Les
Chelsea Bobulski
Winter je normální středoškolačka. Tedy aspoň na první pohled. Její táta je strážcem tajemného lesa, do nějž ústí časové portály. Jednou se však táta ztratí při noční obchůzce a ona musí převzít jeho povinnosti: hlídkovat u portálů a pomáhat cestujícím, kteří z nich omylem vyjdou, aby našli správnou cestu zpět. Winter si nemůže pomoct – má pocit, že o tátově zmizení jí něco zatajili. Krátce nato se v lese setká s mladíkem Henrym, který ví víc, než by obyčejný cestovatel z jiné doby měl vědět. Tvrdí, že by mohli spolupracovat, aby našli i jeho ztracené rodiče a aby zjistili pravdu o jejím otci. Les je otrávený a mění se ve zlé místo. Může Winter Henrymu důvěřovat? Dokážou spolu odhalit pravdu včas?... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CooBooOriginální název:
The Wood, 2017
Kniha byla rozhodně zajímavá. I když jsem měla jiná očekávání vzhledem k anotaci, tak mě příběh příjemně překvapil. Sice se tam našlo pár nelogický věcí. A někdy od půlky bylo jasné, jak všechno dopadne, ale i tak se mi to líbilo. Zařadila bych to mezi takovou kvalitnější oddechovou četbu.
Úžasný nápad, námět. Líbilo se mi to od začátku až do konce, ale myslím si, že by to chtělo druhý díl. Nějak mi to přijde nedokončené.
Kniha měla velký a bohužel příliš nevyužitý potenciál (ostatně jako zatím všechno o cestování časem apod. co jsem četla/viděla). Čekala jsem nějaké cestování, paradoxy, mezičasové fighty... Nedočkala jsem se. Lesu by neuškodilo pár stran navíc, protože sotva jsem se trochu s postavami seznámila, už byl konec. Ostatně konec mě zklamal asi nejvíc. Byl takový stručný a předvídatelný.
Nevím jestli je to sólovka a nebo to má/bude mít pokračování, protože nám bylo představeno mnoho postav a s nimi i další nevyřešené problémy a zápletky. Ještě jednou je mi líto nevyužitého potenciálu. :(
Nebylo to uplne nejhorsi, ale... Samotny napad nebyl spatny, ale nakonec malo propracovany a bohuzel zakonceni dost pruhledne. I ja bych nejradsi preskakovala radky, nekdy i cele strany. Tezka oddechovka pro mladsi nactilete, na sestnactilete pubertalni tlachani uz jsem vazne stara. 2,5*
Začátek byl trošku nudný a asi od prostředka se to rozjelo. Je to super nápad a vůbec by mi nevadilo kdyby ta knížka byla tlustší nebo by měla více dílů. Někdy mi přišlo, že některé věci jsou opravdu náhoda. Jinak postavy hodnotím kladně. Za mě takové odpočinkové čtení, ale doporučuji.
Přečteno na základě recenze v XB1 4/19. Můj názor je zcela shodný s názorem recenzenta, který knihu spíše oceňuje a hodnotí ji 3,5 hvězdami z 5.
Tak a je dočteno. Občas dej malinko vázl a trochu člověka nutil přeskakovat řádky, ale jinak celke přijatelný příběh. Pozitivní, že se autorka nenechala strhnout a nenechala knihu na pokračování. Konec mě však nějak nepřekvapil a přišel mi celkem spravedlivý avšak předvídatelný. Za mě pěkný příběh ne však originální, málo textu pro rozvoj představivosti.
Malé nedostatky by se našly, ale příběh mě zaujal a nedokázala jsem přestat číst. Za jedno sobotní dopoledne hotovo. Moc příjemné čtení!
SPOILER
Henryho jsem si oblíbila a u některých pasáží s ním jsem se i zasmála. Ten konec mě proto zamrzel, i když je jasné, že to jinak dopadnout nemohlo, vzhledem ke světu a pravidlům, které ve společnosti v knize byly. I tak ale moje romantická dušička maličko pláče. :D
Možný spoiler!!!!!
Tím koncem si to u mě autorka totálně rozházela.
Celá kniha byla skvělá, atmosféra lesa kouzelná i děsivá.
Henry byl naprosto dokonalá postava.
