Rudý vrabčák
František Kotleta (p)
Vesmír je kruté místo. To poznala posádka lodi Kraksna v den, kdy Zemi obsadili mimozemšťané. I když se jí povedlo agresivní rase enlilů dostat ze spárů a uhájit si svobodu, aby si ji udržela, musela začít pracovat pro vesmírnou mafii. Teď ale kapitán Moravec, poručík Vojcechovský, technik Vodička, profesorka Krasiński, kuchař Giuseppe i tajemná Amanda dostávají příležitost se s enlily znovu utkat. Planeta tisíců světel je novým terčem jejich invaze a mafie je posílá právě tam. Ideální práce pro kapitána Bouchače a lorda Mrdáka. Tedy pokud by na planetu nemířili nejlepší špioni ze všech soupeřících civilizací a mezi nimi i ta, které se říká Rudý vrabčák... Vítejte v sérii Legie – světě Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, space opeře temné, akční i zábavné, jak jen to chladný vesmír dovolí.... celý text
Vysoce subjektivní čtenářské pocity. Rudý vrabčák- Naprosto skvělý špionážní akční příběh ve stylu filmů Krycí jméno U.N.C.L.E. nebo Atomic Blonde. Jenže podle Kotlety a ve světě Legie. Fakt mě to bavilo. Navíc jsou tam vesmírní punkáči.
Hlášky, sex a petragun!
"Podle Gertrudy klesla naše šance na pět procent."
"Kápo?" otočil se na mě Gerasim.
"Chceš vycouvat?" zeptal jsem se.
"Ne, ale jestli to klesne na čtyři procenta, musíme povolat Giuseppeho," rozchechtal se vlastnímu vtipu.
Další skvělý díl posádky Kraksny, tedy vlastně Vzdorující, tentokrát obohacen o spory se Společenstvím na planetě přerostlých kobylek. Humor, akce, napětí, pár dojemných situací a spousta zábavy na tří stovkách stran, které jsem bohužel z časových důvodů nemohl dát jako jednohubku. Naštěstí si po přečtených knihách pouštím se zpožděním audioverzi, takže jsem se snad o nic neochudil a při druhém čtení si vše dostatečně vynahradím.
"Mexický pat se změnil na Ostravskou přesilovku..."
A podobných hlášek opět hromada. Mistr se opět nezapřel. Nechci nijak snižovat paní Sněgoňovou, ale prostě Kotleta je jen jeden a jeho knihy z této série ty její o dost převyšují. Nicméně může to být jen můj pohled.
Asi nemá cenu se nijak zvláště rozepisovat, protože bych neřekl nic nového, co tady ještě nepadlo a zbytečné spoilery nedělám. Nechci nikomu brát jeho vlastní zážitek. Další díl bude asi o dobrodružství Agy v mezidobí, co se děl děj této knihy.
Takže...nic než petragun...a hurá za Agou...
Opět přečteno jedním dechem. A opět nás čeká kulervoucí (teda tady spíš pérarvoucí) zábava plná kultovních hlášek ze Star Wars a mého oblíbeného Červeného trpaslíka, děj osvěžují jako emzácké kakao, nečekaných zvratů je tu habakůk a dokonce je tu umně ukryto poselství. Posleství, že i když jste totálně v prdeli a někdo drží vaše mužské nádobičko v rukách a rozhazuje u toho velice ostrým nožem, tak i tak existuje nějaká naděje. Protože i slovo beznaděj má v sobě naději.
Chvíli jsem uvažovala, jestli dát jen čtyři hvězdy, protože začátek se mi zdál lehoulince pomalejší, jenže po krátkém odložení, kdy mi bylo čtení znemožněno, jsem zjistila, že nad těmi pomalejšími pasážemi, které ilustrují Moravcův vnitřní život a nastavení přemýšlím, a že se mi vlastně moc líbí i ty jemné dějepisné vsuvky. Nečekala bych, že se něco naučím ze space opery :-)
Lord Mrdák a kapitán Bouchač to tu schytávají víc a nemileji než v jakémkoliv z předchozích dílů, z polské profesorky jde občas až strach, stejně jako z Guissepeho (a ne proto, že se bojíte, že vám načurá do separátu). Poslední jmenovaný se vybarvuje kladně a já se nesmírně těším na pokračování, protože ten závěr, sákryš, ten závěr mi nedá spát!
