Lásky českých královen
Slávka Poberová
V knize defiluje mnoho podob lásky, které se zračily ve tvářích českých královen, je v ní seřazen výběr romancí, které stále stojí za pozornost. Spojoval je tentýž cit, a přece tak rozdílně. Nahlédněte do dávné minulosti a zkuste pootevřít tajemná dvířka, která skrývají někdejší vášeň, vroucnost, obdiv nebo úzkost, pestré a rozmanité podoby lásek českých královen i známých šlechtičen.... celý text
Vůbec mi nesedl styl, kterým byla kniha napsaná. Amatérský, místy dost zmatený a špatně čitelný. A úryvky psané z pohledu panovnic mi vyloženě místy přišly směšné. Sem tam použitý hovorový a moderní výraz tam byl jako pěst na oko. Přeskakovala jsem je, protože to byl vážně děs. Pár informací se člověk sice dozví, ale jen málo a jen holá fakta, jako z učebnice. Nic zajímavého. Jako celek je to špatně pojaté i napsané.
No tak tohle má do kvalitní literatury hodně daleko. Ok, ty popisné pasáže, které líčí život královen by ještě šly, dozvíme se aspoň něco zajímavého o životě královen, ale co měly znamenat ty části ve kterých autorka píše kurzivou v první osobě dané královny ? Tohle byl odpad ... tyto pasáže jsem začala přecházet a celý dojem z knihy jen zhoršily .. prosím tohle už nikdy víc ..
Bohužel tato kniha mi vůbec nezaujala... asi to není můj šálek čaje ani kávy.
Kniha nám popisuje ženy od Libuše po Alžbětu Bavorskou, lásky je tam bohužel pramálo.
V knize spíše najdeme jen holá fakta, kdy se vdaly, kolik měly dětí, kdy umřely.
V poslední kapitole Lesk a bída jsem u Sissi objevila chybku - druhou dceru nemohla porodit v roce 1836 , správně má být 1856.
Název knihy je poněkud zavádějící, lásky je tam pramálo. Ale kdo chce stručnou historii významných žen na českém trůně i mimo něj, tak si přijde na své. Jinak na historii doporučuji knihy Vlastimila Vondrušky. je to můj oblíbený autor, jeho Přemyslovci jsou úchvatní.
Zajímavá kniha s množstvím informací o milostném životě královen, princezen, šlechtičen, dvorních dam a bůhvíjakých ještě dam, které měly nějaký vztah k českým zemím. Neměly to tehdy vůbec lehké - pokud se dožily nějakých 5 - 10 let, táta král je zasnoubil, v patnácti se vdávaly a od 16 do 40 rodily jedno dítě za druhým, takže 10 - 15 dětí nebylo nic neobvyklého. K tomu být ještě vzornou manželkou a mnohdy i milenkou nějakého císaře či vévody. No a ty zvlášť šikovné ještě usměrňovaly dějiny tak aby bylo po jejich a chlapi to ani nepoznali ....
1989 | Čekatelky |
1978 | Zlodějky vody |
2010 | Nejmocnější ženy Evropy |
1985 | Žirafka |
2005 | Lásky českých královen |
Nestává se mi často, abych knihu prostě odložila s tím, že mě nebaví. Pasáže obsahující jakoby rozhovory žen, kterých se děj týká, mě vyloženě vytáčel. Nejdříve jsem se snažila kurzívou psaný text přeskakovat, ale ani samotný styl podání mi nesedí.