A já autorku nesnáším za ten konec, co jim nachystala.
Už nikdy po té knize nesáhnu! Chci šťastné konce, úplné a bezpodmínečné, a né poloviční šťastné konce... To si autorka může nechat pro sebe.
Čtyři hvězdičky... zaslouží si i pět, ale kvůli tomu, že jsem beznadějnej romantik a autorka nesplnila mé očekávání, jsem jednu hvězdičku ubrala.
Nápad dobrý,ale zpracování tragické.
Vyprávění mě místy nudilo a ten překlad,teda taky nic moc.
Věřím,že se to začínajícím čtenářům může líbit,ale pro mě bylo tohle mrhani časem.
Tak tohle se opravdu hodně nepovedlo. Moc nechápu, jak to mohlo projít skrz síto k vydání i u nás. Ne že by to bylo úplně to nejhorší, co se mi kdo z YA dostalo do ruky, ale...
Četla jsem lepší young adultovky, ale tohle vyloženě špatné nebylo. Námět knihy je skvělý, jen zpracování trochu pokulhává. Knize by neuškodilo, kdyby byla trochu delší, připadalo mi, že některé věci jsou nedotažené a příběh se mi zdá neucelený. Autorka mohla i rozvinout některé časové portály, do kterých by hrdinové případně mohli zabloudit.
Za tak krátkou dobu jsem si nenašla k hlavní hrdince Winter žádnou cestu, Henry byl fajn a o to víc mě mrzelo, jak to skončilo.
Konec je hektický, sice akční a napínavý, ale uspěchaný. Nelituji, že jsem si knihu přečetla, je to taková milá jednohubka :-)
Co mně vadilo nejvíce, byly chyby v textu!
Popravdě, čekala jsem od toho víc. Víc nějakýho dramata, něčeho strašně šokujícího, něčeho, co vám na chvíli zastaví srdce a pak se rozeběhne jak srdce Flashe. A přesně to, mi tam strašně chybělo.
Musím říct, že námět je to úžasnej, ne že ne, ale chtělo toho prostě víc.
Ještě drobnost, já osobně jsem pro ty klišé happyendy a tak, takže mě dost zklamalo, jak to skončilo.
Jinak jsem knihu zhltla za jeden den a i přes to všechno si kniha nezaslouží tři hvězdy, ale není to ani na pět, prostě oddechovka :))
Miluju knihy s námětem cestování v čase. Tato je super. Jen mě trochu mrzel ten konec. Ale jinak Henry z minulosti v dnešním světě. Taky bych potřebovala k sobě domů nějakého gentlemana z 18. století. Určitě si přečtěte.
Fajn oddechovka, pěkně napsaný příběh, mám ráda fantasy, takže mě chytil a rychle vtáhl do děje, i když byly v knize chyby (překlepy, místy špatné gramatické obraty). Tím, že je určená spíš pro náctileté čtenářky, jsem na chvíli omládla a vrátila se v čase do stejných let ;)
O téhle knize můžu říci jen jediné, je to průměr. Průměr všech průměrů.
Není to žádná slátanina, ale na zadek si z toho nesednete. Pro mě asi nejzajímavější část je konec (prakticky poslední 3 strany). Jsem ráda, že je příběh psán jako samostatná kniha a já nebudu muset číst další díl.
Úplně mi navíc nesedí "ztráta" otce. To je teď nějaký nový typický znak pro YA? (Tisíc kousků tebe, Milionkrát June,...)
Kniha se mi velmi líbila, dobře se četla a nápad s časovými portály v lese mi přišel zajímavý. Je pravda, že akce tam moc není, kdo je padouch, víte už skoro od začátku, ale já jsem si u této knihy odpočinula a bavila mě.
Bolo to fajn ale tak na jedno prečítanie.Z príbehu sa dalo viac vyťažiť.Niektoré veci mi prišli nelogické.Keby som mala menej rokov,tento príbeh budem asi milovať a možno sa pri ňom trochu aj báť.Škoda...
Ach ta anotace, „Winter je normální středoškolačka“, a následuje výčet důvodů, proč není. Les se mi líbí. Jako z Greenova Modrého měsíce to sice není a ty potvory nemusely být tak béčkové, ale atmosféru má. Mohl by z toho být dobrý seriál.