Lásky českých malířů
Martina Drijverová
Příležitost, jak se něco dozvědět o citovém životě českých malířů 19. století a doplnit si suché znalosti ze školy.
Píšu tyto věty, abych zaznamenala onu zlomovou chvíli, kdy se z mého respektu vůči českému malířství stal zájem o něj. A to právě kvůli této knížce, jež nastiňuje na necelých sto stranách život patnácti osobností. Vděčná jsem zejména za dvě ženská jména – Amálii Mánesovou (str. 15) a Zdenku Braunerovou (str. 89).
Medailony jsou to krátké, pravda, rozdělené do mnoha odstavců a nadýchané velkým řádkováním, ovšem protkané citacemi z korespondence a pamětí, za to autorce dávám pomyslné plus. A hned další pak za jmenování vždy několika konkrétních děl, které mě nutily usednout k vyhledávači a prohlížet… Už proto nechci u téhle ne-učebnice šetřit s hvězdičkami.
Doporučuji. :-)
19. století přelom 19. a 20. století české malířství manželství čeští malíři Zdenka Braunerová, 1858-1934
1998 | Domov pro Marťany |
2004 | České dějiny očima psa |
2010 | Sísa Kyselá |
2011 | České pověsti pro malé děti |
2011 | Nezbedníci |
Kniha mne věru nenadchnula. Což jsem mohla tušit už z předmluvy. Působilo to na mě spíše jako pohádky a vyprávěnky o českých malířích, jen málokdy s nějakou informační hodnotou..