimistickém řešení komedie zůstává hořká pachuť." - který přesně vystihuje mé pocity z celé hry.
Jinak se mi kniha líbila, přečetla jsem ji o pauzách ve škole za jeden den. K maturitě určitě doporučuji :)