Láska je kurva a jiné povídky
Petr Šabach
![Láska je kurva a jiné povídky Láska je kurva a jiné povídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525125/bmid_laska-je-kurva-a-jine-povidky-65391f1b4f54e.jpg?v=1698242331)
Neobyčejné dobrodružství nočního hlídače v Národní galerii. Ďábelské pokušení malého Péti v poslední den školy. Zběsilá jízda ve vídeňském nevěstinci. Rodinná slavnost jak vystřižená z černohumorných komedií filmové nové vlny. V krátkých prozaických textech, souborně publikovaných poprvé, se Petr Šabach představuje jako mistr české povídky. Vypravěčské nasazení, smysl pro kouzlo mluveného jazyka i pro poetiku všedního dne jej řadí po bok velikánů žánru, jakými byli Jan Neruda, Jaroslav Hašek či Bohumil Hrabal.... celý text
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Prvních pár povídek mne zklamalo, ale potom se tam několik podařených našlo. Not great, not terrible.
![iceVS iceVS](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130920/m_knihovnicevs-Nae.jpg?v=1688637108)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Šabach byl geniální. Novodobý Neruda :-)
Miluju to, jak dokáže čtenáři předložit mluvené slovo, jak zdánlivě jednoduše dokáže navodit atmosféru, takže máte pocit, že jste v ději přítomni. Umí rozesmát, dojmout, donutit k zamyšlení.
Tahle knížka mi udělala náramnou radost.
2005 | ![]() |
2006 | ![]() |
2010 | ![]() |
2012 | ![]() |
2009 | ![]() |
Soubor povídek velmi povedených, průměrných i těch méně zdařilých. Nejvíce mě oslovily první a poslední povídka. První s holčičkou a zlodějem byla až dojemná, zatímco poslední s pány komunisty snícími o vídeňském nevěstinci zase tragikomická.