Po výrazně slabším 3. dílu série mne 4. díl nadchnul a pobavil. Ze zásuvky tahám šátky aa jdu hledat klub, kde se tančí pentagun a v bandaskách prodává siraska.
Na začátku slabší rozjezd, ale konec super. Chyběla mi Aga, ale už je jasné, že příští díl bude zřejmě hodně okolo ní. Jsem zvědavá, jak do děje zasáhne Mistr lepení.
A trošku se ztrácím ve všech těch mimozemských rasách :))
DENÍK Danky Krasinski je úžasná pomoc se v tom všem vyznat. A taky Danka konečně zasáhla do boje.
Jako co k tomu říct? Sakra, kde je další díl maso. Kde je Aga? Tohle mučení je nelidské.
Tak tenhle díl byl naprostej nástřel, nejenom, že posádka Kraksny, tedy Vzdorující už nejsou takový ořezávatka jako na začátku, ale umí do toho pořádně praštit. Zatím nejlepší díl za mě !
Za mě zatím nejlepší díl Legie. Hezky se obměnilo složení hlavního úderného týmu. Sice mi trochu chyběla Aga, ale vyvážilo to první pořádné (a vlastně i překvapivé) seznámení s Giuseppem. Nehoda s feromonovou lahvičkou mě předávkovala smíchem na několik dní dopředu. Nejvíc se mi ale líbil Jednotykadlák a jeho banda. Objevení dalších postav a zápletky slibuje další zajímavý průlet vesmírem a já se na něj těším.
Nic než petragun!
Další díl Legie za mnou a jako vždy je to kotletovská jednohubková oddechovka jen tak pro zábavu na víkend.
Na tohle jsem čekal a dostal přesně to co čekal - Kotleta až do morku kostí. Už aby tu byl další díl :)
"Nic než petragun!"
"Najdi Agu a popros ji, aby se někde zašila a nestrašila nám luční koníky. A taky Amandu, aby po nich neházela míče, hovna, šroubováky, prostě cokoliv, čeho je schopna."
Štafetu znova prebral Kotleta a séria si samozrejme drží svoju kvalitu. Dej sa z vesmíru znova vracia na planétu a do príbehu vstupujú ďaľšie ľudské postavy, hlavne toho nežnejšieho pohlavia, aj keď sa nedá úplne povedať, že nežného.
Nechýbal sex, samozrejme Kotleta sa drží pri zemi a moc to nepreháňá, akcia snáď na každej stránke, no Moravcovi a Vojcechovskému nejdú plány podľa ich predstáv a zo zlej situácie ich zachraňuje Giuseppe. Dozvedáme sa niečo viac o jeho minulosti, pričom zapadá čoraz viac do partie a bez neho by som si týchto rebelov nevedel predstaviť. Trošku mi tu chýbala Amanda a Aga, ale to vynahradí očividne ďaľší diel. Opäť nechýbali na konci knihy náčrty, dúfam, že sa najdú aj v ostatných častiach.
Byl jsem hodně na hraně jestli dát 3 nebo 4 hvězdy. Protože začátek knihy mě moc nebral. Přijde mi, že to poslední dobou není takový ten Kotleta na kterého jsem zvyklý. A vlastně nevím jestli je to špatně nebo dobře. Není to už taková ta zběsilá řež, kdy člověk ani nevydechne. Už je to spíš takové pomalejší tempo jako třeba v Undeground 2, takže člověk knihu často v klidu odloží a jde spát nebo dělat něco jiného, protože na tom jestli přečte pár stránek dneska nebo zítra zase tak moc nesejde.
Jako jo, jsou tam občas dobré hlášky i moje oblíbená z filmu Kouř, ale přijde mi to takové lehce odfláklé. Ve stylu, mám nasmlouvané knihy, píšu teď něco jiného, tak to honem splácám ať mám klid. Paradoxně se mi tak předchozí díly od Sněgoňové líbily víc a přišly mi čtivější a napínavější.
Ano sexuální scény Kotleta stále umí jak to někdo už psal. Nicméně první začátek knihy je takový trochu nemastný neslaný, pak se to trochu rozjede, ale nějak extra to negraduje. Petragun fajn, ale zase tak moc mě to nevzalo. Ty 4 hvězdy to má nakonec jen za to, že v druhé půlce knihy se to trochu rozjelo a že úplný závěr dokázal překvapit a natěšit na další díl.
Jestli je v téhle sérii alespoň na něco spoleh, tak že kapitán Bouchač a lord Mrdák opravdu rozmrdají vše s čím se potkají (ve všech existujících významech, které to slovo má :).
(SPOILER)
Poslouchal jsem jako audioknihu.
Kdesi jsme zmínil, že Sněgoňová píše jako Kotleta. Tato knih dokazuje, že to není úplně pravda. Napětí v sexuálních scénách jako Kotleta asi umí vygradovat jen málo kdo. Tam kde Sapkowski taktně mlčí, Kulhánek jemně naznačí, Žamboch lehce poodhalí ale neprozradí úplně, Neomilnerová z toho udělá něco co dávali v 90 letech na Nově kolem půlnoci, tam si František s Kristýnou neberou servítky. František to ale vygraduje do tak vzrušivého momentu, že mu na pornhubu můžou jen závidět. No ale co jiného by se od scény z Natašou dalo čekat :)
To je jen to co zaujalo moji pubertální část.
Kniha sama o sobě pokračuje tam kde skončila minulá. S Danky a Giuseppeho se jaksi stali právoplatní členové posádky. Lord Mrdák a kapitán Bouchač zku*ví na co sáhnou a zaplétají do maléru čím dál víc. Jen na Agu a Amandu se tu jaksi zapomnělo.
V této knize je, pro mně, asi nejemotivnější moment Kotletovi tvorby. Viděl jsem umírat Veroniku. Byl jsem s plukovníkem Michálkem když se obětoval za svět. Byl jsem u toho když prakticky zanikla detektivní kancelář Kouba. Všechno to byly charaktery podstatné pro děj a třeba kolem Veroniky se časem vytvořil jakýsi kult. Taky jsem viděl umírat spoustu vaty, ale nikdy jsem se u toho neměl pocit jako v této knize. A tento pocit mně zasáhl při každé další zmínce. Prostě konec Bulla Máchy v Kotletově režii.
Jediné co mi, v Kotletově tvorbě, trochu vadí už delší dobu jsou příliš časté citace z Červeného trpaslíka. Sice je to neomezená studnice vtipu, ale už by si taky mohl najít jiný seriál.
PS: Při poslechu mi volal kolega , musel jsem se ho zbavit ze slovy: "Nemám čas, Kapitán Bouchač a Lord Mrdák jsou zavření ve skříni a jde je zachrání Italský řezník." Od té doby to používám téměř pravidelně.
A už se moc těším na další díl.
Nic než petragun!
Po třetím díle příjemné osvěžení a vzpruha série. Děj odsýpá, hláška střídá hlášku a bizár letí do nečekaných výšin. Snad se pětka ponese v podobném duchu.
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Tentokrát to samci a samice z Kraksny rozjeli ve velkém, neboří jen sídla či vesmírné stanice, když už tak už:-))) Přehršle nápadů, jak se dostat do průšvihů a zase z nich vybruslit za pomoci předem promyšlených záchranných akcí, se valí proudem stejně jako lavina hlášek a zábavných odhalení. Je to nepřetržitá jízda a jedu s nimi hledat ztracené členky posádky... Vždycky Most! - teda pardón- Nic než petragun!